A lehetetlen / Lo Imposible (2012)
2013. január 09. írta: danialves

A lehetetlen / Lo Imposible (2012)


Talán ma már egyre inkább kijelenthető, hogy Los Angelesen kívül is létezik filmes élet, olyannyira, hogy nem csak Hollywoodban lehet népszerű és meghatározó alkotásokat gyártani. És ez mikor máskor bizonyosodna be a legjobban, ha nem akkor, amikor egy spanyol produkcióban 2012 egyik legjobb filmjét köszönthetjük?

Henry (Ewan McGregor), Maria (Naomi Watts) és 3 gyerekük Thaiföldre utazik, hogy ott töltsék el 2004 karácsonyát. A többi pedig már történelem, két nap múlva a cunami elsöpri a tengerparti hotelt, a család pedig két részre szakadva próbálja túlélni a tragédiát, és megtalálni egymást.

A történet ennél valóságosabb már nem is lehetne, ugyanis egy spanyol családdal megtörtént eseményeket mesél el. De a forgatókönyv mégsem éri be azzal, hogy sok más példához hasonlóan ebből egy sablonos túlélősztorit gyártson, hanem minden tekintetben törekszik a hitelességre. A rendezés, az eredeti helyszínek, a színészek (a thai hotel és kórház mellett maguk a statiszták is a legtöbb esetben túlélők voltak) is mind ezt erősítik. A fentiek pedig az operatőri munka és a zene segítségével egy maximálisan sokkoló, de ugyanakkor szívhez szóló élményt adnak. Mert hogy a film a lehető legnagyobb profizmussal van kivitelezve: a kamera használatától a CGI-ig egy percig sem vehető észre az európai filmekre jellemző low-budget jelleg. A katasztrófa pillanatai, és azt azt követő képsorok gyakorlatilag beleégtek a retinámba, annyira tökéletesen voltak megkomponálva és megvalósítva. A színészekre sem lehet egy rossz szót mondani, elsősorban a tulajdonképpeni főszereplővé váló Tom Holland járt az élen közöttük, aki teljesen felnőtt a szintén kiválóan teljesítő McGregor-Watts páros mellé.

Viszont talán sokak számára visszataszító lehet, hogy a rendező minden lehetőséget kihasznál, hogy valamilyen katarzist csiholjon ki a nézőkből, és bár számomra kiválóan működött a film, sokan fogják nyálasnak vagy éppen hatásvadásznak tartani. Más negatívumot nagyítóval sem lehetne felfedezni, bár természetesen a történet egyszerű  volta miatt valószínűleg óriási klasszikus nem lesz belőle.

Viszont ettől függetlenül sikerült kihozni belőle a maximumot, és ismét született egy csodás és megható alkotás. Egyértelműen a tavalyi év legjobbjai között tarthatjuk számon, és még ha sokak számára nem is lesz maradandó élmény, szerintem abszolút kötelező darabnak számít.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr945005050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása