Mission: Impossible - Titkos nemzet / Mission Impossible: Rogue Nation (2015)
2015. augusztus 06. írta: FilmBaráth

Mission: Impossible - Titkos nemzet / Mission Impossible: Rogue Nation (2015)

titkos_nemzet.jpgLassan vége a blockbuster szezonnak, és a Mad Max-en és az Ultron korán kívül nem sok minden történt idén, ezért már nagyon ránk fért egy dögös darab a műfajból. Tom Cruise-t lehet szeretni vagy utálni, de azt el kell ismerni, hogy odateszi magát az akciójelenetekhez, és elég régen van ahhoz a filmiparban, hogy tudja mi kell a nézőnek, ezért nem volt kétséges, hogy a Mission: Impossible franchise aktuális részébe is belead apait-anyait. Nos, nem csalódtunk a várakozásainkban, ez egy nagyon jól összerakott, látványos, szórakoztató popcornmozi, remek humorral, irány a mozi!

Ethan Hunt (Tom Cruise) úgy gondolja, hogy egy titokzatos szervezet, a Szindikátus hatalmas veszélyt jelent. Ez így is van, ennek örömére el is kapják őt, és már közel a vég, amikor egy titokzatos nő, Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) megmenti az életét. Közben a CIA igazgatója, Alan Hunley (Alec Baldwin) megszünteti a MIF-t, és hajtóvadászatot indít Hunt ellen. Ő azonban inkább azzal van elfoglalva, hogy elkapja a Szindikátus vezetőjét, Solomon Lane-t (Sean Harris)...

Már a film elején ellőtték a leglátványosabb jelenetet (az örökifjú Tom és a repülő esete), ennek ellenére egyáltalán nem unatkozunk a hátralévő játékidőben. Jól felépített a történet, akad benne néhány nem várt csavar, a karakterek sem túlságosan sablonosak, végre sikerült egy karizmatikus főgonoszt írni, az akciójelenetek is teljesen rendben vannak, nem lehet okunk panaszra, Christopher McQuarrie szép munkát végzett. Pedig nem volt könnyű dolga, az előző rész magasra tette a lécet, amelyet, ha nem is haladt túl, de tartotta vele a szintet, és ez nem kis fegyvertény.Tom Cruise ezúttal nem szorította annyira a háttérbe az egoját, mint egy filmmel korábban, de szerencsére megtalálta a helyes arányt, nem csak róla szólnak az események, bár közel sem kapnak akkora játékteret a csapattagok, mint korábban.

Repes a szívem, hogy végre sikerült egy igazán jó női karaktert írni, aki méltó társa (és időnként ellenfele) Ethan Hunt-nak (bár néha sikítani tudtam volna az erősen szexista kamerabeállításoktól, de aztán úgy döntöttem, hogy ennyi a férfi nézőknek is jár, hagyjuk), aki okos, magasan képzett ügynök és nem ijed meg az akcióktól sem (motoros üldözés, hogy csak egyet mondjak a sok közül!). Minden elismerésem Rebecca Ferguson-é, aki simán felvette a versenyt férfi kollégáival, és még mélységet is tudott adni a karakterének, jó választás volt a női főszerepre. Jellemfejlődés nem nagyon mérhető tetten a történetben (kivéve a CIA igazgatóját), de nem is baj, egy ötödik felvonásnál már úgysem ez a lényeg (minden főszereplőt ismerünk, a főgonosz változik), hanem az, hogy tartalommal, és természetesen látvánnyal tudják megtölteni az alkotók a játékidőt, és ez sikerült is. Nem akarták megváltani a világot a filmmel, csak szórakoztatni. Mindenki elégedett lehet az alkotással, a nézők jól szórakoznak, a színészek láthatóan imádtak részt venni ebben a buliban, a producerek pedig rakat pénzt fognak keresni. Nem maradandó mozi, nem fogunk belőle párás szemekkel idézgetni még évtizedek múlva is, viszont tökéletes kikapcsol bennünket a hétköznapokból.

A forgatókönyvvel nincs komoly probléma, megvan benne minden, ami egy jó kis popcornmozihoz kell. Christopher McQuarrie nem követte el azt a hibát, hogy görcsösen másolni akarja az előző rész sikerreceptjét, nem változtatott sokat, de éppen eleget ahhoz, hogy a sorozat stílusában ne legyen komoly törés, abszolút mértékben a 2015-ös igényeknek megfelelőre alakították a látványt és a "hallványt". Dögös akciómozi, amin nagyon jól lehet szórakozni, kell ennél több?

mission-impossible-rogue-nation.jpgTom Cruise-on nem fog az idő, nagyon jól tartja magát, és elismerésre méltó, hogy túl a sokadik X-en kaszkadőr nélkül hajtotta végre a nem kicsit veszélyes kunsztokat, valamint a színészi játékban sincs hiba. Rebecca Ferguson élt a lehetőséggel, hogy feltegye magát a térképre a filmiparban, jól tolta az akciót, dögös volt, és még jól is játszott. Sean Harris kiválóan főgonoszkodott, Jeremy Renner és Simon Pegg hozta a kötelezőt, Alec Baldwin beugrott bulizni egyet, de Ving Rhames már megint elvitte a show-t.

A Mission: Impossible széria sínen van, legközelebb is tutira elmegyünk megnézni az új részt, vagyis az alapvető célt elérték az alkotók. Nem csak életben tartották a franchise-t, de fel is pörgették a fordulatszámot, hozták az elvárt szintet, a következő részekben is "csak" ez a feladat, nem kell nekünk falhoz vágós újdonság, csak ne essen a színvonal, és elnézegetjük még pár évig Tom Cruise akciózását. 

8/10

A Mission: Impossible - Titkos nemzet teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr107683178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.06. 07:35:00

Ha csak olyan jó, mint a Ghost Protocol, akkor szomorú leszek. :(

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.06. 08:11:46

azért történt még idén egy jurassic world is. ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.06. 09:49:19

@doggfather: Szerintem a kolléganő a jó blockbustereket sorolta. ;)

Lauro 2015.08.13. 17:15:22

(Nem "MIF", hanem "IMF".)
süti beállítások módosítása