Mocsok / Filth (2013)
2013. október 02. írta: danialves

Mocsok / Filth (2013)

filth-4.jpgHadd szögezzem le előre, a Trainspottingnál kevés elviselhetetlenebb filmet láttam (az érdemeit nem elvitatva), úgyhogy komoly kételyek között ültem be egy újabb Irvine Welsh-regényből készült adaptációra. (Főleg annak tudatában, hogy mozis szempontból még így is a Trainspotting a szerző egyetlen említésre méltó munkája.) Azonban ennél nagyobbat nem is csalódhattam volna, méghozzá a jó értelemben.

Bruce Robertson (James McAvoy) egyike annak az hat nyomozónak, aki a detektívfelügyelő posztjára ácsingózik a kapitányságon. Azonban a többiekből hiányzik az, ami benne megvan: az elvtelenség és a gátlástalanság, amelynek köszönhetően könyörtelen játszmákkal próbálja ellehetetleníteni és hiteltelenné tenni kollégáit, a legundorítóbb megoldásoktól sem riadva vissza. Ennek fényében már az sem meglepő, hogy főhősünk drog- és alkoholfüggő, nem rest visszaélni a hatalmával, és meglehetősen instabil személyiség. Azonban az idő előrehaladtával elkezd alóla kicsúszni a talaj, és úgy tűnik, a mocsok teljesen maga alá temeti.

flith.jpegA Transz láttán az a meggyőződés alakult ki bennem James McAvoy kapcsán, hogy ő túlságosan egy jófiús megjelenésű, ártatlannak tűnő ember ahhoz, hogy bármilyen jelentősebb negatív jellemvonással rendelkező karaktert el tudjon játszani. Erre mintha csak szándékosan rám akarna cáfolni, annyira karizmatikusan jeleníti meg a velejéig romlott, az életet csak kinevető zsarut, illetve később az ő transzformációját egy megtört emberré, amire csak kevesen képesek. 

Már az első percekben megadja a hangulatot, ahogyan Robertson bőrébe bújva saját maga kalauzol el minket ebbe a groteszk, undorító és sokszor önmaga paródiájának is beillő világba. De akármennyire is humoros ez sokszor, az volt az érzésem, mintha Jon S. Baird író-rendező önmagával versenyezne, hogy hogyan tud percről percre minél elvetemültebb momentumokat előállítani, téve mindezt egy kicsit öncélúan. Azonban a játékidő második felére ezt az atmoszférát szinte észrevétlenül fordítja át egy igazán komoly drámába, ámbár attól tartok, a fentiek miatt ezt már sokaknak nehezükre fog esni majd komolyan venni. Nem feltétlenül mondanám bevezetetlennek a végkifejletet, azonban kétségkívül komoly erőfeszítést igényel feldolgozni az odavezető hangulati töréseket.

De talán pont ez adja meg ennek az alkotásnak a pikantériáját és eredetiségét. Ugyanis van valami lenyűgöző abban, ahogyan ez a produkció egyszerre visszataszító és szórakoztató, egyszerre komolyan vehetetlen és szívbe markoló, és bizarr módon önkéntelenül is hihetetlenül élvezni kezdtem ezt az egészet. Így ha nem is fogja senki a Trainspotting mellé emelni, azt talán sikerült biztosítani, hogy ez a mű ne merüljön gyorsan a feledés homályába.

8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr525546869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.27. 20:55:08

Hát ez óriási meglepetés volt, még annak ellenére is hogy mennyire vártam már régóta. Másabb filmet kaptam, mint előzetesen gondoltam, de ez leginkább pozitívum, mint negatívum. McAvoy fantasztikus, ahogy maga a karaktere is, az egész film rendkívül jól összerakott és mocskosul eltaláltak a zenék és a beállítások. Valahogy így kell mesterművet alkotni! Kár hogy az évösszegző listám után láttam..

krferi 2014.04.23. 07:15:20

Nekem tul oncelu volt a film, egyszeruen nem ereztem azt, hogy akarmit is adott volna. Masnak ettol adhat es a Trainspotting pl. nem. Nalam viszont az egy mestermunka.
süti beállítások módosítása