Halálos hajsza / Running Scared (2006)
2013. szeptember 03. írta: danialves

Halálos hajsza / Running Scared (2006)

running_scared14.jpgWayne Kramer 2006-os alkotása első látásra egy gyenge tucatfilmnek tűnhet, azonban egy igazán minőségi thrillerről számolhatok be. Viszont a történetben adott lehetőségeket nem sikerült megragadnia az író-rendezőnek, és a végeredmény egy különlegesség helyett mégis inkább a tucatfilmek felé konvergál.

Joey Gazelle (Paul Walker) példás családapa, és egyben profi gengszter. Egy rosszul sikerült drogügylet után azzal a feladattal tér haza, megszabaduljon főnöke fegyverétől, azonban balszerencséjére a szomszéd srác (Cameron Bright) ellopja a szóban forgó pisztolyt, azzal a céllal, hogy bosszút álljon erőszakos mostohaapján. Ezzel pedig megkezdődik a versenyfutás Joey számára, hogy megtalálja a fiút és a fegyvert, mielőtt a rendőrség és a többi gengszter teszi meg ugyanezt.

running_scared04.jpgEgy kiváló thrillert hoztak össze nekünk, amely az utolsó pillanatig tartogat fordulatokat, tele van feszültséggel, és még a legegyszerűbb jeleneteit is felpörgeti az a hektikus vágás és fényképezés, amely leginkább Tony Scott műveit szokta jellemezni. Az atmoszférát pedig a véres és kegyetlen alvilági leszámolások és a lepusztult külvárosi helyszínek határozzák meg, gondoskodva a sötét hangulatról. És tulajdonképpen Paul Walker ideges játéka, Cameron Bright félelmetes visszafogottsága is jól működik ebben a környezetben. Azonban mindez csak a felszínt jelenti.

Hiába ötvöződik ugyanis ebben a filmben Dennis Lehane pesszimizmusa, Tony Scott dinamikája és Guy Ritchie fordulatos történetvezetése, mindez teljesen öncélúan történik. Hiányzik ezek mögül az a tartalom, ami értelmet adna a koncepciónak. Néhány történetszál funkciója teljes érthetetlen, és inkább csak az időkitöltést szolgálják újabb bonyodalmak kreálásával, a karakterekbe (talán egy kivétellel) semmilyen munkát nem fektettek, így miután a feszített tempó végül leereszt, rögtön kilóg a lóláb, hogy ez a film tulajdonképpen nem szólt semmiről, csak a szórakoztatásról. Nem segít ezen, hogy párbeszédek is kimerülnek abban, hogy a különböző gengszterfilmekből kölcsönzött klisés szófordulatokkal dobálózik mindenki, illetve a "fuck" különböző formáit sorolják egymás után.

Agykikapcsolós, adrenalindús thrillernek tehát tökéletes ez a film, ennél többet azonban nem feltétlenül tud nyújtani. Pedig úgy érzem, egy kicsivel több odafigyeléssel ez nem alakult volna feltétlenül így, ugyanis meg lehetett volna tölteni élettel azokat a sztorikat és karaktereket, amiket és akiket az alkotás felvonultat. Akkor pedig minden bizonnyal klasszikusként emlegetnénk.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr765489039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.03. 08:22:23

bár minden tucatfilm felé konvergáló alkotás 8/10-es lenne...

A film különben nagyon bejött, én még moziban láttam, mikor kijött dvdn azonnal megvettem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.03. 11:21:52

@doggfather: Azért annyira mégsem tucatfilm, hogy ne kaphatna 8/10et. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.03. 12:52:47

@danialves: szerintem se. ;)

Viszont szegény walker gyerek a magyar forgalmazóknál már egész életében "halálos" filmekben fog szerepelni...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.09.06. 20:57:15

Régen láttam, nekem eléggé bejött.
süti beállítások módosítása