A közös szenvedély / United Passions (2014)
2014. augusztus 06. írta: !Márk!

A közös szenvedély / United Passions (2014)

united-passions-600x400.jpgAz idén megrendezett FIFA Labdarúgó Világbajnokság remek alkalomnak bizonyult marketing szempontjából arra, hogy egy biográfiai film készülhessen el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség létrejöttének körülményeiről és az ezt követő, fontosabb üzleti eseményekről. A koncepció nincs is bukásra kárhoztatva, kellő szakértelemmel és profizmussal ebből egy kiváló dráma születhetett volna. Azonban a feltételes mód használata nem volt véletlen...

A történet boncolgatására túl sok időt nem szeretnék szánni, mert egyrészt ilyen téren abszolút szét van esve a film, másrészt tényleg nem szól többről annál, mint amit a kis bevezető szövegben írtam. Nagy futballrajongóként meg akartam nézni ezt a filmet, még annak ellenére is, hogy szinte mindenki lehúzta, aki már írt róla.

United-Passions-04.jpgA húzónevek adottak voltak, úgy gondolom, hogy a Sam Neill, Tim Roth, Gérard Depardieu trió igencsak eladhatónak minősül. A rendezői székben azonban a szárnyait bontogató, túl nagy eredményeket felmutatni képtelen Frédéric Auburtin foglalt helyet. Teljesen kicsúszott az irányítás a kezei közül: akárhogy is próbálkozott, a film egyszerűen képtelen egy kompakt egésszé összeállni, a színészeit rosszul vezette (ilyen sótlan és unott alakításokat B-kategóriás akciófilmekben látni) és a hangulat sem tudja beszippantani a nézőt. Ezeket a labdarúgást kedvelő és űző személyként mondom, el lehet akkor képzelni, hogy laikus szemmel mekkora élmény lehet.

Kétlem, hogy ennek a filmnek létezik forgatókönyve. Vagy ha igen, akkor sem lehet több két oldalnál. Tipikus sokat markol, keveset fog hatása van. Mindenből akar egy kicsit, ide-oda ugrál az időben, aminek köszönhetően kissé követhetetlenné válik a cselekmény. A másik nagy negatívum a hatásvadász stílus. A legváratlanabb pillanatokban, a cselekmény alapján egyáltalán nem következetes bevágásokat kapunk Maradonáról, Peléről, Zidane-ról vagy éppen a grundon focizó srácokról. Förtelmes és pátoszos, Auburtin a pénz és az elpiacosodás uralmát akarja sugallni, amit persze megspékel azzal, hogy a futball akkor is a szenvedélyről és a játék szeretetéről szól.

Azt pedig tudjuk jól, hogy mostanában korrupció vádjával rendre megtalálják a FIFA-t, de a film mégis isteníti a szövetséget és vele együtt Sepp Blattert is. Persze a FIFA-nak van jó oldala is, de A közös szenvedély egy makulátlan, szent cégként prezentálja a francia alapítású kompániát, így teljesen hitelét veszti a dolog.

3/10 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr756575343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyar Filmörökség 2014.08.06. 21:58:30

Nagyjából ennyit lehetett várni ettől a filmtől. Időpocsékolás, nem tudom, hogy van franciául. :)

Tibi5000 · http://sport-kiraly.blog.hu/ 2014.08.06. 22:43:57

Pedig meg akartam nézni moziban, egészen tegnapelőttig, a VOX is hasonlóan írja le, szóval ez ki fog maradni. :)
Köszi, úgy látom megmentettél egy rossz filmtől. :))

Globetrotter2014 2014.08.07. 17:17:52

"Sam Neill, Tim Roth, Gérard Depardieu trió igencsak eladhatónak minősül".

Sajna nem. Neil már régen nem mtuatott semmi emlékezeteset, Roth sem és Depardieu is egyre inkább csak égeti magát.

Nincs egy A listás zsinész sem.

3.0 IMDB pont? Wow, talán mégis látni kellene... :)

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.07. 19:28:59

@ZF2: Ezt elsősorban az átlag filmnéző mentalitásra értettem, ha meglátja ezt a három nevet. "Van az a Depardieu csávó, az jó filmekben szokott szerepelni, meg ott van az a Timrót, azt még régen láttam valamiben, meg a Pistike azt mondta, hogy jó abban a hazudgálós tv sorozatban. Nézzük meg!"

2014.08.08. 09:01:22

Kösz az értékelést, eddig sem volt a listámon ez a film, de ezek után biztosan kihagyom.

Buncog 2014.08.08. 09:16:44

Aztán a felcsúti stadion szerepel-e benne, mint az erkölcsi megtisztulás szimbóluma?

2014.08.08. 21:39:27

Huh, jezus... amugy en a FIFA-rol mar kb ilyen Margin Call szintu feszult, sotet filmet varnek, meg ahogy abban a temaban is volt az Inside Job, a FIFA-rol is lehetne valami mar-mar szuicidan tragikusan rettento dokumentumfilm :D
süti beállítások módosítása