Django (1966)
2013. július 18. írta: FilmBaráth

Django (1966)

django2.jpgApa, figyelj, Franco Nero tényleg egy koporsót húz maga után? Igen, tényleg. És miért? Majd meglátod. Apa, most már megmondhatnád, mi van abban a koporsóban! Dehogy mondom. APA! MÁR NEM LÁTOK AZ IDEGTŐL, MI VAN ABBAN AZ ÁTKOZOTT KOPORSÓBAN? Várj egy kicsit, mindjárt kiderül. Úh, ez nagyon durva..

Nem, nem horrorfilmet néztem, (ez már csak azért is kizárt, mert teljesen hidegen hagy a műfaj), hanem egy közel ötven éves westernfilm volt a (házi) mozizás tárgya, és mint a fentiekből kiderül, közel sem sem untam halálra magam rajta.

Amikor megnéztem még januárban a Django elszabadul című Tarantino opuszt, elhatároztam, hogy sort fogok keríteni az eredeti filmre is. Némi fáziskéséssel ugyan, de most eljutottam odáig, hogy megnyomjam az indítógombot a DVD-lejátszón. 

Már a film kezdőképe felkeltette az érdeklődésemet. És a kíváncsiság egyre nőtt, ahogy haladtak előre az események, egészen a koporsó felnyitásáig. Utána  ellaposodott a film, de azért végig érdekes tudott maradni, ami egy westerntől nem mindennapi.

Tehát ahogyan az már kiderült, a film úgy kezdődik, hogy Franco Nero cool westerncuccban kutyagol egy Isten háta mögötti vidéken, és kötélen egy koporsót húz maga után. Egy szó sem hangzik el, de a látvány és a jól eltalált zene azonnal rabul ejti a film nézőjét. Aztán azt kísérhetjük figyelemmel, hogyan szabadít meg az akasztástól egy lányt (akit egyébként halálra akarnak korbácsolni, ettől megmenti őt egy csapat pisztolyhős, csak azért, hogy fel tudják akasztani, nagyon erős jelenetsor, teljesen ledöbbentem!), majd a közeli településre mennek, amelyben térdig járnak a sárban, és ott bevackolnak. Nem sokáig tart a nyugalom, mert kiderül, hogy Django alapvetően azért jött vissza a színhelyre, mert a helyi katonai erő, Jackson őrnagy megölte a szerelmét, és bosszút akar állni. Aztán bejönnek a képbe a mexikói banditák is, csak, hogy ne legyen olyan egyszerű az elkerülhetetlen végkifejlet..

Első olvasásra egy tucatwestern, ugye? Pedig nem az. Na, nem a zseniális forgatókönyv emeli ki a spagettiwesternek tengeréből, hanem a hangulat, amit a film kelt. A koporsó telitalálat, a késleltetés, a zenei hatás, és a műfajában egyedi kamerabeállítások teszik maradandóvá az alkotást. Nem kellett sokat nyüglődni a párbeszédekkel, nem sokat beszélnek a filmben (miért, láttunk már olyan westernt, ahol a szereplők locsognak kifelé a fejükből?), rövid, ámde velős mondatok hangzanak el, a műfaj jellegzetes stílusában. A történet is elég szimpla. Viszont tele van szimbólumokkal a film, a mocsár, a sár "lehúz, altat, befed". Időnként szó szerint. Hűen bemutatja a határvidék reménytelen helyzetét, az emberi élet olcsóságát, a rideg valóságot. A karakterek sablonosak, felszínesek, a motivációik egyértelműek, a jellemfejlődést hagyjuk. 


django3.jpgFranco Nero telitalálat volt a főszerepre. Tökéletesen hozza a nem túl bőbeszédű párbajhőst, beszédesek a hallgatásai, élettel tudja megtölteni az egyébként rendkívül szimpla karaktert. A női főszereplő, Loredana Nusciak is meglepően jó, A többi szereplőnek egyrészt nincs nagy szerepe, másrészt pedig teljesen felejthető az alakítása. Kicsit zavaró, hogy a rossz fiúk szerepe nagyon elhalványul, ezért igazi konfliktushelyzet nem tud kialakulni, de a képek és a film hangulata ellensúlyozni tudja ezt a hiányosságot.

A rendező, Sergio Corbucci a felelős gyermekkorunk kedvenceiért, például az És megint dühbe jövünkért és a Kincs, ami nincsért. Ezeket a nagyon szórakoztató, de teljesen üres alkotásokat ismerve meglepő, hogy idmilyen drámai erőt tudott felmutatni ebben a filmben. Ha a technikai kérdéseket leszámítjuk, azt mondanám, hogy egy nagyon erős, maradandó filmet rakott össze, egészen a történet közepéig tudja fokozni a hangulatot, és a csúcspont után sem válik unalmassá a film. 

Összességében egy meglepően jó filmet láthatunk, messze túlmutat a tucatwesterneken, nem véletlenül lett klasszikus a maga műfajában. Megér egy próbát!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr275399084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.18. 13:02:42

nem egy lányt, hanem egy prostit ment meg, nem mindegy.

FilmBaráth 2013.07.18. 13:20:53

@doggfather: Nekem teljesen mindegy volt :-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.18. 13:45:11

@FilmBaráth: @doggfather: Pedig az ember azt gondolná, hogy inkább a férfiaknak mindegy :D ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.18. 13:51:49

@FilmBaráth: úgy gondoltam a karakter szempontjából nem mindegy, hogy a háborús hős nem csupán egy város ártatlanjait védi meg a banditáktól, hanem egy bűnöst. Mert ugye a prostik nem a megbecsült polgárok szoktak lenni.
Így gondoltam, hogy nem mindegy. ;)

FilmBaráth 2013.07.18. 13:54:49

@doggfather: Ebből a szempontból valóban nem mindegy. :-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.18. 14:13:51

@FilmBaráth: ugye, hogy ugye?

A mai sin city-s világban nem nagy dolog, sőt az kell megemlíteni ha egy filmben nem prostit mentenek meg, de azért 1966ban ez még igen bátor dolog volt szerintem.

2013.07.18. 14:34:53

Kicsit pongyola kritika, a film a top tizes listámon van, abszolút favorit. Azt kevesen tudják, hogy nagyon egyedi a filmzenéje, ugyanis az elhangzó dalok egészen konkrétan a látható történéseket mesélik el, ez nagyon ritka húzás. Filmklubon mesélte egy idősebb fickó, hogy a barátja, aki szerkesztő volt az MTV-nél, azért került lapátra valamikor a nyolcvanas évek végén, mert október 22.-ére főmüsoridőbe berakta ezt a filmet, aminek az utolsó mondatai nem gyenge áthallással bírtak az akkori állapotokra.

2013.07.18. 14:36:21

Azt meg ugye ne feljtsük el, hogy Tarantino a "Django" szón kívül semmi mást nem vett át ebből a filmből, tehát ne hivatkozzunk rá "eredeti" filmként, nem remake, csak egy név.

FilmBaráth 2013.07.18. 14:54:24

@shitgun: Egyetlen szóval sem állítottam, hogy remake-ről van szó. A jelző arra utal, hogy apukám generációjának ez a film "a" Django, vagyis ez volt korábban, semmi többet.

FilmBaráth 2013.07.18. 15:00:29

@shitgun Örülök, hogy neked is tetszik a film. Pusztán kíváncsiságból megkérdezhetem, hogy a top 10-es listán milyen filmek szerepelnek még?

2013.07.18. 18:29:47

@FilmBaráth: kösz a kérdést, hát az első két helyet stabilan bérli a Nincs bocsánat és a Das Boot, meg ott van még az Atomcsapda, de csak mert rajongok mindenért, ami tengeralattjáró, a Forrás is biztos listás, talán a Pi is felfér, a Hetedik, mert minden másodperce tökéletes,egynek veszem a Bourne-trilógiát, mert értelmes akciófilmben verhetetlen, a 12 majom, mert úgy tud sci-fi lenni, ahogy semmi más nem, divat ide, vagy oda a Sötét lovag, mert olyan sűrű, tömény, és élvezetes, hogy bármikor szívesen nézem meg, vígjátékból a Hot fuzz az űber, Nolan már volt, de a Memento még akkor is, mert egy dramaturgiai bravúr, és legyen mondjuk még a Faun labirintusa az elképesztő hangulata miatt. Ez már több is talán, mint tíz, a Django is benne van, mert gyermekkorom legnagyobb kedvence, libabőrös zenével, vagány lassításokkal, és kegyetlen happy enddel, láttam vagy harmincszor.

FilmBaráth 2013.07.18. 21:43:46

@shitgun: A Nincs bocsánat nekem is tetszett, a Das Boot is jó film. A Mementót imádtam. A Faun labirintusa teljesen lenyűgözött, a 12 majom is nagy kedvenc. :-)
Ha tengeralattjárós film, akkor nekem a Vadászat a Vörös októberre a kedvencem.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.07.19. 10:46:01

ha meg das boot akkor a sorozat nem a film

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.07.19. 10:54:31

@doggfather: de szerintem nem is bunosok nem a fu alatt kinaltak a szolgaltatast

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.19. 11:05:04

@pingwin: nem azt írtam, hogy bűnösök, hanem, hogy nem megbecsült polgárok. ;) jó azt is írtam, de a másik része a mondatnak fontosabb volt.

Gyingizik 2013.07.24. 14:05:06

jutyúbos link teljes filmről van? Biztos letelt már a jogdíj, hehe.

Harald Blåtand 2014.02.10. 10:08:35

"Ezeket a nagyon szórakoztató, de teljesen üres alkotásokat ismerve meglepő, hogy milyen drámai erőt tudott felmutatni ebben a filmben. "

Nézd meg A halál csöndjét, nekem tőle az a csúcs (amúgy is érdekes, mint totális antiwestern).
süti beállítások módosítása