Star Trek: Nemezis / Star Trek: Nemesis (2002)
2013. május 11. írta: FilmBaráth

Star Trek: Nemezis / Star Trek: Nemesis (2002)

A Next Generation búcsúfilmje egy lassan megváltozó űrbéli világba vezet el bennünket. Régen ugye két nagyhatalom volt, a Csillagflotta és a klingonok, majd jött a Borg, majd jött a tömény unalom, mert a Csillagflotta leszámolt mindenkivel, nem volt nagy közös ellenség. Ennek következtében eljött a hatalmas világűr kisebb népeinek ideje, új birodalmak születtek, majd buktak el, a nagy háborúk helyett kis helyi konfliktusokban kellett az elkényelmesedő, és ezért belülről lassan, de biztosan rothadó Föderációnak helyt állnia.

Egy ilyen felemelkedő birodalom volt a romulánok világa. Ismerkedjünk meg velük kicsit közelebbről. A romulánok és a vulkánok őse közös, ezért külsőleg nagyon hasonlítanak egymásra, azonban a romulánok ragaszkodtak az érzelmeikhez, ezért elhagyták a Vulkán bolygót, és új civilizációt építettek maguknak. Közel sem olyan nemes űrlovagok, mint a vulkánok, inkább aljasak, kegyetlenek, céljuk a hódítás, elárulnak mindent és mindenkit. Szóval eléggé kellemetlen népség, rühelli őket az egész világűr. Viszont a romulán sör (amely egyébként tiltott csempészáru, ehhez képest mindenhol kapható) hatalmas népszerűségnek örvend a csillagok között.

A film úgy indul, hogy romulánéknál köbön áll a balhé: a teljes szenátust elpusztítja egy titokzatos vegyi fegyver, majd egy Shinzon nevű preator kerül hatalomra, aki azzal fájdítja a Föderáció fejét, hogy tömegpusztító fegyvert fejlesztett ki, amelyet természetesen nem békés célokra kíván felhasználni. Természetesen ismét az Enterprise van a környéken (mert nincs más hajó a Csillagflottában,ugye..), így természetesen ismét Picardékra vár a feladat, hogy rendet tegyenek. A fedélzeten amúgy éppen tetőfokon a családias hangulat, ugyanis éppen az első tiszt és a hajó tanácsadónőjének (=pszichológusának) esküvőjére készülnek óriási zrikálások közepette. De hát első a kötelesség, ezért nászút elhalasztva, indulnak megnézni, mit is akar ez a Shinzon (Tom Hardy még erősen kigyúrás és világhír előtti állapotban). A bolygón több meglepetés is éri őket: Shinzon ugyanis Picard klónja, és ha már klón, legyen dupla: Data is találkozik a pontos másával. És a kalandok elkezdőnek..

 

A film nem szűkölködik akcióban (és egész jól művelik..), és látványban, azonban mégsem hozta meg azt a sikert, amit vártak tőle. Az okok sokrétűek. A forgatókönyv bővelkedett humorban, azonban a poénokat csak a sorozat rajongói érthették, és ők egyre kevesebben voltak, tehát a potenciális nézők száma rohamosan fogyott.  A történet elég gyenge és zavaros, tele van értelmetlen párbeszéddel, valahol a film felénél elkezdünk belefulladni az unalomba, amit csak az akciójelenetek tudnak ideig-óráig feledtetni velünk. A karakterek elnagyoltak, leragadunk a szentimentalizmusnál, Shinzon céljai és okai nem igazán derülnek ki, ezért a konfliktus nem elég jól kidolgozott ahhoz, hogy érdekes legyen.

A szereplők közül szokás szerint csak Patrick Stewart és Brent Spiner alakítása érdemes figyelemre, a többiek teljesen felejthetőek. Tom Hardy megcsillantott valamennyit tehetségéből, de hát túl fiatal volt még, nem volt egyenrangú ellenfele Picard kapitánynak (amúgy Benedict Cumberbatch és Tom Hardy gyerekkoruktól jó barátok, gondolom, jókat poénkodnak Star Trek-es gonoszkodásaikon).

A rendező, Stuart Baird nem állt a helyzet magaslatán (később editorként sok jelentős filmben vett sikeresen részt), a színészvezetés nem volt az erőssége, az volt a szerencséje, hogy a legénység rutinból lenyomta a filmet. Ha a rendező vagy a producer nem erős egyéniség, általában a film is gyenge lesz, ez most sem történt másként.

A Next Generation búcsúja nem sikerült túl szépre, eléggé elhasalt pénzügyileg a film a mozikban. Az utolsó tévésorozat is kezdett kifutni, ezért a producerek egyre kétségbeesettebben néztek egymásra: annyi év után tényleg vége a Star Trek univerzumnak? Ideje volt tárcsázni J.J. számát..

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr325259135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása