Contracted (2013)
2015. október 29. írta: Werewolfrulez

Contracted (2013)

contracted-movie-poster_612x906.jpgA nemi betegség szar dolog: kínos, fájdalmas, ijesztő. Egy nem kívánatos terhesség is szörnyű élethelyzeteket eredményezhet. Mindezek mellett ott van a HIV vírus is: közismert, hogy a nemi úton (is) terjedő AIDS mind a mai napig gyógyíthatatlan betegségnek számít. Ezek a bajok azonban megelőzhetőek, ha körültekintően választjuk meg a szexuális partnereinket, és mindig megfelelő figyelmet fordítunk a védekezésre. A Contracted című testhorror főszereplőnője, az éppen leszbikus korszakát élő Samantha egy házibulin nem tartja be ezeket a szabályokat, és bizony rettenetes árat kell fizetnie a hanyagságáért. Elkap egy titokzatos, rendkívül undorító tünetekkel járó, és rohamléptekben súlyosbodó kórságot...

Ez a film amellett, hogy egy borzalmas járvány elterjedésének kezdeteire világít rá, arról is szól, hogyan kezeli egy felelőtlen, labilis fiatal az AIDS-et, mint halálos betegséget. Bizonyos jelenetekben nagyon szembeötlőek egyes AIDS-szel kapcsolatos hirdetések, ezek egyértelművé teszik az eszmei mondanivalót, még akkor is, ha kezdetben ismeretlen, a fináléban pedig már egyértelműen beazonosítható, jól ismert "horrorfilmes" kórságként jelenik meg Sam betegsége. A lány először nem foglalkozik a furcsa tünetekkel, tagadja a betegségét, utána, amikor bebizonyosodik, hogy komoly baj van, jön az ijedtség, majd a doktorhoz való futás. A magyar egészségügyet idéző felületes orvosi vizsgálat után a következő lépés a tünetkezelés zsákutcája, majd jöhet az újabb orvosi kör, aztán a szégyen, a fejünk homokba dugása, a tehetetlen düh, a vádaskodás, utolsó előtti lépésként pedig a kétségbeesett kapaszkodás - természetesen a rossz emberbe. Végül nincs más hátra, csak az őrület.

Sam bizonytalan, félszeg, befolyásolható karaktere nem lesz a nézők kedvence. Hibát hibára halmoz, folyton rossz döntéseket hoz, majd a betegség kiváltotta érzelmi krízis során az önző természete is felszínre kerül, amely csak a feltétlen szeretetet hajlandó elfogadni, az ellentmondást nem. Negatív példa ő, akinek hibái és bukása óva inti majd a befogadót a hasonló magatartástól. A szereplő azonban nincs teljesen következetesen megírva, nehéz vele azonosulni, ráadásul a sajátos szépségű Najarra Townsend színésznő alakítása sem hibátlan, így a figurában rejlő potenciál némileg veszendőbe megy.

contracted2.jpgEz utóbbi kitétel sajnos a film egészére igaz, Eric England rendező-forgatókönyvíró ugyanis kissé hanyag munkát végzett. A forgatókönyv lehetne átgondoltabb (bizonyos szereplők szálai elvarratlan hatást keltenek, pl. az orvosé és a papé), a szimbólumok sem teljesen kidolgozottak (gondolok itt pl. a Sam által nevelgetett virág motívumára) és a megvalósítás sem minősíthető kifejezetten bátornak vagy újító jellegűnek. A film biológiai horror vonulata, bár alapvetően működőképes, sok esetben meglepően visszafogottnak bizonyul - pl. az operatőr soha nem közelít rá premier plánban a rothadó testrészekre. Persze ennek a "szemérmes" megoldásnak megvan az az előnye, hogy a képzeletünkre bízza a dolgokat, ami sok esetben hatásosabb, mint a maszkmesterek munkája. A produkció rendelkezik némi humoros-szatirikus felhanggal is (pl. éttermi jelenet), ez azonban éppen, hogy csak fűszerezi a filmet, nem emeli magasabb minőségi szintre az alkotást.

Minden hibája ellenére én hangsúlyozottan jó filmnek tartom a Contractedet. Hatásosan undorító, alapvetően pozitív üzenete van, és olyan élménnyel szolgál, hogy akár többször is újranézhető. Csattanós, a történteket új kontextusba helyező lezárásával ügyesen átvezeti a történetet egy másik horror szubzsáner keretei közé, és kerek egész érzetét kelti a nézőjében.

Kérek mindenkit, akinek esetleg felkeltette az érdeklődését a film, hogy a megtekintése előtt jelen - szándékaim szerint spoilermentes - kritikán kívül ne olvasson el róla semmi egyebet, és ne nézze meg a második rész előzetesét sem, mert könnyen el lehet lőni a film velejét adó ötlet mibenlétét. Higgyétek el, sokat ront a mozi élvezeti értékén, ha nem magatok jöttök rá, milyen betegsége van Samanthának.

7,5/10

A film teljes adatlapja megtalálható a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr737776974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d(o..o)b 2015.10.31. 17:49:34

Asszem kb. fél éve néztük ezt meg, és baromira nem tetszett. Úgy emlékszem, az volt rohadtul zavaró, hogy a csaj körüli karakterek reakciói totál életszerűtlenek voltak. Ettől konkrétan úgy tűnt, mintha - ahogy írod - "humoros-szatirikus felhangot" is tettek volna a filmbe, csak az a gond, hogy az volt az érzésünk, hogy ez nem szándékosan történt, hanem csak egyszerűen szarul csinálták meg a karaktereket.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.10.31. 20:08:42

@d(o..o)b: igen, ezt más is mondta már nekem a Contracted kapcsán. Ha egynél többen mondanak valamit, abban tuti van némi igazság, szóval valóban nem minden okés a karakterek megírása körül. Még egy fekete pont jár a forgatókönyvírónak.

AldoWinnfield 2015.11.01. 00:08:46

@Werewolfrulez: 'Ha egynél többen mondanak valamit, abban tuti van némi igazság" Ez szerintem címeres marhaság, de te tudod. :D

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.11.01. 01:05:04

@AldoWinnfield: elragadtattam magam "picit". A másik, aki ugyanezt mondta a Contractedről, olyan kritikus blogger volt, akivel 99%-ban egyet szoktam érteni. Neki nem tetszett a Contracted, szóvak ez a film volt az 1 % eltérés :D

Más: aztán jókat írj ám az Ash-sorozatról, ha ilyen gyorsan lecsaptál rá! Figyelek ám ;)

AldoWinnfield 2015.11.01. 02:08:47

@Werewolfrulez: Jókat fogok írni, ne aggódj. Amúgy meg bocs, hogy így lenyúltam, évadkritikát megírhatod róla, ha szívügyed a széria. :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.11.01. 17:37:21

Szívügyem a széria (lsd. az avatárom), de mindig is hülye voltam sorozatkritikát írni, szóval hajrá! :)
süti beállítások módosítása