Horror Park / Hell Fest (2018)
2018. október 13. írta: Gaben No.1

Horror Park / Hell Fest (2018)

hell-fest2.jpgA Horror Park egy marha ijesztő koncepcióra épít, miszerint egy élethű rémisztgetős vidámparkban nem fogod tudni, hogy az események vajon a show részei, vagy tényleg egy igazi gyilkos ólálkodik a parkban. Aki amúgy pontosan emiatt minimális ellenállásba sem ütközik.

A történet igazából nem is létezik. Kapunk annyi kiindulópontot, hogy van egy hat fős társaság, akik Halloweenkor a környék újonnan megnyílt szenzációjában, a Horror Parkban akarnak bulizni, miközben egy pszichopata elvegyül az ott dolgozó cosplayes színészek közt és kedvére gyilkolhatja azt, aki csak jólesik neki.

A film legnagyobb sztárja és egyben legérdekesebb pontja nem más, mint maga a park. Úgy kell az egészet elképzelni, mint valami Disneylandet, ahol ride-ok többsége egy hangulatos szellemvasút-szabadulószoba-panoptikum fúzióból áll. Mindez gyönyörű megvilágítással és eszméletlen mennyiségű minőségi díszlettel. Mivel a film alig több mint 5 millió dollárból készült, ezért élek a gyanúperrel, hogy valószínűleg egy nagyobb stúdió teljes kelléktárát bérelték ki a forgatás idejére, mert ennyi pénzből képtelenség lett volna ezek előállítását finanszírozni. A mozi pedig igyekszik ezekből a díszletekből minél többet megmutatni, ugyanis legnagyobb örömömre a film teljes egészében egy éjszaka alatt játszódik (mondhatni "egész estés"). Tehát ,a film elejét leszámítva, nincsenek nappali jelenetek, ami miatt még intenzívebb az élmény.

Maga a film nem igazán félelmetes, szóval aki azt várja, hogy majd halálra ijesztik, az csalódni fog. Ennek ellenére ezt mégsem mondanám egy negatívumnak, mert cserébe viszont van egy kellemes spooky hangulata. Maga a film gerince, a karakterek közti kapcsolatok és a főszereplők levadászásának módja az ezredfordulós tinislasher hullámot idézi (Tudom, mit tettél tavaly nyáron, Végső állomás), viszont az útvesztőkben megelevenednek gótikus horrorok, modernebb neonosabb színvilágok, klasszikus horrorok és sok egyéb irányzat. Ez a keverék pedig egy roppant érdekes ízt ad a műnek.

hellfest.jpgSlasher-ről lévén szó, fontos elem, a levadászott karakterek halála. Ahhoz képest, hogy a vadászat a teljes játékidő alatt zajlik, meglehetősen kevés halál van. Viszont ha van, azt nagyon az ember képébe nyomják és jól is néznek ki. (Mondjuk az talán megér egy misét, hogy pontosan ugyanaz a fatality, amit 11 éve a Fűrész IV-ből még ki kellett vágni, nehogy X besorolást kapjon, itt simán in your face megmutatják, a film mégis 18-as karikás maradt. Lehet edzettebbnek gondolják már a közönséget. Nem tudom.)

Ami a legtöbb kis költségvetésű slashert nézhetetlenné teszi, azok általában az idegesítő karakterek szoktak lenni. Ez a film szerencsére érzi hol a határ. A figurák nem túl mélyek, sőt szinte semelyikükről sem tudunk meg semmit, ami nem baj, mert legalább hihetőek. Nem egy túltolt tulajdonság mindegyikük, és nem is sztereotipikus sablonok, hanem hihető emberi reakciók, amik még rendelkeznek egy feltűnőbb tulajdonsággal is. A két bulisabb karakternél talán kicsit kilóghat a lóláb. El tudom fogadni, ha valakinek ők már idegesítőbbek vagy hiteltelenek voltak, nálam még megvolt ez a határvonal, hogy el tudtam őket képzelni létező személyekként. A helyi rendfenntartó erők ignoranciája pedig, talán picit már túl sok volt, de nem csapott át zavaróba.

Számomra a film idegesítőbb aspektusa inkább maga a gyilkos volt. Egyrészt, nem igazán értem, hogyan tudott mindig jó időben a jó helyen lenni, de ezen túl is már a vége felé, amikor szorult körülötte a hurok, nem értettem miért ragaszkodik még mindig ennyire a gyilkoláshoz. Senki se tudta ki ő, amikor már kezdett meleg lenni a pite. Nyugodtan leléphetett volna. Attól még, hogy egy pszichopata volt, örültem volna, ha belecsempésznek több emberi gondolkodásra utaló jelet a viselkedésbe, mert azért ő mégsem egy Jason Voorhees. Továbbá még a maszkjával sem voltam kibékülve. Egyáltalán nem volt félelmetes, inkább olyan semmilyen. Viszont a slusszpoén a film végén vele kapcsolatban kifejezetten tetszett. Nem mintha annyira zseniális vagy eredeti lett volna, de színesítette a filmet.

A sok dicséretem ellenére azért leszögezném, hogy érdemes ezt a filmet a helyén kezelni. Egy kellemes és érdekes horror élmény, amit mindenképp érdemes moziban nézni, legfőképpen a hangulata és a gyönyörű díszletei miatt.

7,5/10

Az Horror Park teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2714297415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DocBulywood 2018.10.14. 17:20:21

"Senki se tudta ki ő..."

Hála istennek!

Végre egy olyan film, aminek nincs pozitív - hálivúdis - vége!

Valahol már nagyon nem bírtam, h mindig lépre csalták a bűnöst, aztán jöttek az életfogytival, mindenki heppi, nagy temetés jelenet, kamera fel az égbe és the end.

Itt most nem ez történt. Nem tudjuk meg, ki a tettes, sőt, még az otthonába is ellátogatunk, ahol kiderül, egy szerető apuka, akinek valahol le kell vezetnie a feszültségét.

És hát ezt a feszültséget a gyilkolásban találta meg.

Nekem tetszett a film, bár hogy lehet valaki akkora marha, h a saját fejét a samu alá hajtja és bumm...
süti beállítások módosítása