Sorozat: The 100 - az 1-2. évad
2016. január 10. írta: tonks

Sorozat: The 100 - az 1-2. évad

Ha amerikai tinisorozatról van szó, az mindig kemény dió, mert az ilyen sorozatok 90%-a minden, csak nem minőségi darab. Az USA-ban több csatorna is foglalkozik a tini célközönséggel, közülük a CW az egyetlen országos adó, amely olyan sorozatokat jegyez, mint az Arrow (A zöld íjász), a The Vampire Diaries (Vámpírnaplók), vagy Hart of Dixie (Szívek doktora). Bár sokszor voltak szórakoztató próbálkozásaik, általában túl giccses és klisés sorozatokat gyártanak, ahol a szerelmi sokszögek és a mindig tökéletesen kinéző szereplők jelentik a kötelező alapot. Ami mégis mindenképpen dicséretes az az, hogy elég bátrak, ha sorozatberendelésről van szó, szinte minden műfajban kipróbálták már magukat az utóbbi években. A posztapok, sci-fi vonalat a The 100 című sorozat képviseli, amelyből eddig 2 évadot láthattunk.

the1001-679x350.jpg

A történet a jövőben játszódik. A Földet romba döntötte egy nukleáris háború és az emberiség maradéka az űrben él generációk óta. A nemzeteknek először saját űrállomásaik voltak, amit egyesíteniük kellett a túlélés érdekében, és ez lett a Bárka. Az űrben természetesen kemény az élet, a helyhiány és a túlnépesedés hatalmas veszélyt jelent, ezért például mindenkinek csak egy gyereke lehet. Ha valaki törvényt szeg, az azonnali halálbüntetéssel jár (és az űrbe vetik). A 18 éven aluliakat azonban nem, őket csak börtönbe csukják. A Bárka vezetője a fogyatkozó erőforrásokat látva úgy dönt, hogy a helyzet lassan tarthatatlan, ezért a tervezettnél száz évvel korábban expedíciót küld le a Földre: száz, elítélt fiatalt bepakolnak egy űrhajóba és leküldik őket a Földre, hogy megnézzék, lehetséges-e már az élet a tönkretett bolygón. A fiatalok sikeresen földet érnek, bár megszakad a kapcsolat köztük és a Bárka között, kivéve a csuklójukra tett életjeleket mutató pántokat. A sorozat a Bárkán maradt felnőttek hatalmi viszályait és a földre került tinik kalandjait követi nyomon. Ugyanis - természetesen hatalmas meglepetésre - a Föld egyáltalán nem olyan lakatlan, mint ahogy azt a Bárkán feltételezték.

the-100-season-3-octavia-blake-marie-avgeropoulos.jpg

Bár bőven van mibe belekötni a The 100 kapcsán, azt mindenképp le kell szögeznem, hogy a sorozat meglepően tökös irányt vett fel az első pár rész után. A pilot és az utána következő 1-2 rész még igencsak tele volt pakolva hülyeségekkel és felszínes jelenetekkel, azután azonban beindult a sztori. A fiatalok természetesen a lehető legtinisebben vették az első akadályokat, lázadás, bulizás, de ugyan mi mást várhatnánk olyan tizenévesektől, akik egy űrállomáson, egy cellában nőttek fel ezer szabály közepette, egykék, és vagy árvák, vagy nem tudnak semmit a szüleikről, életükben először látnak fát és folyót, ráadásul mindentől távol vannak. Elég gyorsan több táborra szakadnak, de a túlélés miatt mindig össze kell fogniuk, ugyanis az ún. földiek (grounders) nem nézik jó szemmel az érkezésüket és harcok kezdődnek a két csapat között.

A száz ember közül kiemelt főszereplők mind remek karakterré váltak az idők során – például Clarke, a békére törekvő, okos lány, vagy Bellamy a túlélésért bármilyen módon harcoló fiú, vagy Raven, a szerelő és mérnök - és különösen a 2. évadban kaptak sokan rendes kidolgozást és karaktermélyítést. A szereplők közti konfliktusok sokszor teljesen meglepő módon futottak ki (az 1x03 végén van az első WTF jelenet). Jó példa erre a szerelmi háromszög, ami ugyan volt, de sosem hagyták eluralkodni a főszálakon, és nem is húzták el sokáig, ahogy más tini sorozatokban szokták tenni. Helyette inkább sok akciójelenetet, menekülést és támadást láthattunk, az 1. évadban még elég kevés helyszínen, a másodikban viszont jóval több fél között húzódott ellentét. (Az mindig jó húzásnak bizonyult, ha új szereplőket emeltek ki, a 2. évadban már 4 nagy csapat szerepelt és az évad közben sok volt a jövés menés is.)

d0936e265431455ec5dcb982ec295be9.png

Összességében a 13 részes 1. évad teljesen korrekt volt, egy könnyedebb sci-fi. A már 16 részes 2. évadnál az volt a fő kérdés, hogy az addigi minőséget tudják-e folytatni a készítők, vagy belanyhul a sorozat, de igen gyorsan kiderült, hogy az 1. évad amolyan ugródeszka volt egy sokkal átgondoltabb és komolyabb évadhoz. Egyrészt a csapat többfelé szétszakadt és bejött két új helyszín is a sorozatba, ami igen komoly probléma elé állítja a Clarke-ékat. A végigvezetett főszál szinte akármelyik sorozatban megállná a helyét a konfliktusaival és mondanivalójával, személy szerint áldottam az eszem, hogy a 2. évadot tavaly félretettem darára, mert hetiben sokszor idegőrlő lehetett követni, főleg az elején, mikor egyszerre indult be sok történetszál. Amit a legjobb volt látni, hogy minden felvetett sztori kifutott valahova, ill. összekapcsolódott és egy majdhogynem tökéletes finálét kerekítettek ki belőle.

A CGI a tévében megszokott minőségű, de már a 2. évadon is lehetett érezni a nagyobb költségvetést, a zenék talán a legkiszámíthatóbbak, tinis popnyál - mint akármelyik CW sorozatnál. A színészek többségénél is a külső volt az elsődleges szempont a kiválasztásnál, de legtöbbjük sikeresen felnőtt a feladathoz és attól sem félnek, hogy bekoszolják magukat.

ilana_pic1.jpg

Összegezve a The 100 abban a legjobb, hogy tényleg szórakoztat, és több benne a komoly, mint a nevetséges elem. Néha ugyan olyan érzésem van vele kapcsolatban, hogy minden összetevőt patikamérlegen méricskélnek hozzá, de amíg ilyen izgalmas módon csinálják, tőlem lehet. Az új, 3. évad január 21-én kezdődik, amely az eddig kikerült infók alapján újfent több új helyszínt és szereplőt fog felvonultatni. Jó látni, ahogy a készítők fokozatosan egyre többet mutatnak meg a The 100 világából, nem egyazon útszakaszon kóricálnak a szereplők évadok óta.

8/10

A The 100 teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr388231386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wolfeone · http://mozgokepdetektivek.blog.hu 2016.01.10. 15:58:11

Nem rég daráltuk le, és nagyon meglepődtem. Olykor merészebb húzások vannak benne, mint mostanság a Walking Dead-ben. A 2. évadban már nem is érződik rajta annyira a CW-s tinicucc, inkább olyan, mintha a SyFy végre összehozott volna egy jó posztakop sci-f-t.
süti beállítások módosítása