A következő három nap / The Next Three Days (2010)
2014. július 16. írta: !Márk!

A következő három nap / The Next Three Days (2010)

next-three-days-16.jpgAz előzetes jelek alapján szerintem jogosan vártam egy minőségi filmet "A következő három nap" címen, hiszen a trailerek meggyőzőek voltak, Russell Crowe szarhoz ritkán adja a nevét és Paul Haggis is egy olyan direktor, akitől egyáltalán nem áll távol ez a fajta zsáner. A mai alanyomat azonban mindezek ellenére hatalmas csalódásként könyveltem el.

A kissé sablonos sztoriban helyet kap a tipikus boldog amerikai család (apuci, anyuci, kisgyerek), akiknek a jólétüket egyszer csak egy váratlan látogatás forgatja fel. Nevezetesen a feleséget (Elizabeth Banks) gyilkossággal vádolják, ezért letartóztatják. A bizonyítékok mind ellene szólnak, így fennáll az életfogytiglani börtönbütetés lehetősége. A családfő (Russell Crowe) ebbe kénytelen beletörődni, ezért mindent egy lapra feltéve egy "börtönszakértő" (Liam Neeson) segítségét kéri, hogy megszöktesse feleségét az intézmény falai közül.

The Next Three Days.jpgHiába van egy kis izzadságszaga a történetnek, egy ütős, pörgős thriller-drámát kellő odafigyeléssel össze lehetett volna ebből hozni. A forgatókönyv darabokra van esve, ami szintén Paul Haggis hatásköre volt. Plusz a film során több logikai kérdőjel van, mint robbanás egy Michael Bay alkotásban. Nyilvánvaló, hogy a cselekmény során az elme romlandóságát, a józan ész elvesztését próbálják nekünk a készítők bemutatni, de egy művelt családapa nem hiszem, hogy így viselkedne. Szinte minden lehetőség jobb lenne számára, de ő mégis a legkacifántosabbat, legrizikósabbat választja. A karakterek bemutatására pedig szimplán nem áldozott időt a rendező-forgatókönyvíró. Nem viccelek, percek telnek csak el és máris jön az ominózus letartóztatási jelenet, de a főszereplők jellemeinek részletezésére még ezután is lenne lehetőség, ezzel azonban bántóan nem élt Haggis. Russell Crowe karakterével egy pillanatig sem tudtam szimpatizálni, nem szurkoltam neki, egyáltalán nem volt számomra rokonszenves figura. A feleség jóformán alig szerepel, a kisgyerek a kötelező cukifaktor-motivációs kulcs kettős szerepét tölti be, Liam Neeson pedig a kb. 2 perces cameójával lopja a show-t mindenki elől.

Interview_The_Cast_And_Filmmakers_The_Next_Three_Days_1290051653.jpgA színészi játékokat sem tartom túl innovatívnak. Crowe-t talán még soha nem láttam ilyen rosszul alakítani, pedig alapjáraton egy rendkívül tehetséges színésznek tartom, de itt látványosan unottan mozog a jelenetekben, kisujjból rázza ki az egészet. A feszültség is teljes mértékben hiányzik és időnként meglehetősen giccses és valószerűtlen történésekkel operál a film. Személy szerint én az esetek többségében igyekszem az élménynek átadva magam, kikapcsolt aggyal nézni a filmeket, de a A következő három napba kb. másfél percenként bele tudtam kötni. Borzasztóan hülyének nézi az embert és sokszor a legnyilvánvalóbb megoldásokat kerüli ki nagy ívben és aztán jól beleröhög a néző arcába.

Egy klisékből építkező, fájóan középszerű munka ez, ami nagyon túl van nyújtva (+2 órás játékidő) és a lehetőségeivel egyáltalán nem tud élni. Ezt a filmet már mindenki látta, ugyanis annyira ismert panelekből bontakozik ki a cselekmény, amit már a legtöbben ismerünk.

5/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr796509373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása