Legújabb testamentum / Le tout nouveau testament (2015)
2015. október 16. írta: !Márk!

Legújabb testamentum / Le tout nouveau testament (2015)

pic_20150920150131_2eekhjs2jh3.jpgAmikor elkezdtem utána nézni a Legújabb testamentum című francia bohózatnak, egy kifejezetten mókás, a maga módján egyedi alkotásnak tűnt. A sajátos stílus meg is van, de ehhez szórakoztató tartalom nem igazán társul. Ami már csak azért is csalódás, mert a film belga rendezője dirigálta többek között a kultstátusznak örvendő Mr. Nobody-t.

Isten (Benoit Poelvoorde) a közhiedelemmel ellentétben egy alkoholista, agresszív idióta, aki ittas állapotban ül le saját szórakozására a mindenható számítógépe elé (ez sok mindent megmagyaráz). A kislánya az egyik este folyamán betéved a dolgozószobájába, és a számítógép segítségével a Földre küldi az összes halandó embernek az elhalálozási dátumát. A kislány leszáll a Földre, hogy hat új tanítványt találjon a Legújabb testamentumba, hiszen ez az eseménysorozat mindent megváltoztat.

1ae63f61095a10fa0e399bbb99f0ed93.jpgAz előzetes várakozásaim az első 20 perc alapján meg beigazolódni is látszottak. Nagyon ötletesen építkezik a film, remek poénok láthatóak és hallhatóak (különösen Isten munkásságából tudtak sokat kihozni), emellett pedig hülyének sem nézte a nézőjét. Időnként kifejezetten intelligens, elgondolkodtató dolgok is felütik a fejüket, de a varázs viszonylag hamar megszűnik. Az alkotók valóságos sportot űztek abból, hogy minél cifrább, bizarrabb, a történethez semmilyen formában nem kapcsolódó marhaságokkal pakolják tele a maradék játékidőt. A lehető legrosszabb értelemben véve "elfranciásodik" a film, amivel alapvetően nem is lenne probléma, de a legtöbb humorforrás teljesen indokolatlan, nincs előzménye vagy következménye, a cselekményből pedig csak a legritkább esetben eredeztethetőek. Olyan érzést kelt az egész, mintha a filmnézés közben valaki mellettünk teljesen véletlenszerű vicceket mondana fel.

Francia vígjátékoknál gyakran előfordul az, hogy a színészek túljátsszák a szerepüket, és sajnos a ripacskodás a Legújabb testamentum esetében is jelen van. Sokat elmond, hogy a legkiemelkedőbb játékot a kislányt életre keltő Pili Groyne nyújtja. Francois Damiens szereplését a Bélier család, valamint a Cowboyok után elég komoly csalódással konstatáltam. Ezen felül a játékidő is totál indokolatlanul lett kétórásra duzzasztva. A történet ugyan ígéretes, de közel sem annyira masszív, hogy elbírjon ennyit. A vártnál jóval többször fullad unalomba Jaco Van Dormael mozija, amit még a relatíve sűrűn eldurrogtatott humorbombák sem tudnak feltámasztani.

Egy ígéretesen induló produkció a Legújabb testamentum, ami azonban az idő előrehaladtávál egyre banálisabbá és fárasztóbbá válik. Olyannyira, hogy időnként a nézhetetlenség határait súrolja. Abszolút kihagyható darab.

4/10

A Legújabb testamentum teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr937969781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.10.16. 18:17:08

Amellett, hogy nem húznám le ennyire (7/10), szerintem is nagy csalódássá válik a végére, nem feltétlenül a humora, hanem az ambíciói miatt. Van Dormael a valláskritikus szatírát gyakorlatilag egy szkeccsfilmmé változtatja, amelyben kb. 2 perces, bizarr karakterrajzokból próbál valami nagy mondanivalót levezetni, és érzésem szerint valami nagy művészetet vélt rejteni ebbe, csak éppen az soha nem jött ki belőle. De Isten feltűnéseit nagyon bírtam az elejétől a végéig, és szerintem sokkal nagyobb fantázia lett volna azt a vonalat erőltetni, főleg, mert üzenet szempontjából is nagyobb potenciál lett volna benne.

xhalapex 2015.11.25. 22:53:02

Én az elején azt gondoltam, hogy ez valami nagyívű hit és vallás témájú meta sztori lesz, humoros ábrázolással. De kb. olyan mély a film, mint éjszaka közepén részegségtől határtalan szeretetüket kiárasztó ismeretlenek magnyilvánulásai.
Annyiban nem értek egyet, hogy szerintem már a film eleje sem volt valami magasröptű. 5/10
süti beállítások módosítása