Életben maradtak / Alive (1993)
2015. október 25. írta: !Márk!

Életben maradtak / Alive (1993)

still-of-ethan-hawke-in-alive-1993-large-picture.jpg1972-ben egy tragikus, és azóta hírhedté vált repülőgép-baleset történt az Andokban. Az uruguay-i rögbicsapat rokonok és barátok kíséretében indult útnak Chile felé, ám többek között a nem túl kecsegtető időjárási körülményeknek köszönhetően a pilóták elvesztették az uralmat a gép felett. Többen halálos sérüléseket szenvedtek, mások napokkal később vesztették életüket, az életben maradtak pedig élelem híján a túlélés érdekében arra kényszerültek, hogy halott társaik testéből táplálkozzanak, amíg segítséget nem tudnak szerezni.

Bő húsz évvel a tragédia után Frank Marshall rendezett játékfilmet a '72-es események alapján, ami összességében ugyan nem rossz, de azt sem lehetne rá mondani, hogy méltó módon állítana emléket az esetnek.

eletben_maradtak_05_nagy.jpgLehet ez az én hibám, de az Életben maradtak hangvételére és stílusára nem voltam felkészülve, legalábbis arra nem, amit végeredményben kaptam. Kiindulva magából a film alapjául szolgáló eseménysorozatból, én személy szerint valami lélekőrlő, elgondolkodtató, mély drámára számítottam, amiben fontos szerepet játszanak a különböző erkölcsi és morális kérdések. Ehelyett nyugodtan mondhatom, hogy Marshall tulajdonképpen egy legényes kalandfilmet faragott ebből a sztoriból, amit lehet, hogy csak én kezelek a kelleténél érzékenyebben, de véleményem szerint ez a fajta hangvétel bizonyos szinten a meggyalázását és kiárusítását jelenti a 43 évvel ezelőtt történteknek. A túlélők helyében biztos nem lennék elragadtatva, ha ilyen fajta filmet forgattak volna életem egyik kulcsfontosságú időszakáról.

Példának okáért a drámaibb pontokon játszi könnyedséggel, mindössze percek alatt túllendül a film, mintha azok csak töltelékként funkcionálnak, holott ennek pont fordítva kellett volna történnie. Érzésem szerint az elgondolkodtatóbb, szívbemarkolóbb pontokat célszerűbb lett volna előtérbe helyezni. Amikor a túlélők élelem híján megvitatják a kannibalizmus kérdését, nem ölel fel öt percnél többet, de a különböző haláleseteket is úgy kezelték a készítők, mintha csak úgy megtörténtek volna. Itt hangsúlyozom ki még egyszer, hogy egy sportcsapat, valamint az őket elkísérő rokonok és barátok utaztak a gépen, ehhez képest néha kapunk egy egymondatos beszólást arról, hogy "édesanyám meghalt". Kicsivel több komolyságot várna el az ember, már csak azért is, mert az indokoltnál jóval több a poénkodás, a laza jelenet, ami sokkal inkább egy izgalmas kalandtúraként mutatja be a túlélők küzdelmét, mintsem egy embert próbáló harcként. A színészeken viszont semmi nem múlott. Marshall attitűdjének köszönhetően olyan nagyon nem is kellett magukat megerőltetni, de hozták a kötelezőt, többek között a megdöbbentően fiatal Ethan Hawke-kal. 

Frank Marshall letett egy iparosmunkát 1993-ban az asztalra, csak éppen a témamegközelítésnél nyúlt nagyon mellé. Ettől függetlenül nézhető film, de jobban esett volna, ha kicsit szenvedősebbre veszi a figurát.

6/10

Az Életben maradtak teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr128017855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dome613 2015.10.25. 13:40:27

Engem tavaly megfogott nagyon ez a történet, a könyvet is olvastam, és utána a filmet is megnéztem. Mondanom sem kell, melyik tetszett jobban.
süti beállítások módosítása