Emberrablás / Kapringen (2012)
2014. január 28. írta: danialves

Emberrablás / Kapringen (2012)

kapringen1.jpgKronológiai szempontból a dánok szomáliai kalózos filmje előbb született, mint az amerikai Phillips kapitány, én azonban pont fordítva kerítettem rájuk sort. Teljesen feleslegesen, ugyanis Paul Greengrass gyakorlatilag minden szempontból jobb filmet készített, mint a dán Tobias Lindholm.

Mikkel Hartmann (Pilou Asbaek) egy dán teherhajó szakácsaként hajózik az Indiai-óceánon. Azonban ők sem kerülhetik el azt a sorsot, hogy szomáliai kalózok túszul ejtsék őket. Ekkor pedig megkezdődik a hosszú tárgyalássorozat a váltságdíjról, amelyet személyesen a cég vezérigazgatója (Soren Malling) akar levezetni.

kapringen.jpgHa Greengrass alkotásának szemére vetettem, hogy keveset vállal, ez a film még annál is lejjebb adja a lécet. A játékidő több, mint felét egy tárgyalóban töltjük, öltönyös igazgatók társaságában, akik egy profi túsztárgyaló bevonásával azon tanakodnak, hogy mennyit adjanak a kalózoknak. Ennyi erővel tárgyalhatnának 600 tonna szotyola eladásáról is, az is hasonlóan izgalmas lenne a néző számára. A hajón maximum 2-3 értelmes jelenet játszódik, a maradék inkább arra szolgál, hogy érzékeltesse a több, mint 4 hónapos huzavona haladását. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a pénzhiány miatt született egy ilyen furcsa film, mivel a hajó elfoglalását is annyira low-budget módon oldották meg, hogy mostanáig sem tudom eldönteni, nevetséges, vagy éppen nagyon kreatív megoldást választottak.

Az ígéretes történetből tehát a lehető legunalmasabb filmet hozták ki, de ezt még bőven lehetett volna kompenzálni. Sajnos azonban mondanivaló vagy karakterfejlődések terén sem tudtak nagyot alkotni, a mű gyakorlatilag még jobban elkerüli a szomáliai kalózok világát, mint amerikai kollégája. Dráma szempontjából a vezérigazgatónak ugyan írtak egy-két jó jelenetet, a hajón pedig néhány Stockholm-szindrómás momentummal tudnak szolgálni, de ez még hihetetlenül kevés, hiába a jó színészi alakítások.

Szóval végeredményben kaptunk egy filmet, ami sem thrillernek, sem drámának nem jó, még gyenge közepes szórakozásnak is alig. Aki látta a Phillips kapitányt, annak egy okot nem tudok mondani, amiért ezt a produkciót érdemes megnéznie. Úgy néz ki, filmes szempontból nem minden arany, ami skandináv.

5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr985780822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.28. 15:50:19

Hogy ne csak trollkodjak, ezzel most teljesen egyet tudok érteni. Nagyon szeretem a dán filmeket, ennek is nagy lelkesedéssel ültem neki, ami 100%ig elpárolgott, mire elindult a végefőcím.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.28. 15:55:49

@Santino89: Áhh,a trollkodástól még messze állsz :D
süti beállítások módosítása