Nyári háborúk / Summer Wars (2009)
2014. május 05. írta: Razzul

Nyári háborúk / Summer Wars (2009)

sw_lovemachine.jpgItt az ideje, hogy egy újabb japán animációs műremeket vegyünk szemügyre, ezúttal Mamoru Hosoda filmjéről olvashattok. Azon információk alapján, amit elöljáróban a Nyári háborúkról hallottam, nem arra gondoltam, hogy egy ilyen, némileg a Disney filmekre hajazó kellemes hangulatú alkotást fogok látni. Már csak amiatt sem, mert a története a közeljövőben játszódik és egy OZ-nak nevezett virtuális valóság körül forog, amit a felhasználók bárhonnan, akár a TV-jükről vagy a mobiljukról is elérhetnek.

Történetünk főszereplője Kenji Koiso egy középiskolás matekzseni, ám annyira nem ügyes a számolásban, hogy Japánt képviselhesse a matekolimpián. Mellékállásban az OZ világát tartja karban és azon a nyári napon is ezen ügyködik a sulijában, amikor az iskola egyik legjobb csaja Natsuki Shinohara jobb híján őt bérli fel, hogy kísérje el a nagyijának a születésnapjára.

summer_wars_084.jpg

A film alapkoncepciójával nem mutatnak újat annak készítői. Ám a kivitelezése és a megalkotása már egészen egyedi, ez már az első perctől szembetűnik. Úgy összességében elmondható, hogy a film bevezetése iszonyat jóra sikerül.  A nézőt egy pillanatra sem engedi kizökkenni. Ez a pörgés 20-30 percig tart ki (kb. Wabisuke felbukkanásáig). Itt némileg lelassul a mű sodrása, kibontakozik a központi történet (megjegyzés: ez nem negatívum és még ebben a tempójában is gyorsabb, mint némelyik hasonló mű). 

A forgatókönyv is hasonlóan remekre sikeredett. A karakterek interakciói, párbeszédei mind nagyon jól lettek megírva. A poénok is nagyon ötletesen vannak elhelyezve az események sodrában, és ha nem is fogunk tőlük a földön fetrengeni a röhögéstől, egy jóízű mosolyt mindenképp az arcunkra csalhatnak. További dicséret illeti Mamoru Hosodát és Satoko Okuderát amiatt, hogy a cselekmény előrehaladtával tudták mikor kell humorosabbra vagy éppen komolyabbra venni a formát. Kiválóan van ütemezve a történet, ideális sorrendben helyezi fókuszba a különböző jellemmel rendelkező szereplőit.

summer_wars_218.jpg

Az animáció a már ilyen művektől megszokott, nyugatiasabb fajtából való. A japán animálásra jellemző vonások itt is megvannak, de nincsenek hatalmas, színes szemek és frizurák. Azért a Madhouse kreatívjai az OZ avatarok megalkotásánál némileg szabadjára engedhették a fantáziájukat. Minőségét tekintve pedig korrekt iparosmunka. Aki látta már a Tokyo Godfatherst vagy a The Girl Who Leapt Through Timeot annak ismerős lesz.

És akkor tegyünk említést az általam észlelt, szám szerint két nagyobb és egy kisebb negatívumról is. A legnyilvánvalóbb az, hogy a film elején található események nagy része eléggé kiszámítható. Az első egy órában megtalálható nagyobb csavarok szinte mindegyikét ki lehet találni. Ennél kevésbé lehet zavaró talán a másik, mégpedig az, hogy a darab vége felé néhány jelenetet szükségtelenül túldramatizálták (Kazuma harca). Plusz még ott volt, az a számomra eléggé szürrealisztikusnak tűnő esemény, amikor a nagymami néhány telefonhívással megszervezi Japán OZ nélküli infrastruktúráját.

Ezek ellenére is azt kell mondanom, hogy a Summer Wars egy nagyon aranyos családi film, ami mindenki számára jó szívvel ajánlható. A műfaján belül már megszokott egyszerű receptet megfűszerezi némi egyediséggel és sci-fi felhanggal, ezzel teremtve magának különleges atmoszférát. Azok, akik animációs filmeket szeretnének nézni, a Disney cuccokat viszont már unják, mindenképp tegyenek vele egy próbát.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr176102278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása