Kérdőív eredmények
2014. április 10. írta: danialves

Kérdőív eredmények

(Ha szeretnétek ezt az egész posztot értelmetlenné tenni, itt töltsétek ki a kérdőívet, amennyiben ez még nem történt meg.)

Az elmúlt hét folyamán jó sok válasz érkezett a kérdőívre, ezen belül pedig rengeteg észrevétel, és rajongói levél. (Az például különösen is szívmelengető, hogy mennyien olvassák a blogot, annak ellenére, hogy szerintük szar. De alapvetően is nagy tanulság, hogy sokaknak még a blog.hu anonimitása sem elég ahhoz, hogy igazán őszinték legyenek.) Mindenesetre ezeket nem hagyjuk válasz nélkül, szóval igyekszünk reagálni a fontosabb kérdések eredményeire.

"Jellemzően az előtt vagy az után szeretsz kritikát olvasni egy filmről, hogy láttad?"
Ez a kérdés azt döntötte volna el, hogy érdemes-e sajtóvetítés után, azaz premier előtt 1-2-3 héttel, 2 hónappal kirakni kritikát, vagy várjuk meg vele, amíg megnézitek a filmet. Ebben nem sikerült dűlőre jutni, mert nagyjából ugyanannyira hoztátok ki a három választ (az "Utána" eggyel nyert). Mindenesetre a jelenlegi rendszerben szerintem mindenki igényének megfelelően tud működni, ha más nem, a kereső segítségével. 

"Sorozatokról milyen formában szeretnél olvasni?"
Évadnyitók+évadkritikák nyert, ami tulajdonképpen többé-kevésbé a jelenlegi rendszer (ld. True Detective), a sorozatok számát pedig igyekszünk növelni, de a filmbuziság sok időt elvesz a sorozatbuziságtól. (És fordítva.) Egyébként meglepő látni, hogy hányan szeretnének még sorozatokról olvasni, miközben a tapasztalat alapján talán pont ezek a posztok generálják az egyik legkisebb aktivitást.

Na de most jönnek az igazán izgalmas részek, avagy a szöveges válaszok, amelyekre igyekszem egyénként reagálni mindenkinek:
(Ha valamelyik kérés nem szerepel itt, az azért van, mert feldolgoztuk, és igyekszünk megfelelni neki)

1. "Monnyon le"

Teljesítve, lemondott. Első kitöltőnk (és vele együtt még pár ember) emellett rögtön a filmes híreket hiányolja. Itt szeretném megragadni a lehetőséget, hogy leszögezzem, a filmes hírek közlésében annyi munka, és annyira kevés hozzáadott érték van, hogy semmi értelmét nem látjuk velük foglalkozni, miközben pont 2350 másik filmes oldal van, ahová kiteszik ugyanazt a trailert vagy casting-hírt. Ennek megfelelően ezek között szerintem lehet találni bőven olyat, ami kielégíti ezt az igényt (ez most nem akarom, hogy bunkón jöjjön le, egyszerűen csak tényleg minden második filmes blogon ott virít ugyanaz a hír meg előzetes, szóval én nem érzem, hogy valaki pont ránk lenne szorulva ilyen téren). Az időnként feltűnő ComingSoon rovaton kívül megmaradunk inkább a kritikáknál.

2. Miből olvasnál többet? - "Zs kat ;)"

(Ha tippelnem kellene, van egy nick a fejemben a szerzőre :D) Mindenesetre miután a szerkesztőség nagy része nem hajlandó foglalkozni a szar filmekkel, leginkább FroGot érdemes bombázni rajongói levelekkel ebben a témában.

3. (Miért olvas 6-nál kevesebbet egy héten?) - "Célirányosan filmekre vagy színészekre, vagy rendezőkre keresek nálatok, nem mindig jön össze a 6."

Ezt a választ azért hoztam ide, mert érdekes, hogy ilyen is van, engem teljesen meglepett. Szóval ha többek részéről lenne igény, akár meg is próbálhatjuk kicsit erre optimalizálni az oldalt.

4. Miből olvasnál többet? - "toplisták (pl. a TotalFilm-en is vannak tematikus listák)"

Nálunk is, csak azért nem megy olyan könnyen és gyorsan összehozni egy ilyen listát, jelenleg is van egy-kettő folyamatban, mindenesetre ennél többet biztos nem tudunk produkálni tematikus listákból.
(Toplistákat máshol is kérték, oda is ezt tudom mondani, egyszerűen ennél többet nem tudunk írni. Majd év végén kiélvezhetetitek, akkor lesz majd megint jó sok toplista.)

"Kicsit lehetne kritikusabb az oldal, előfordul, hogy csak le van írva, hogy kb. miről szól a film és, hogy tetszett-e vagy nem + a színészekről szóló összefoglalók is elég felületesek, egy csomó fontos film még felsorolásszinten sem kerül be 1-1 színészhez de amúgy tök jó hajrá!"

Nem akarok szemét lenni, de ezt egy olyan ember írta, aki saját bevallása szerint 6-nál kevesebb posztot olvas végig egy héten. (Hülyén venné ki magát, ha mi is úgy írnánk a kritikákat, hogy csak 20 percet láttunk egy filmből, nem?)
Mindenesetre bár nem mi vagyunk a legjobb filmkritikai oldal, azért szerintem nagyképűség nélkül állíthatom, hogy a "tetszett - nem tetszett" szint fölött vagyunk egy kicsivel. De azért meghallgatnék erről valaki olyat is, aki a kritikáink legalább felével képben van.

5. Miből olvasnál többet? "Tv sorozatok fejlődése"

Egy hasonló poszt készülőben van már részemről, csak ugye ehhez még kicsit bővíteni kéne a sorozatos tudást. Előbb-utóbb valószínűleg lesz ilyen.

6. "Túl sok az "éppen most erre a filmre rátaláltam, írok róla" poszt"

Ezt a mondatot még most sem tudtam feldolgozni, szóval kicsit konstruktívabbá alakítva a javaslatot, mégis mi a halál alapján írjunk? "Láttam 3 és fél éve egy filmet, írok róla"? Aktualitás alapján nyilván egy elég limitált mennyiség van filmekből, a maradékről meg más alapon nem igazán tudunk írni. (Amúgy meg Kerényi Imre is megmondta: "Láttam egy jó filmet. Megírom.")

(Miért olvas 6-nál kevesebbet egy héten?) - "hosszú, túl szubjektív"
Egyelőre szerintem még az egész világ keresi azt az embert, akinek objektív VÉLEMÉNYE van, addig viszont mi is csak szubjektíven tudunk írni.

7. Miből olvasnál többet? - "Hosszabb, részletesebb kritikákat filmekről és sorozatokról."
Szóval azért jók ezek a kérdőívek, mert azok után, hogy valaki szerint hosszúak a kritikák, jön egy másik, akik szerint meg rövidek. Aztán így legyen okos az ember.

8. (Miért 6-nál kevesebb?) - "amit lepontoztok, minek?"
És amit felpontozunk, minek? Végül is csinálhatjuk azt is, hogy csak a pontszámokat jelentetjük meg, elvégre ahogy látom, jó páran lusták végigolvasni 5-6 bekezdésnyi szöveget...

9. (Miért 6-nál kevesebb?) "Nincs is annyi... :-ű)"
Hű.jackie chan.jpg

10. Miből olvasnál többet? - "emuk"

Tessék:

emu.jpg

11. Miből olvasnál többet? - "versek"
Szerintem nem véletlenül ápr. 1-jén érkezett ez a válasz.

12. Miből olvasnál többet? - "úúúú"
Tudtam, hogy nem kellett volna ezt kötelező kérdéssé tenni, mindenesetre kérésed számomra parancs: úúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú

13. "Legyenek olvasói szavazások!"
Legyenek:

Hosszúak vagy rövidek a kritikák?
  
pollcode.com free polls 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr525988319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.10. 12:14:09

"Monnyon le" részt teljesen adom, vagyis nektek adok igazat. Pont így jó az oldal, így vagytok úgymond egyediek, mert megvan a saját arculatotok.

Az előtte olvasok vagy utána olvasok kritikát meg tényleg ilyen 50-50%-os dolog. Valaki kritika vagy pontszám alapján néz meg filmet, valaki meg csak random, és majd utána elolvas 1-2 értékelést.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.04.10. 12:58:23

Oké. Most sokkal okosabbak lettetek.:)

luftwaffe44 2014.04.10. 14:51:55

A "Monnyon le" részre adott válasszal egyetértek, maradjatok a kritikáknál, van elég filmes oldal ahonnan a napi trailer/casting/stb adagot be lehet szerezni.

A kritikákat lehetne egy kicsit bőkezűbben címkézni, pl. rendező és főszereplők neveivel, lévén hogy a blog.hu keresője nem egy csúcs (hogy finoman fogalmazzak ;) ).

Boyzndahood 2014.04.10. 17:59:11

Megtisztelő, hogy az én "kérdésemre" válaszoltatok először! *bow* :D

Dr_utcai_arcos 2014.04.10. 18:09:57

Személyeskedünk, személyeskedünk :P!!!???

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.10. 20:26:32

@REMY: Utólag már könnyű mondani, hogy 50-50%, de másrészt meg azt látom, hogy amikor kijön premier előtt egy kritika, akkor lehet akármennyire is hájpolt film, egy régi klasszikust simán kétszer annyian olvasnak el. És aztán nem is nagyon jön vissza senki kommentelni, hogy "jó volt"/"te egy pöcs vagy" stb., még talán az se, aki elolvasta. Persze emiatt nem ülnék rajta két hetet, de ha szignifikáns többség lett volna, akkor azért elgondolkodtunk volna rajta.

@Littlewood: Azok lettünk, csak azt a 15-20 választ te nem látod, mert pont nem azokat írtam ki ide. ;)

@luftwaffe44: A 3-asnál pont valami ilyesmi megoldásra gondoltam, szerintem ha valakinek lesz ideje, akkor összehozzuk.

@Dr_utcai_arcos: Csak nem Mr. Zs kat személyesen? :P

Dr_utcai_arcos 2014.04.10. 21:45:21

@danialves: Már a kölcsönzői listán van az Invasion Roswell ;)!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.11. 11:38:01

ezek az eredményei a kérdőíveknek, de mik a tanulságai? Illetve milyen változások lesznek? Lesznek-e?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.11. 12:21:08

@Dr_utcai_arcos: 3 nap a halálig-ot láttad már? Nézd meg, és még adj is érte pénzt, különben hang vagy. :P

@doggfather: Azokat éppen a belső információs csatornákon dolgozzuk fel. :) Szóval direkt az ilyen "miért nem lesznek filmes hírek", illetve az eldönthetetlen válaszokat írtam ki ide, a változások remélhetőleg idővel látszódni fognak maguktól is.

A legnagyobb tanulság viszont tényleg az, hogy ha két ember azt írja, hogy hosszúak a kritikák, akkor lesz kettő olyan is, aki meg azt írja, hogy rövidek. Szóval nehéz így következtetéseket levonni, akár a szavazós részében, akár a szöveges részében szinte ugyanannyi ember mondott valamit és a szöges ellentétét is. Meg még egy pár ilyet azért írtam a posztban.

De szerencsére most a szavazásban a "nem is olvasom a blogot, mert szar", illetve a "rövidek" mennek fej-fej mellett, szóval talán legalább ebben döntésre jutunk. Úgyhogy nekem van egy ilyen tervem, hogy oldaldobozban ezeket a szavazásokat rendszeresíteni kéne.

Amit az előző kommentben mondtam a tag-ekkel kapcsolatban, azt is szerintem biztosan meg fogjuk valahogy csinálni, ez is abszolút egy tanulság.
Jött rengeteg komolyan vehető "miből legyen több" is, azoknak is igyekszünk majd megfelelni, meg a sorozatok számát is bővíteni valahogy. (Én pl. ezért is írtam a walkingdead-es posztot, de Power is készül egy hasonlóval.)

Megfelelő válasz volt? :)

Dr_utcai_arcos 2014.04.11. 20:26:04

@danialves: Á, egy Kosztner film az már túlnyúlik az én kategóriámon. Az tuti jó film lehet!
süti beállítások módosítása