Spring Breakers - Csajok szabadon / Spring Breakers (2012)
2014. április 16. írta: danialves

Spring Breakers - Csajok szabadon / Spring Breakers (2012)

spring-breakers-sb05457rgb.jpgAz új Project X vagy zseniális társadalomkritika? Harmony Korine filmje igencsak megosztóra sikeredett, és jellemzően ez a két véglet jelent meg a véleményekben. Viszont ha igazságot kell tennem, azt kell, hogy mondjam, valahol mindkettő szeretne lenni, de igazából egyik sem sikerül neki.

Faith, Candy, Brit és Cotty (Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson, Rachel Korine) átlagos egyetemista lányok, abból a szempontból, hogy a tavaszi szünet féktelen partizása sokkal jobban érdekli őket, mint a tanulás. Pénzszűkében egy fegyveres rablás segítségével gyűjtik össze a floridai bulizásra valót, és már indulnak is a napos tengerpartra tobzódni. Azonban a kokózást ott sem nézik jó szemmel, így az egyik party után a rendőrségen kötnek ki. Onnan pedig az Alien névre hallgató gengszter-rapper (James Franco) hozza ki őket, és az, hogy ez nem egészen "felebaráti szeretetből" történik, a lányok között is komoly törést okoz.

spring-breakers.jpgVégeredményben amit kapunk, az másfél órányi #yolo és #swag, amely a brutális partikat egy gengszterfilmig fokozza, olyannyira, hogy végül egészen szatirikus hangulatot ölt az alkotás. Mert végül is ez Harmony Korine célja: nem egy bulifilmet akart létrehozni, hanem ennek a világ a teljes kifacsartságát megmutatni azzal, hogy az egyre lejjebb csúszó főszereplőink az élményeiket sorra úgy aposztrofálják, mint az életüket megváltoztató spirituális önfelfedező utazást. Csak sajnos ez annyira nem mondható érdekesnek.

Mert hogy rendezőnk nem igazán tud olyan komplex üzenetet megfogalmazni, ami másfél óráig elvinné a hátán a filmet, így tölteléknek maradnak a szürreális mértékekig feltuningolt bulik és a neonfények, a kronológia bátortalan felborogatása, valamint a hangok és képek véletlenszerű összevágása. Avagy ha már nincs miről szóljon a film, azt legalább tegye "művészien", de két (egyébként zseniális) jelenetet leszámítva ez többnyire csak kétségbeesett erőlködés, hogy történet híján legalább valamivel lefoglaljon minket a mű. A valódi történet mellől pedig hiányoznak a valódi karakterek, helyüket pedig olyan excentrikus alakok performanszai töltik be, mint James Franco Alienje. De ezzel szemben a 4 főszereplőnk közül 3-at még a játékidő végére sem tudtam megkülönböztetni, annyira jellegtelen és lényegtelen figurák voltak.

Úgyhogy összességében azt tudom mondani, hogy bár ez a film nem teljes katasztrófa, sőt, valamilyen szinten korrekt alkotás, tulajdonképpen mégis elvérzik: sem bulifilmnek, sem társadalomkritikus szatírának nem jó. Így aztán sem a filmet csak plázában néző fiatalokat, sem a kultúrsznobokat nem elégíti ki maradéktalanul, akik pedig igazán egyik táborhoz sem tartoznak, azokat még kevésbé. Igaz, például A nagy szépséggel ellentétben ez legalább szólt valamiről...

5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr275799476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Treeger 2014.04.18. 13:25:17

Nos nekem ez a film tavaly kifejezetten tetszett. Moziban különösen jól működtek a képek.
Egész jól bemutatta, hogy kisstílű gengszterek is milyen mutatósan tudnak élni. Szóval nemcsak a csajok szemszögéből van itt kritika, hanem sajnos abból is, hogy igen gyorsan megszerezhető egy jó autó és ház és már lehet rajozni.
Máskülönben meg az egészet nem kell komolyan venni sem, nézhető úgy is mint karikatúraszerű karakterek cselekményét.
De nem lehet elmenni amellett, hogy a vége mennyire tiszteleg a Miami Vice sorozat előtt. Már a motorcsónakos rész is ezt mutatja, de végén mikor két csak a Lamborghinivel végig megy a hajnali Miamin, egy az egyben az, mikor Crockett és Tubbs ment a Ferrarival.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.18. 14:04:58

@Mr.Treeger: Én próbáltam kifejezetten szatíraként nézni, mint ahogy írtam is, de igazából annak meg túl egyszerű, és a legkevésbé sem szórakoztató. (Leszámítva a Britney-számot meg a legvégét, azokat nagyon eltalálták.)

A gengszteres részt meg már az egész Scorsese-életmű megénekelte, persze ha olyan szemmel nézem, hogy az öltönyös-szivarozó arcoktól hova korcsosult el ez a "szakma" is, akkor van igazság abban, amit mondasz.

Deepblue Noir (törölt) 2014.04.18. 21:44:37

@Mr.Treeger:

csak valóban az a baj, ami a kritikában is megjelenik, hogy ez remek film lenne fél, max háromnegyed órás szösszenetként, de nagyjátékfilmnek már problémás.
a miami vice elment nagyfilmként, ez nem igazán.
de sok kritikus toplistáján megjelent (amerikaiakra gondolok)

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.04.19. 13:44:07

Nálam az év filmje volt tavaly, azóta is megnéztem már párszor.

Mr.Treeger 2014.04.19. 19:25:03

@Deepblue Noir:
én nem a mozi Miami Vice-ra gondolok, hanem a TV sorozatra. Az sok mindenben trendet teremtett.

Deepblue Noir (törölt) 2014.04.20. 18:40:59

@Mr.Treeger:

értem. én arra gondoltam, hogy a miami vice története sem több egy tévéepizódra valónál, mégis többek szerint remekül működik játékfilmként.
ez a film viszont nem.
ugyanakkor korine a mozifilmet nézte meg többször a forgatás előtt, nem a tévéverziót
“I watched Miami Vice, Michael Mann's movie a couple of times. I love that.”.
süti beállítások módosítása