Batman visszatér / Batman Returns (1992)
2015. február 08. írta: FilmBaráth

Batman visszatér / Batman Returns (1992)

batman_visszater.jpgNőiesen bevallom, tinikoromban annyira utáltam ezt a részt, hogy csak Keaton miatt néztem meg néhányszor, de akkor is csak kispárna mögül, ugyanis iszonyatosan féltem a megtekintése közben, annyira sötét és komor volt a hangulata.. Annak ellenére, hogy Tim Burton nagy kedvencem volt akkoriban, túl groteszknek találtam a filmet, és egyáltalán nem tudott annyira magával ragadni a történet, mint az első résznél. Vagyis nem néztem rongyosra annak idején, ezért kíváncsian újráztam sok év után.  Mai eszemmel már tudom értékelni a film erényeit, azt kell mondanom, hogy egy tisztességesen összerakott alkotásról van szó, de a kiváló első résznek a nyomába sem ér. Mindezzel együtt egy jó, de inkább biztonsági, mint agyeldobósan jó film, amelyen sajnos már nyomot hagyott egy kicsit az idő.

Békés, nyugodt karácsonyi ünnepekre készül Gotham lakossága, azonban egy szedett-vedett csoport kezd randalírozni az utcákon. Batman (Michael Keaton) természetesen gyorsan rendet tesz, de fogalma sincs arról, hogy az igazi fenyegetés a csatorna mélyéről érkezik szeretett városa ellen. Ott él ugyanis Pingvin (Danny DeVito), aki csalódott az emberekben, ezért gyűlöli őket, és úgy gondolja, hogy itt az idő a bosszúra. Nincs egyedül a rossz oldalon, akad itt még egy gonosz üzletember (Christopher Walken) és egy érzelmileg erősen instabil Macskanő (Michelle Pfeiffer), Batman pedig egyedül áll szemben velük, de azért ne féltsük kedvenc sötét lovagunkat, ...

A Batman-filmek legnagyobb rákfenéje az, hogy nagyon ritkán sikerült méltó ellenfelet írni a szárnyas igazságosztónak. Ezúttal különösen nehéz helyzetben voltak az írók, hiszen Nicholson-t és Jokert kellett pótolni. Tudták, hogy ez lehetetlen, ezért egyszerre három ellenfelet is kapott Batman, és ők együtt már ki tudták tölteni a játékidőt, de meg sem tudták közelíteni az isteni Jack-et. A legjobban megírt karakter Pingviné volt, de Michelle Pfeiffer elvitte előle a show-t (a férfi nézők legnagyobb örömére), Max Schrek alakja azonban olyan halovány volt, hogy még Christopher Walken sem tudott mit kezdeni vele. 

A látványra továbbra sem lehetett panaszunk, imádott Batmobilunk-at nézhettük premier plan-ban sokkal többet, mint az előző részben, és az egyéb denevéres kütyükben sem volt hiány. Batman karaktere is jóval árnyaltabbra sikerült, még humora is kezdett lenni a sötét lovagnak (rendkívül szórakoztató, amikor Alfréddel szájkaratéznak egy kicsit), bár továbbra is volt inkább érzékeny értelmiségi, mint kőkemény akcióhős (azért, ha kellett, aprította a rossz fiúkat, de inkább az intelligenciáján és a technikán volt a hangsúly). Az üzletember rutinszerűen gonoszkodott, amúgy semmi különös nem volt benne (talán a nevén kívül, ugyanis Max Schrek játszotta egykoron Nosferatut, de azért ő egy másik pályán játszott rosszfiúság tekintetében). Pingvin közel sem egysikú figura, egy szörnyszülött, akinek borzalmas gyerekkora volt a csatornában, megpróbál emberi életet élni, de amikor elveszik tőle ezt a lehetőséget, el akarja törölni a Föld színéről Gotham City-t, és ez majdnem sikerül is neki. Macskanő egy teljesen jelentéktelen titkárnőből lesz egy igazi femme fatale, aki igen komoly pusztítást rendez a környezetében és a férfiszívekben, miközben keresi saját magát. Ha nagyon feminista akarnék lenni, tehetnék rá csípős megjegyzéseket, de nem teszem, mert az esélyegyenlőség híve vagyok, ha nekünk, lányoknak ott volt a dögös Batman, miért ne kaphatnánk a férfi nézők egy igazi vadmacskát?

A legnagyobb probléma a filmmel az, hogy Burton-nek mindenképpen pénzügyi eredményt kellett produkálnia az előző rész elsöprő sikere után, így természetesen biztosra ment. Viszont az, ami az első részben az újdonság erejével hatott, itt, ha nem is volt unalmas, de már nem rengette meg a kis filmimádó lelkünket. Ráadásul túlságosan átfordult groteszkbe a történet, amely eléggé sokfelé bolyongott, igen nehezen állt össze egységes egésszé. Időnként elfordultak igencsak butácska jelenetek is (édes kis pingvinek hátukon gyilkos rakétákkal? nagy sárga játékkacsában közlekedő pingvin? stb), de összességében a rendező hozta a kötelezőt, és volt annyi esze, hogy a csúcson hagyja abba, talán már ő is érezte, hogy ennél többet nagyon nem tud kihozni Batman-sztoriból. Nem csalódás a film, de nem is éri el az első rész színvonalát, összességében egy jó, de nem kiemelkedő alkotásról van szó.

batman_visszater2.jpgMichael Keaton kezdte belakni a karaktert, jóval erősebb a játéka, mint az első részben, kár, hogy nem kapott több lehetőséget Batman szerepében, bár a folytatások ismeretében nyugodtan mondhatjuk, hogy szerencséje volt, hogy Burton nagy sikerű filmjeiben ölthette magára a sötét lovag jelmezét. Danny DeVito kihoz mindent a szerepéből,  nincs egy szinten Nicholson-nal, de tisztességesen helytállt a főgonosz alakjában. Christopher Walken fájóan közepes, Michelle Pfeiffer viszont mindenkit lemos a filmvászonról, Michael Gough szokása szerint kiváló Alfréd szerepében.

Tim Burton saját bevallása szerint nagyon kikészült az első rész forgatásán, de azért bevállalta a folytatást, amire egyrészt több pénzt, másrészt pedig teljesen szabad kezet kapott. Utóbbi nem biztos, hogy a film javára vált, hiszen egy kicsit elveszett a látványban, a történetre és a karakterekre kevesebb figyelem jutott, de mivel jól szórakoztunk és dobtuk el az agyunkat Gotham City-n és a Batmobil-on, sok mindent megbocsátunk neki. Akcióban sem volt hiány, az érzelmek is dübörögtek időnként (habár a szerelmi szál eléggé gyengus lett, de lesz ez még így se), akadt néhány bevésődős jelenet, de inkább az első rész ugrik be a nézőnek, ha a Burton-féle Batman-mozira gondol.

Látványos, jól összerakott, de egy kicsit tartalomhiányos Batman-film, amelyet azonban mindenképpen érdemes megnézni!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr197088611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltanek 2015.02.08. 12:58:51

Nekem furcsa volt, hogy Burton teljesen mellőzte a külső helyszíneket. Egész Gotham elfért a stúdióban. :)
Walken jelenléte szerintem nagyon jó és groteszk szatírája a politikai elit működésének. Nem ő tehet róla, hogy a film túlzsúfolt, ugyanakkor kissé sekélyes is.
Két dolgot még kiemelnék. Az egyik Danny Elfman zenéje, ami legalább annyira fantasztikus, mint az első részé. Ami még szuper, az a magyar szinkron. Tudom, Hirtling...De azért Gyabronka nagyon jó volt itt. :) Bár a Sztankay-Végvári-Farkas trió sokkal maradandóbb lett. Főleg Sztankay az, aki elképesztően jó.

FilmBaráth 2015.02.08. 14:00:10

@zoltanek: Nekem természetesen nem tetszett Gyabronka szinkronja:-) Sztankay zseniális volt, a Végvári-Farkas duó szintén emlékezetesre sikerült:-)

zoltanek 2015.02.08. 15:05:36

@FilmBaráth: Láttad az Éjszakai szolgálat (Night Shift) c. filmet? Az egy nagyon korai Keaton-film, és leginkább miatta érdemes megnézni, mert nagyon vicces benne. Az én egyik kedvenc filmem tőle a Lapzárta, ami sajnos méltatlanul került feledésbe.
Örülök, hogy a Birdman visszahozta a fénybe, mert ritka az ilyen alázatos színész, mint ő. Gondolom te is azért írsz a Batman filmekről. :)

FilmBaráth 2015.02.08. 17:55:18

@zoltanek: Az Éjszakai szolgálat eddig még kimaradt az életemből:-) A Lapzárta valóban egy jó kis film volt:-) Nálam a Beetlejuice és a Sok hűhó semmiért a nagy kedvenc Keaton-ügyben, természetesen csak a Batman után:-)
Igen, engem is a Birdman megtekintése közben kapott el a Gotham-láz:-)

agika88 2015.02.08. 21:17:10

Nekem ez a rész jobban tetszett mint az első, a macskanő miatt. az a beszólás, amikor verekedés közben Batman a földhöz vágja és benyögi neki, h "Egyen padlót, az is szálkás" az évszázad beszólása. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.09. 08:30:03

az első részben burton még próbálta magát tartani az alapanyaghoz, de ez a második már egyszerűen batman látogatása burton világában. ez már nem gotham, ez már burtonville vagy mi. :D

eßemfaßom meg áll 2015.02.09. 12:01:45

Pár hete néztem újra, de most se tetszett ugyanugy ahogy anno se. Az első rész zsenialitása után ez egy katyvasz

pepinke 2015.02.09. 14:47:42

Számomra jobban bejött, mint az első rész. Mind hangulatban, mind zenében is. Nicholson pedig nekem hatalmas pojáca volt, sosem értettem, mitől akkora király abban az alakításban.
süti beállítások módosítása