Nagy hal / Big Fish (2003)
2013. június 02. írta: FroG

Nagy hal / Big Fish (2003)

http://cinemasights.files.wordpress.com/2010/06/bigfish-theduo.jpgTim Burton rajongónak lenni mostanság nem épp leányálom, és sajnos ezt a magam példáján tudom állítani. Az egykor még fenegyereknek számító Burton mostanság moziba került filmjei már kiüresedett tömegtermékek, gyakorlatilag semmi sem maradt abból a hangulatból, ami anno a rendezőt híressé tette. De nem mindig volt ez így, a mai alanyom például Burton szerintem legjobb munkája.

Edward Bloom (Albert Finney) halálos beteg, csupán hetei vannak hátra. Azonban mindig nagy mesélő hírében állt, és nem hazudtolja meg magát élete utolsó napjaiban sem: fia (Billy Crudup) feleségének (Marion Cottilard) még utoljára elmeséli mesés élettörténetét.

A Nagy hal legnagyobb erénye mindenképpen a sokoldalúsága, ami amúgy Burton korábbi filmjeit is jellemezte. A 2003-as alkotás ugyanis nem csak egy szépen megkomponált mese-, de egy szépen kidolgozott családi dráma "sajátosságait " is magán hordozza, és ami ennél még nagyobb erény, hogy ezeket az elemeket nagyszerűen vegyíti.

Burton nagyszerűen bánik a stíluspanelekkel; a mesebeli részek valóban mesések, találkozunk óriással , boszorkányokkal, sziámi ikrekkel és vérfarkassal, továbbá eljutunk a világ legelrejtettebb pontjaira is. Ezen mesés elemek ellenére azonban nagyszerűen működik a drámai szál is, egyik hangulati forma sem sikkad el a másik nyomására, sőt, gyakorlatilag erősítik egymást.

http://2.bp.blogspot.com/_ShSl7f2iy-M/TNZLOnNpBkI/AAAAAAAAAeI/T51Sah0Dcy0/s1600/Big+Fish.jpg

Mindenképp ki kell hogy emeljem a stáb munkáját , amely a színészektől kezdve egészen az operatőrig fergeteges munkát végzett. Ewan McGregornál jobb fiatal Edet aligha találtak volna, a Cotillard – Crudup páros a maga módján nagyszerűen passzol, és Finney is lubickol a rászabott szerepben. Ezen felül Danny Elfmen dallamai szokásukhoz híven rendkívül jól passzolnak a sztori misztikumához, Philippe Rousselot operatőr pedig megmutatta, hogy a Konstantinhoz hasonlóan fantasztikus hangulatot teremt , csupán a színek összehangolásával.


Nagyszerű film a Nagy hal, amely azt hiszem minden korosztály minden tagjának jelent majd valamit a végignézése után. Azt pedig hogy igazán maradandó film született 10 évvel ezelőtt, az eredeti könyv olvasása nélkül is ki tudom jelenteni. Fantasztikus munka egy akkor még fantasztikus rendezőtől.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr95338715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.07. 09:11:45

Bennem úgy él a Nagy hal, mint egy borzalmas filmélmény. Az egyik legtúlértékeltebb filmnek tartom evör!
süti beállítások módosítása