Csillagpor / Stardust (2007)
2014. január 26. írta: FilmBaráth

Csillagpor / Stardust (2007)

stardust.jpgEgyszer egy filozófus azt kérdezte: azért vagyunk emberek, mert a csillagokat bámuljuk, vagy azért bámuljuk a csillagokat, mert emberek vagyunk? Nem kell ahhoz elvakult Neil Gaiman rajongónak lenni, hogy rabul ejtsen a kiváló író egyedülálló stílusa. Gaimant fantasy szerzőnek tartják, holott sok területen próbára tette a tehetségét, többek között ő volt a Beauwolf c. film forgatókönyvírója, ahogyan több sorozaté is. Kedvenc könyvem, a Sosehol is egy általa írt tévésorozat adaptációja, nemrégiben készült belőle egy rádiójáték, ragyogó szereposztással (Benedict Cumberbatch minden valószínűség szerint kiváló volt az ördögi angyal szerepében), alig várom, hogy filmre vigyék, addig is lehet örülni annak, hogy az Amerikai istenekből tv sorozat készül, és Gaiman írja a forgatókönyvet. De még nem tartunk itt, ezért szegény hátrányos helyzetű rajongónak (=nekem) nem marad más hátra, mint górcső alá venni a Csillagpor című könyv filmadaptációját.

Angliában egy teljesen érdektelen faluban, amely a Fal névre hallgat, és nem túl fantáziadús módon arról kapta a nevét, hogy a határában egy fal húzódik, melyet éjjel-nappal egy őr vigyáz, egy kalandvágyó fiatalember úgy gondolta, hogy feldobja kicsit az unalmas életét, és az őrt kicselezve átlép a falon. És egy csodálatos világban találja magát, egy piacon nézelődik éppen, amikor első pillantásra beleszeret egy lányba, akit egy boszorkány tart rabszolgaként láncon. A fiatalok nem húzzák az időt, melynek eredményeként 9 hónappal később egy mózeskosarat talál a fiú az ajtaja előtt, benne újszülött fiával. 18 évvel később Tristan (Charlie Cox) halálosan szerelmes lesz egy lányba, Victoriába (Sienna Miller), és azt ígéri neki, hogy születésnapjára elhoz neki egy hullócsillagot. Ez irányú terveit megkönnyíti, hogy apjától megtudja fogantatásának romantikus körülményeit, és az anyjától ajándékba kapott babilongyertya segítségével már indul is a másik világba - és az égi csillag megtestesülésének Yvaine-nak (Claire Danes)  a karjaiba. És kezdetét veszi egy varázslatos utazás Viharfok csodálatos királyságán keresztül, egy gonosz boszorkány Lamia (Michelle Pfeiffer) és egy nem kicsit koronaéhes herceg, Septimus (Mark Strong) figyelő tekintete mellett.

 

Ezzel a filmmel egyetlen probléma van: nem Neil Gaiman írta a forgatókönyvet, ezért csak nyomokban fedezhető fel benne az a szellemesség, a végtelen fantázia, ami a könyvre jellemző. Természetesen profi a forgatókönyv, a könyv alapján látványos filmet írtak belőle, azonban hiányzik belőle az a bizonyos plusz, ezért csak egy szép, de felejthető matiné lett belőle. Pedig nincs hiány kalandokban, fordulatokban, érdekes karakterekben (az én abszolút kedvencem Shakespeare kapitány, a nem kicsit különc kalóz), a látvány lenyűgöző, mégsem lett az a klasszikus a filmből, ami lehetett volna.

stardust2.jpgNem mindennapi szereplőgárdával dicsekedhet az alkotás, Robert de Niro és Michelle Pfeiffer telitalálat volt, azonban sajnos még ők sem tudták megmenteni a filmet a középszerűségtől. A legnagyobb probléma az, hogy a főszereplőt, Tristan alakító Brian Cox teljesen felejthető alakítást nyújt, ahogy Clarie Danes sem tündököl igazán a csillaglány szerepében. Michelle Pfeiffer viszont lenyűgöző gonosz boszorkányként, még azt is bevállalta a szerep kedvéért, hogy rettenetesen elcsúfítsák az illetékes filmes szakemberek. Robert de Niro viszont kicsit csalódást okozott Shakespeare kapitány szerepében, nem erőltette meg magát túlságosan, csak profi szinten hozta a karaktert, de a rá jellemző brillírozás ezúttal elmaradt. Mark Strong nagyon jó (mikor nem?) Septimus szerepében, jó volt látni Peter O'Toole-t egy cameo erejéig, sőt maga Superman, azaz Henry Cavill is felbukkan egy nyúlfarknyi szerepben. Sienna Miller tőle teljesen megszokott módon mintha ott sem lenne a filmvásznon.

Matthew Vaugn szép, látványos, de sajnos eléggé üres filmet hozott össze. Talán mindenki jobban járt volna, ha rábízza Gaimanra a forgatókönyvet, ő pedig marad a rendezésnél, így a remekmű helyett sajnos csak egy szépen kivitelezett középszerű alkotás született.

Egyszer érdemes megnézni, de Neil Gaiman ennél sokkal többet érdemelt volna.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr865709333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cat_the_cat · http://rockonlelkek.hu/ 2014.01.26. 13:29:40

Nekem az egyik legnagyobb fantasy filmélményem. Elképesztően feelgood, magával ragadó, imádnivaló mese. Soha rosszabbat!

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.01.26. 13:35:05

A világ egyik legjobb fantasyja, imádom. Matthew Vaughn meg baromi tehetséges filmkészítő.

FilmBaráth 2014.01.26. 14:25:56

@lisztes: Könyvben valóban a világ egyik legjobb fantasyja:-) Matthew Vaughn valóban nagyon tehetséges, de van ennél jobb filmje is szerintem.:-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.26. 16:42:21

zseniális film, méltatlanul alul értékelt. :S

vtbxx 2014.01.26. 20:28:45

@FilmBaráth: Az biztos, főleg, ha a Tortára gondolsz ;) Amúgy a Csillagpor is 10/10, de a Torta 11/10 :D

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.02.24. 21:36:14

@Cat_the_cat: Ezzel így vagyok én is. Teljesen véletlenül, jobb híján kezdtem bele, de magával ragadott és végig lekötött teljesen.
De muszáj megadnom a pontot a rajongónak, hiszen teljesen más dolog, ha az ember ismeri egy film "előtörténetét", attól bizony nehéz elvonatkoztatni. Jártam már én is így filmmel, hát, én nem voltam olyan nagylelkű, hogy 7/10-et adjak... :)

crazyfish 2014.07.24. 19:54:52

A könyv ismerete nélkül, nekem nagyon bejött a film, a mai fantasykat a látvánnyal akarják eladni, történet meg semmi...
Szvsz a szereplők is a helyükön vannak....10/10

A Torta kultfilm...:))főleg mert a The Cult szól benne....:))
süti beállítások módosítása