Four Lions (2010)
2014. május 03. írta: FilmBaráth

Four Lions (2010)

four lions.jpgLehet poénra venni a dzsihádot, úgy, hogy nem bántó a film humora? Az angoloknak bizony sikerült. Valószínűleg kimarad az életemből ez a kiváló alkotás, ha a 10 legjobb Benedict Cumberbatch alakításról szóló poszt kapcsán nem hívják fel a figyelmemet rá a kommentekben. Ben csupán cameozik ebben a filmben (valami rémes fizimiskával), de ha egyszer összefutnánk valamikor (nem ajánlom neki mostanában, még mindig nem vagyok túl a Sherlock 3. évada által okozott sokkon, nem hiszem, hogy az lenne élete beszélgetése), tutira megemlíteném, hogy jó lenne, ha visszavenne a sztárkodásból, és sűrűbben előfordulna az ehhez hasonló minőségi független filmekben. Igazi gyöngyszemre leltem, mindenkinek csak ajánlani tudom a megtekintését!

Londonban él Omar (Riz Ahmed), Hassan (Arsher Ali), Barry (Nigel Lindsay) és Waj (Kayvan Novak), akik igazi mudzsahedinek szeretnének lenni. Ennek érdekében Omar és Waj még Pakisztánba is elmegy egy kiképzőtáborba, azonban miután sikeresen leamortizálják a hittestvérek számát és lelkivilágát, visszatérnek az angol fővárosba, és áttérnek a B tervre: a londoni futó maratonon fognak öngyilkos merénylőként robbantani és dicsőségben megtérni Allahhoz. Az előkészületek nem haladnak a legjobban (varjú testvér bánja a gyakorlást), és amikor felvirrad a nagy nap, ami elromolhat, az elromlik...

Betegre nevettem magam a filmen, zseniális a humora! Záporoznak a poénok, a helyzet és jellemkomikumok teljes mértékben kihasználásra kerülnek, váratlan és végtelenül vicces fordulatok sora vár a nézőre, aki konstans nevetőgörcsben leledzik egészen a film végéig, amikor azonban komolyra fordul a mondanivaló, így ez az alkotás összességében minden, csak nem egy felszínes vígjáték.

A forgatókönyv jól sikerült, a párbeszédek zseniálisak, a szöveg lehengerlően egyedi. Azonban a poénözön a történet rovására megy, nem áll össze egységes egésszé a film, a végén túl hirtelen a műfajváltás, sokkolóan drasztikusan lesz a vígjátékból dráma, ekkor döbbenünk rá, hogy a humor milyen erős eszköz ahhoz, hogy jobban megértsük embertársainkat. A karakterek nem lettek túl jól megírva, megmaradtak a felszínen, közel sem értjük meg a fiúk motivációit, de ettől függetlenül megkedveljük őket, és ugyan egyáltalán nem drukkolunk, hogy sikerüljön a tervük, de a tragikus végkifejlet nagyon megráz bennünket.

Bátor húzás az öngyilkos robbantásból viccet űzni, nagyon el kell találni a stílust ahhoz, hogy üljenek a poénok. A legendás angol humort lehet szeretni és nem szeretni (én imádom, de ez nálam az anglomániámból egyenesen következik), de azt el kell ismerni, jó eszköz arra, hogy sikerüljön ez a bravúr. Az a zseniális benne, hogy a tipikus arab merénylőkkel szembeni sztereotípiákat forgatja ki teljesen, hihetetlen szómágia zúdul a nézőre, így még az olyan teljesen abszurd helyzetek is roppantul viccesek tudnak lenni, amikor a mesterlövészek a futók közül nem a keresett macit szedik le, hanem egy wookie-t.

Nagyon jól lehet szórakozni a filmen, azonban a hiányérzet megmarad, és a lezárás is felemásra sikerül. Kár érte, mert valóban zseniálisan eredeti a szöveg, kicsit jobb forgatókönyvvel filmtörténet lehetett volna belőle. Nem lett az sajnos, de minőségi vígjátékról van szó, amit kár lenne kihagyni az életünkből. Az operatőri munka kiváló, a vágások szintén, a zene sem utolsó.

four lions 2.jpgA színészekre nem lehet panasz, mindenki jól teljesít, Riz Ahmed és Kayvan Novak pedig kiválóan. Nagyon jól működik a párosuk a filmvásznon, az okos Omar és a nem kicsit együgyű Waj tökéletesen kiegészíti egymást. Csak hardcore fanoknak ajánlom, hogy kizárólag Cumberbatch miatt nézzék meg a filmet, tényleg csak néhány jelenetben tűnik fel a filmben és nem is váltja meg benne a világot, de láthatóan jól érezte magát a szerepében, ugyanez mondható el az összes résztvevőről.

Christopher Morris nagyon jó filmmel ajándékozott meg bennünket, öröm nézni egy ilyen kiváló alkotást. A szórakoztatáson túl a társadalmi problémákra is felhívja a figyelmet, nem hiányzik a barátság, az igazi értékek bemutatása sem. A színészvezetés kiváló, a jelenetek ütősek, de sajnos a történet íve nem kerek,  ezért nem lett mestermű ez az üdítően eredeti film.

Szórakoztató és elgondolkodtató film, zseniális szöveggel, kötelező darab!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr546089869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2014.05.03. 01:44:07

kedves filmbaráth!
ezennel megbocsájtom az összes hülye kritikádat, az összes kretén elemzésedet, az összes tévedésedet, mert mutattál egy filmet, amiről eddig még nem is hallottam- és baromi jó :)
látod, tudsz te, ha akarsz :) :)

FilmBaráth 2014.05.03. 08:26:30

@nandras01: Nagyon kedves vagy, köszönöm!:-)A filmet pedig mindenképpen nézd meg, mert tényleg nagyon jó!:-)

nandras01 2014.05.03. 09:19:30

@FilmBaráth:
már megnéztem- éppen azért mondtam, hogy "baromi jó" :)

FilmBaráth 2014.05.03. 09:40:04

@nandras01: félreértettem, bocsánat:-) örülök, hogy neked is tetszett a film:-)

ymel 2014.05.03. 17:02:18

valoban nagyszeru film, igen komoly problemat talal elkepeszto humorral. Jok a karakterek, kulon fontos, hogy a hulyeseguk, szegregaltsaguk ellenere is tragikusnak tudta a rendezo feltuntetni a foszereplok sorsat, mert az, hogy emberek ilyen deficittel leteznek, az valoban es sajnos mindennapi tragedia. Es milyen kevesen ismerik ezt a filmet. Es mennyire fontos lenne a vetitese akar kozepiskolaban is. Talan egyedul az 'Uvegtigris' karakter figuraja erzi is sajat tragediajat a filmben. De ez mar az egyik szalba menes.

ivanhoe78 2014.05.03. 22:19:56

Hat meg a kihagyott jelenetek! Beszabehu!! Ugy tudom meg mindig megnezhetok a YouTube-on.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.08. 17:14:53

Szerintem ha valamivel nem volt baj, az pont a forgatókönyv. Tényleg kicsit erőtlen és kései a hangulati váltás, a karakterek kapcsán meg nem éreztem, hogy egy ilyen jellegű filmnél sokkal jobban bele kéne menni a hátterükbe, de alapvetően nagyon jó kis szkript volt ez.
A "kiváló operatőri munka" viszont úgy néz ki, mintha egy rakás amatőr nekiállt volna ökörködni a kamerával. De nem a szimpla rázkódásról, össze-vissza fókuszálásról van szó, hanem párbeszédnél nem tudták a szereplőn tartani a kamerát. Tényleg kíváncsi vagyok, komolyan gondoltad, hogy ez egy jó fényképezés volt, vagy csak reflexből beírtál valamit?
Továbbá szerintem elsősorban a rendezés hibája az, hogy egyszerűen képtelen egy mederbe rendezni a humoros gag-eket és a történetmesélést. Kicsit úgy érződik, mintha két filmet néznék, egyszer történetet mesélünk, egyszer humorizálunk, és valahogy a kettő mindig élesen elválik.

FilmBaráth 2014.08.08. 19:37:01

@danialves: reflexből nem szoktam semmit beírni:-) én azt gondolom, hogy igenis nagyon jó volt az operatőri munka, mert ehhez a filmhez ez a képi világ kellett.
Szerintem a rendezés jó volt, a forgatókönyv nem volt tökéletes.:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.08. 20:18:44

@FilmBaráth: Direkt leírtam, hogy nem arról van szó, hogy szándékosan "durva" lenne a fényképezés, hanem hogy egyszerűen sok helyen képtelenek voltak felvenni a filmet. De erre csak azért is rávágod a legnagyobb közhelyet, amit az összes ilyen amatőrség kapcsán el szokás sütni (mert ugye olyan nincs, hogy valaki simán rosszul fényképez/vág/rendez valamit, annak mindig funkciója van), rögtön az után, hogy nem írsz semmit reflexből. :D

"Szerintem a rendezés jó volt, a forgatókönyv nem volt tökéletes."
És ezt nem akarod majd egyszer valamikor esetleg megindokolni? Felőlem vitázhatunk úgy is, hogy leírjuk egymást után ugyanazt a tételmondatot háromszor, csak nincs sok értelme. :D
süti beállítások módosítása