Fegyvertársak / Open Range (2003)
2014. december 18. írta: Maksa

Fegyvertársak / Open Range (2003)

Ha készíteni akarnánk egy felmérést, amiben az utca emberét kérnénk meg, hogy soroljon fel színészeket western filmekből, alighanem egy meglehetősen kurta listát kapnánk. Sokan John Wayne – t vízionálnák, amint vasalt ingjében, deli cowboyként lövi halomra az indiánokat. Vagy Clint Eastwood – ot, ahogy szivarral a szájában hunyorog a napba. Esetleg Lee Van Cleef rókaképét, akinek olyan kisugárzása és fizimiskája van, hogy ha 100 évvel hamarabb születik, maga is része lenne a Vadnyugat történelmének. És alighanem szerepelne Kevin Costner is, aki bár ritka vendég a zsáneren belül, időről – időre visszatér. Legutóbb 2012 – ben egy mini sorozat kedvéért.

Jelen kritika tárgyát egy, a 2000 – es években elkövetett alkotás képezi, amit saját maga rendezett. Ez meg is látszik a végterméken, hiszen túl volt ekkor már sikereken és bukásokon egyaránt. Itt egy határozott, érett direktor képében tetszeleg előttünk, kár, hogy azóta nem állt kamera mögé.openrange8_1.jpg

Négy marhapásztor tereli a nyáját a kies prérin, amikor egy vihar következtében kénytelenek letáborozni. Egyiküket visszaküldik a közeli városba élelmiszerért mielőtt újra útnak indulnának. Miután társuk a megbeszélt időpontra nem érkezik meg, Spearman főnök (Robert Duvall) és Charlie (Kevin Costner), aki mesterlövész volt az amerikai polgárháborúban, érte sietnek. Társukat félholtra verve találják, a korrupt seriff börtönében, ahol a helyi Csák Máté, még meg is fenyegeti őket,hogy szedjék a sátorfájukat, mert utálja a szabad legeltetőket és sértve érzi a magánszféráját. Azonban egy igazi, tökös cowboynak senki sem mondhatja meg, hogy mit tegyen.

Jóllehet a sztori meglehetősen egyszerű és a tempó is kimért, nagyon jól egyensúlyban tartja a különböző hangulatokat. Ügyesen bontja ki az alap konfliktusból Spearman főnök és Charlie múltban gyökerező kötelékét. Gyakorlatilag a két férfi kapcsolata miatt (is) lesz átlag feletti a mozi. Csipkelődnek, viccelődnek egymással, ugyanakkor határozottak, kemények, hasonló erkölcsi normákkal rendelkeznek. Olyan eszmékért állnak ki és halnak meg, ha kell; amit a mozivásznon (is) már régesrég elkoptattak, ódivatúvá váltak. Mégis jól esik nézni, hallgatni őket és osztozni feddhetetlenségükben. Mindez azonban semmit sem érne, ha nem működne olyan fantasztikusan a Duvall - Costner páros. Nincs erőfitogtatás a színészek között, kiegészítik egymást. Tökéletes összhangban vannak, mintha tényleg ősidők óta a legjobb barátok lennének.

Egy vérbeli „buddy movie” – val van tehát dolgunk, ahová szinte észrevétlenül kúszik be egy szerelmi szál, ami abszolút passzol a történethez. Humor forrás is egyben, nem tolják direkt az arcunkba és egyedül (sajnos), csak a végén válik terhessé a jelenléte. Ötcsillagos a látványvilág. Egyik pillanatban még egy gyönyörűen fényképezett nagytotálon merengünk, míg a másikban már térdig a sárban feszülnek meg az izmaink Charlieéval együtt. A zene ugyan nem kiemelkedő, de hozza azt az átlag szintet, amit elvárhatunk tőle. Amikor kell, nagyívű és emelkedett, amikor kell sejtelmes.

Az első pisztoly eldördülésére másfél órát várni kell, azonban megéri, hiszen amit utána kapunk, az nem más, mint minden idők egyik legjobb realista minimal lövöldözése. És ezt szó szerint kell érteni. Itt bizony nem lövik ki a légy billérjét, háttal állva, csukott szemmel. A célzott lövés sem eredményez mindig találatot és egy váll lövésbe sem hal bele senki. Ha biztosra akarsz menni, többször is lősz. A dramaturgiája eléggé kiszámítható, de a mesteri és a tanítani való kifejezés illik rá leginkább.openrange8.jpg

Bár lassú sodrása miatt, a mai felpörgetett világban már nem ajánlható mindenkinek és az utolsó tizenöt perc sziruposságát jobb lenne meg nem történté tenni, az én szentimentalista lelkemnek mindig jól eső érzés elővenni és elhinni, hogy az igazi hősöket nem a képregényekben kell keresni.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr956988099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

riv3rsid3 · http://tippvadaszat.blog.hu 2014.12.19. 09:43:23

Az egyik kedvenc western filmem! Costnert és Duval papát is kedvelem, jó színészek, és ők ketten együtt tényleg remek múvit dobtak elénk. Nekem az ilyen filmek simán ütik a 10/10-et!

Oldfan 2014.12.19. 12:15:40

Kétségkívül jó film. Szikár darab, kevés akcióval, de a hitelesség érzetét adja. Azt, hogy a vadnak nevezett nyugaton sem nyúltak nyakra-főre a fegyverhez az emberek, de ha végképp nem maradt más, akkor megtették az igazság és a saját önbecsülésük érdekében. A lezáró leszámolás tényleg remek és túlzásmentes, ami külön díjazandó. Duvall mindig profi és ezúttal Costner sem sztárkodni akar, hanem színészként viselkedik, visszatér a pályája elejének szemléletéhez. Mit ad isten, sokkal jobban teljesít, mint a Farkasokkal táncoló után készült szupernek szánt produkcióiban.
Korrekt kritika, lényegre törő. Talán pár magyarázó sor jó lett volna még a motivációkról vagy a konfliktus gyökeréről. Gondolok itt a lezárult polgárháború még élő sebeire, vagy arra, hogy a szabad legeltetés kérdésében korántsem minden olvasó tájékozott. Fontos támpontot adhatnának a nézőnek a nagyobb élvezethez.

riv3rsid3 · http://tippvadaszat.blog.hu 2014.12.19. 14:34:17

@Oldfan: Ami örömteli, hogy vannak olyan hozzászólók, mint Oldfan is, aki leírja, hogy kb. én mit akartam volna mondani, ahelyett vagy még azt kiegészítve, csak valahogy a klaviatúrán én nem tudom egymás után úgy leütni a billentyűket mint ő. Köszi érte!

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.12.19. 20:23:07

Óriási film. Megnéztem négy vagy öt alkalommal is.

Maksa · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.12.19. 21:42:33

Csak azért nem 10/10, mert azt a korszakalkotó, remekművek érdemlik meg. Ettől függetlenül fantasztikus film!

Maksa · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.12.19. 21:44:19

@Oldfan: Köszönöm a hozzászólást! Abszolút kezdő vagyok még, de a jövőben igyekszem majd ilyesmikre is figyelni. :-)

Oldfan 2014.12.19. 22:04:17

@Maksa: Elsőre korántsem rossz ez, sőt. Majd kialakul a saját stílusod. Az nagyon dicséretes hozzáállás, ha hajlandó vagy csiszolni rajta. Sok sikert!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.25. 19:16:26

Én azért azt mondom, hogy ha már ennyi ideig húzták a végső lövöldözést, egy fokkal bonyolultabb történet is belefért volna. A szerelemi szál meg nekem nagyon nem hiányzott, Costner giccsessége ugyan takaréklángon ég (mondjuk a Postmanhez képest), de azért még így is megmosolyogtató, amit művel.
Viszont a két főszereplő bromance-ébe egészen bele lehet feledkezni, a látványvilága tényleg jó, úgyhogy végső soron elvan vele az ember, de őszintén szólva én sokkal többet vártam azt hallgatva, hogy milyen kiemelkedő darab.
süti beállítások módosítása