Sötétségben - Star Trek / Star Trek Into Darkness (2013)
2013. május 17. írta: FilmBaráth

Sötétségben - Star Trek / Star Trek Into Darkness (2013)

Ha az ember lánya hardcore Star Trek fan és a kedvenc színészét Benedict Cumberbatchnek hívják, akkor bizony olyan üdvözült mosollyal csücsül bele a fogorvosi székbe néhány órával a film kezdete előtt, hogy olyat a nagyon kedves doktor néni hosszú praxisa során még nem látott. Mert akkor én már lélekben az Enterprise fedélzetén voltam, és már nem is emlékszem, hogyan kerültem a moziba, de mindegy is, lényeg az, hogy végre feltehettem a nagyon dögös kis 3D szemüvegemet, és újra a nekem oly kedves világűrben találtam magam.

És mindjárt egy óriási balhé kellős közepébe csöppenünk: Kirk kapitány és Bones éppen a helyiek elől menekül valami Isten háta mögötti bolygón, amelyet amúgy éppen megmenteni készülnek: Spock lesugározza magát egy vulkán(!) belsejébe, de természetesen beüt a krach, Kirknek el kell döntenie, hogy otthagyja-e Spockot meghalni. Naná, hogy nem, ezért kedvenc vulkáni tisztünkkel a fedélzetén emelkedhet ki a habokból ( mert víz alatt még nem volt a hosszú évtizedek alatt, ezt is ki kell próbálni egyszer, nem igaz?) az Enterprise (meghatódás hegyek, ahogyan azt kell..). És még csak most jön a főcím..

Kedvenc Kirk kapitányunkat nem dicsérik meg, sőt igazából lefokozzák. Ámde mielőtt ez megtörténne, Londont óriási robbanás rázza meg. Azonnali hatállyal összehívják a Csillagflotta parancsnoki tanácskozását (amin fogalmam sincs mit keres Spock és Kirk, de ne legyünk szőrszálhasogatók!), amelyet egy nagyon dühös főgonosz nagyon csúnyán szitává lő. Kirk megakadályozza a teljes pusztulást, főgonosz csúnyán ránéz, majd elmenekül az erősen újradizájnolt klingonokhoz. És ismét a szokásos helyzet állt elő: csakis és kizárólag az Enterprise mentheti meg a világot a gonosztól, akit lehet, hogy igazából a Csillagflotta berkeiben kell keresni...

J.J. belehúzott rendesen, ilyen látvány még nem volt a Star Trek univerzum történetében, a rajongók megkapták imádott Enterprise-ukat olyan dózisban, amelyre legmerészebb álmaikban sem gondoltak. És  Benedict Cumberbatch személyében megkapták végre a  hőn áhított főgonoszt is, akinek nem kell semmilyen maszk ahhoz, hogy ad egy mindenkit lemosson a színről (volt valakinek kétsége afelől, hogy ez lesz? ) és ad kettő olyan félelmetesen erősen legyen jelen a filmvásznon, amilyen még nem volt a sorozat történetében (teszi ezt úgy, hogy a hangjától gyakorlatilag meg van fosztva - Anger Zsoltot egy nagyon jó színésznek tartom, de talán nem ő volt a legjobb választás szinkronhangnak, alig várom, hogy majd DVD-n eredetiben hallgassam Bent).

Mit kaptunk még? Jó sok humort, megfelelően adagolt érzelmeket (nem hittem, hogy egyszer azt fogom nézni, hogy Spock és Uhura éppen békülnek, mert összebalhéztak, nagyon aranyosak, tényleg) és akciójeleneteket (számosat és jól koreografáltat, de szerencsére megmarad az egyensúly, ezért nem zavaró).

Igazából az ikonikus második filmet vették alapul, a fő vonásait megőrizték, de olyan szinten csavarták meg a történetet, hogy azt tanítani kellene. Megmaradt az a hagyomány, hogy a Kirk-Spock-Bones trió viszi a prímet, a legénység többi tagja csak statisztálhat mellettük, de azért mindenki kapott néhány jó jelenetet. Tehát a Star Trek univerzumot alapul véve összeraktak egy nagyon jó blockbustert, amely mind a hardcore rajongók, mind pedig a többi néző számára egyaránt nagyon jó szórakozást nyújt.

És mi az, amit nem kaptunk? Egy igazán jó forgatókönyvet. Azt kell mondanom, hogy az előző film sokkal erősebb volt ebből a szempontból, a karakterek sokkal jobban meg voltak írva. Ez főleg Khan alakjánál érhető tetten, igazából nem sok mindent tudunk meg az őt igazán mozgató érzelmekről, eléggé elnagyoltan rajzolták meg az alapvonásait. Nem tudtak elszakadni attól a hagyománytól, hogy mindig a hős kapitány a film középpontja, de hát ezúttal "sajnos" ez nem igazán így történt..

Nézzük a színészeket Benedict Cumberbatch úgy jó, ahogy van, az emberábrázolás tökéletes, mint általában. Chris Pine (Kirk kapitány) sajnos nem lett tehetségesebb, maradt a középszernél, de magához képest azért látszik a fejlődés az előző filmhez képest. Zachary Quintóról is ugyanezt tudom elmondani (az én Spockom Leonard Nimoy, mindenki más epigon a szememben, úgyhogy esély sincs arra, hogy valaha azt fogom mondani, hogy méltó hozzá, tehát ez nagy dicséret tőlem). Karl Urban még mindig nagyon jó, a többiek még mindig erősen felejthetőek.

Nekem nagyon tetszett, amit láttam, J.J. nagyon jól vette az akadályt, kíváncsian várom, hogy a Star Wars univerzumot hogyan fogja megújítani.

Egy nagyon jó film született, tökéletes blockbuster került a vászonra, úgyhogy irány a mozi, MOST!

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr645303735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.05.17. 07:01:31

Egyetértek, bár nálam a hiba, inkább a gyors lezárásban volt (5 perc még kellett volna). J.J. Abrams elképesztő :D

FilmBaráth 2013.05.17. 07:41:18

@REMY: Mondom én, hogy a forgatókönyv közel sem volt tökéltes, de ennél nagyobb bajunk soha ne legyen! Egyetértek, J.J. tényleg elképesztő!

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2013.05.17. 08:14:34

Nagyon jó film lett, és az a furcsa ( bár nem ismerem az eredetit ), hogy nekem a forgatókönyv és a karakterkidolgozások nagyon tetszettek. Cumberbatch pedig zseniális!

FilmBaráth 2013.05.17. 08:24:37

@Sparrow: Azért nem vetted észre, hogy a forgatókönyvvel van egy kis bibi, mert Ben zseniálisan ellensúlyozta a gyengeségeit!:-) Amúgy hihetetlenül jó kis poénok voltak a történetben az eredetihez képest,imádtam!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.05.18. 11:39:42

Ez a film a Khan haragjának az előzménye? Elkezdtem nézni a régi filmeket, és nekem ez jött le.

Acco 2013.05.18. 13:54:05

Parádés film, én mondjuk eredeti nyelven néztem, mert Anger Zsolt hangja nagyon nem győzött meg (szvsz nincs egy olyan szinkronszínész, aki Cumberbatch pszichopata hangját vissza tudná adni). Sajnos feliratos változat nincs, mert ez egy 3D-s alkotás és 2013-ban nem tudnak betenni egy feliratot. A zene, látvány nagyon tetszettek. Amit furcsáltam, hogy az első trailerből (www.youtube.com/watch?v=diP-o_JxysA) származó Cumberbatch idézet nem volt benne a filmben, pedig nagyon vártam.
Maximálisan egyetértek a poszt azon megállapításával, hogy nem ismerjük a főgonosz motivációit, gondolatmenetét, bár - SPOILER - az öreg Spock monológja lakonikus rövidséggel megmagyarázza.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.05.18. 14:51:14

@Acco: Szvsz nem azért nem raktak be feliratot, mert 3D (van belőle 2D verzió is a mozikban), hanem mert egyszerűen leszarják. Úgy gondolkodnak, h akit érdekel eredeti nyelven, az úgyis elmegy a MoM Parkba, aki meg nem tud angolul felsőfokon, az menjen szépen a szinkronosra. Bár mondjuk a Vasember felirat színvonalát elnézve kb. egy félnapi munkájuk lehetett benne, de ez a szomorú igazság.

FilmBaráth 2013.05.18. 16:56:15

@REMY: Igazából a Khan haragját írták át, tehát ez nem előzményfilm. Jó szórakozást a filmekhez! (az ötödik részt hagyd ki, mert bűnrossz!)

FilmBaráth 2013.05.18. 17:03:35

@danialves: Szerintem azért Vass Gábor vagy Gáti Oszkár hangja megért volna egy próbát. Véleményem szerint nincs olyan, hogy szinkronszínész. Színész van (bár egyre kevesebb, sajnos..), aki egyéb munkái mellett szinkronizál is. Azok az amatőrök, akiket szinkronszínészeknek neveznek, nem színészek, hanem műkedvelők. De Bent természetesen eredetiben a legjobb hallgatni.
Az öreg Spock monológja szerintem csak nagyon érintőlegesen szólt a motivációkról, inkább a rajongók kedvéért került bele.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.05.28. 16:08:33

"És mi az, amit nem kaptunk? Egy igazán jó forgatókönyvet. Azt kell mondanom, hogy az előző film sokkal erősebb volt ebből a szempontból, a karakterek sokkal jobban meg voltak írva."
Pedig ott ezt írtad:
"Azonban a folyamatos pörgés, a csúcsra járatott akciók között valahol elvész a történet, a karakterek kibontására nincs idő (buli van, ugye, ki ér rá ilyesmikre..)"

FilmBaráth 2013.05.29. 07:34:27

@MolnarErik: jogos az észrevétel, de szerintem a két vélemény nem zárja ki egymást. Egyik filmnek sem erőssége a jól megírt karakter, de a 2009-es filmben ez véleményem szerint jobban sikerült.
süti beállítások módosítása