Terminátor: Genisys (2015)
2015. július 02. írta: !Márk!

Terminátor: Genisys (2015)

arnold_schwarzenegger_terminator_genisys-wide_1.jpgSzámomra az év egyik legbaljósabb projektjének tűnt az új Terminátor-film. Az első két rész a mai napig működőképes, ráadásul a Megváltással sikerült legutóbb eléggé mellényúlni. Ritka kivételek azonban akadnak a filmvilágban. Noha nem lett egy mestermű a Genisys sem, mégis elég volt néhány apróság ahhoz, hogy elégedetten jöjjek ki a moziteremből.

2029-ben John Connor (Jason Clarke) vezeti az embereket a gépek ellen folytatott ádáz küzdelmekben. A SkyNet terjeszkedik, és a világ pusztulását akarja elhozni, ezért a fiatal katona (Jai Courtney) visszamegy a múltba, hogy megvédje Sarah Connor-t (Emilia Clarke), egyúttal pedig a SkyNet Genisys névre hallgató, világpusztító programját is megsemmisítse.

letoltes_2.jpgA sztori egyáltalán nincs túlgondolva, de a faék egyszerűségű hangvétel volt a Genisys egyik legerősebb ütőkártyája. Alan Taylor filmje nem több egy egyszerű nyári blockbuster-nél (amihez azért hozzáteszem, hogy az alkotók nem voltak restek igényes munkát letenni az asztalra), nem akar Terminátor-klasszikussá érni, nem megy bele mély filozofálgatásokba, egyszerűen csak elvan a maga kis világában. A történetvezetés ráadásul nagyon lendületes, relatíve rövid idő alatt elég sok minden történik, alig ül le a tempó egy-egy üresjárat erejéig, így a szkeptikus nézők sem fognak unatkozni. Ami a látványt illeti, csillagos ötösre vizsgázott a Genisys! Az akciójelenetek dinamikája megkapó, a harcjelenetek ötletesen vannak koreografálva, és valahogy az volt az érzésem, hogy minden látványelem a helyén van.

A jó öreg Schwarzi-t hatalmas öröm volt ismét Terminátorként látni. Önreflexíven, közben mégis komolyan vehetően adja elő a figurát, számos jó poén és utalás köthető az ő nevéhez, illetve jelenlétéhez. A stáb legkiemelkedőbb tagja számomra egyértelműen a Trónok harcából jól ismert Emilia Clarke volt. Nagyon testhezálló szerepet kapott, és a fiatal színésznő meg is tudta a tehetségét csillogtatni. Jai Courtney jelenlétét viszont továbbra sem értem a mainstream filmek körül. Csapnivaló az alakítása, látni rajta, hogy erőlködik, de egyszerűen ez az ember képtelen arra, hogy érzelmeket ültessen az arcára. Egy kisebb mellékszerepben még JK Simmons is feltűnik, viszont az ő karaktere teljesen felesleges volt. Végig az volt a benyomásom, hogy csak azért kellett a filmbe egy ilyen szereplőt beleszuszakolni, hogy egy újabb nagyobb név ékesítse a stáblistát.

t5_03_a.jpgA hangulattal sem volt komolyabb gond. A forgatókönyvírók nem féltek jó pár poénos jelenetet és párbeszédet bepakolni a filmbe, de azért a Genisys így is a komorabb stílust képviseli. Laikus nézők számára viszont nem feltétlenül ajánlom Alan Taylor moziját. Élvezhető a Terminátor-filmek ismerete nélkül is a Genisys, de egy halom easter egg, és utalás tűnik fel, amik szintén a pozitív élményhez tesznek hozzá. A filmzene viszont bántóan sablonos lett. Önmagában nézve nagyon igényes, szép score-t kapott a film, de kezdek már megcsömörleni attól, hogy minden látványmoziban az epikusan dübörgő vonósnégyest lehet hallani.

Ha az ember alacsonyan hagyja az elvárásait, akkor kifejezetten üdítő filmként hathat a Genisys. Persze nem szabad elfelejteni, hogy egy tipikus nyári blockbuster-ről van szó, ezért a józan gondolkodást nem árt otthon hagyni, még mielőtt elindulnátok a moziba. Így talán a Coelho-színvonalú bölcsességek sem fognak olyan fájdalmasnak tűnni. Az mindenesetre tiszteletre méltó, hogy a Genisys nem gyalázta meg, és nem űzött gúnyt az elődökből. Abszolút fogyasztható darab.

7/10

A Terminátor: Genisys teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr467589680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.07.02. 07:40:53

Hát ezen meglepődtem, de örülök, ha relatíve pozitív csalódás.

Sandokohn - a maláj jiddis 2015.07.02. 10:23:36

Akkor mégicsak megnézem moziban.

Spidermike 2015.07.03. 01:57:16

Előre elnézést, de ezt ki kell írnom magamból: a film 3/4-énél jöttem rá, miért zavar Kyle. Tisztára Lázár János, ütném még a mentőben is!

A film amúgy bejött, számomra ügyesen ellensúlyozott az első két rész kultikus jeleneteinek másolásával. Zenében tényleg semmilyen, hiányzott egy You could be mine vagy (szintén Arnold) egy Big Gun. De ahogy pl a negyedik részben hozták vissza a GNR zenét, na az nem hiányzik. Kicsit féltem is, amikor a csajszi elkezdett fejhallgatón zenét hallgatni, hogy ne a You could be mine szűrődjön ki.

==T== 2015.07.17. 09:44:59

Blockbusternek jó, Terminátorfilmnek - szokatlan. A folytatásai segítenek eldönteni, hova tegyem.

Ezzel együtt egy szórakoztató mozi volt, és bár a trailerek alapján féltem a CGI-tól/látványtól, de az is teljesen rendben volt.

Azt viszont nagyon sajnáltam, hogy nem a Salvation jövőjéből kanyarodnak vissza, hanem gyakorlatilag teljesen semmibe veszik a T3/T4-et (bár elvileg alternatív idősíkként azok is létezhetnek).

Amit legjobban hiányoltam a filmből, az a feszültség.

A 7/10 egy kb. reális osztályzat, én 7,5/10-et adtam neki.

==T== 2015.07.17. 09:46:40

@Spidermike: Azt ő nem is ismerhette:)

Amúgy Emilia meglepően jó választás volt Sarah Connor szerepére. Viszont Courtney már kevésbé volt jó Kyle Reese. Már csak amiatt is, hogy túl izmos.

AldoWinnfield 2015.07.19. 01:25:40

Olyan, mintha egy önironikusra formált fanfictiont valósítottak volna meg nagy pénzből a geek közönség (egyik) álomnőjével, a Targaryen lánnyal. Buta film, és kb. sárba tiporja az első két rész szellemiségét, de meg kell, hogy mondjam, nekem ez az év azon filmje, amit nyugodtan szarnak nevezek úgy, hogy tulajdonképpen jól szórakoztam rajta.

K.Leslee 2015.08.08. 18:19:39

'Ha az ember alacsonyan hagyja az elvárásait, akkor kifejezetten üdítő filmként hathat a Genisys'

Ez igaz mindenre ami nem nezhetetlenul rossz.

borosnyuszi 2015.08.09. 09:30:24

Nekem nagyon kevés volt a filmből Arnold. Több kellett volna belőle. Nagyon jó volt, hogy az első részt megidézték tőbb jelenetben (Arnold elképesztően durván nézett ki akkor, gondolom cgi de, nem tűnt fel) Akció jelenetek ütőssek, werk filmből tudom a rendező pl. tényleg szaltóztatott egy igazi iskolabuszt semmi számítógépes buzulás (gondolom csak az utómunkálatoknál turbózták fel a jelenetet). Nagyjából ennyi a film pozitívuma. Sajnos nem lett újranézős típusú alkotás szemben az első két résszel.

Dr_utcai_arcos 2015.09.26. 12:07:30

Hát, Dani véleményére még a gépet sem nyitnám ki :). Nálam is bőven 8 fölött. Agyalós filmnek meg ott volt a Tomorrowland ;).

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.09.26. 13:17:42

@Dr_utcai_arcos: "Agyalós filmnek meg ott volt a Tomorrowland"
Jó hogy nem a Transformers vagy a Sharknado :D :P

Dr_utcai_arcos 2015.09.26. 14:15:32

@danialves: Még szerencse, hogy a nézett filmjeim alapján tudod, milyen ember vagyok. Nem, fogalmad sincs.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.09.26. 15:56:29

@Dr_utcai_arcos: Még szerencse, hogy a kommentjeim alapján tudod, hogy én a nézett filmjeid alapján tudom, hogy milyen ember vagy. Nem, fogalmad sincs. #nagyonmeta
süti beállítások módosítása