Könyvkritika: Lana Millan: Raziel 2. - Egy angyal a szerelem küszöbén (2020)
2020. június 11. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Lana Millan: Raziel 2. - Egy angyal a szerelem küszöbén (2020)

Vajon mi lesz abból, ha a Menny és a Pokol összefog azért, hogy megmentsék az emberiséget? Egy zseniálisan jó kis fantasy.

raziel_2.jpg

Vajon mi lesz abból, ha a Menny és a Pokol összefog azért, hogy megmentsék az emberiséget? Egy zseniálisan jó kis fantasy. Már az első részt is imádtam, naná, hogy a perceket számoltam addig, amíg megjelenik a folytatás, ami szerencsére jobb lett, mint az előző, pedig az sem volt gyenge darab. Raziel, a tudás angyala egy mennybéli félreértésnek köszönhetően emberré válik, amit finoman szólva sem visel könnyen, ráadásul megdobják azzal a habkönnyű kis feladattal, hogy mentse meg az emberiséget – amelyre Mihály arkangyal egy végzetes vírust tervez rászabadítani -, és mindennek a tetejébe még egy idegesítő démont is kap segítőként. Miközben folyamatosan egymás idegeire mennek, természetesen beleszeretnek egymásba annak rendje és módja szerint, ámde a küldetés fontosabb, mint az érzelmek, így szerencsére nem egy sokadik romantikus izét kapunk, hanem egy vagány fantasyt, amely mindig tud meglepetést okozni, és zseniális humora van. Még jó, hogy a biztonság kedvéért felidéztem magamnak az első részt, mielőtt belefogtam volna az olvasásba, mert abszolút in medias res kezdünk, még így is kellett egy kis idő, amíg sikerült visszarázódnom a sztoriba, jó lett volna az elejére egy rövid összefoglaló. De aztán persze viharsebesen magukkal ragadtak az események, kedvenc angyalunkkal és démonunkkal mindig történik valami, pokolfajzatokkal és mennybéli teremtményekkel találkoznak a lehető legváratlanabb helyen és időben, miközben igyekeznek haladni a küldetésükkel (világmegmentés, ilyenek), a nem létező szabad idejükben még a kapcsolatukkal is próbálnak törődni. Habár a történetbéli vírus a járványhelyzet miatt időnként határozottan komorra festi a hangulatot (pedig az aktualitás teljesen véletlen, már a két évvel ezelőtt megjelent első részben kiderült, hogy egy vírussal kell felvennie a harcot hőseinknek), összességében istenien szórakoztam a könyvön, nagyon várom a folytatást!

Razielnek nem lett könnyebb a dolga attól, hogy lassan, de biztosan kezdenek visszatérni angyali képességei, egyrészt mert egyre jobban érzi magát emberként, másrészt pedig egyre rosszabbul viseli Belader hangulatváltozásait, amelyek valahol érthetőek, hiszen többször is meghal és a lelkének a poklon keresztül kell visszatérnie a Földre. Viszont kénytelen használni ezeket a képességeket ahhoz, hogy folyamatosan megmentse magukat és a küldetésüket, mivel démon kísérője most éppen nincs abban az állapotban, hogy vigyázzon rá…

Nekem sokkal jobban tetszik az egyre magabiztosabb Raziel, mint az előző rész kissé hisztis angyala, aki Belader nélkül gyakorlatilag életképtelen, ugyanakkor a macsó démonnak is nagyon jót tesz, hogy végre az esendő oldaláról is megismerhetjük, így a két karakter lassan, de biztosan egyenrangú partnerré válik. Nagyon viccesek, ahogyan folyamatosan veszekedve próbálnak kievickélni együtt az éppen aktuális slamasztikából, miközben próbálnak megtanulni együttműködni, hiszen ez a túlélésük és az emberiség megmentésének záloga.  Mindeközben Lucifer – akinek eszméletlenül jól meg lett írva a karaktere, ritkán jelenik meg, de mindig emlékezetesen -  igyekszik segíteni nekik, Uriel angyallal karöltve (ők is szép páros, tényleg), természetesen a maga módján, amivel csak még jobban összebogozza az amúgy is kusza szálakat. Hőseink így egyre vadabb kalandok közepette találják magukat, még az is megesik, hogy Raziel kénytelen a háttérbe szorítani angyali alaptermészetét, és akcióhősöket megszégyenítő módon tesz rendet egy kocsmában. Belader múltjáról is sok minden kiderül, de nem nagyon érünk rá azon filozofálni, hogyan lett egy rendes fiúból démon, mert közben a küldetésnek is haladnia kell.

Eddig is nagy kedvencem volt ez a sorozat, most azonban még jobban megkedveltem ezt a bájosan lökött bandát, amelyhez Razielen, Beladeren és Adamon kívül immár csatlakozott egy ateista plasztikai sebész, egy elvált mexikói pincér, egy dán cserediák és két angyalból lett orvos is. A szálak a történet végén érnek össze, hogy aztán kiderüljön, messze még a vége, lesz itt még kaland bőven. Remélem, nem kell újabb két évet várni a trilógia zárókötetére, már most nagyon hiányoznak a szereplők, pedig csak most csuktam be a könyvet. Nem irigylem az írónőt, nagyon magasra tette a mércét, nem lesz könnyű tartani a színvonalat, de biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog. Remélem a következő résznek is ugyanolyan ütős lesz a kezdete, mint ennek – az Úr és Mihály arkangyal egy moziban ülnek és filmet néznek, agyeldobós, tényleg -, az angyalok és a démonok is tovább jellemfejlődnek és az emberiség is meg lesz mentve, miközben betegre nevetjük magunkat. A könyv abszolút aktuálisan kiegészül rövid karanténmesékkel, amelyek nagyon viccesek és emberiek, miközben remekül illenek a történethez is. Tényleg jöhetne már a következő rész, nagyon kíváncsian várom, hogyan lesz a világmentés és mi lesz az angyal-démon románc vége. Jó ez a sorozat nagyon!

9/10

A könyvet az Athenaeum Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr415802696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása