Gyilkos Joe / Killer Joe (2011)
2012. november 19. írta: FroG

Gyilkos Joe / Killer Joe (2011)

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2012/5/15/1337076208785/Killer-Joe-10-008.jpgEl sem tudom mondani, mennyire vártam a Killer Joet. Erre a bizakodásra a film előszelei adtak okot; az NC-17-es korhatárbesorolás, és a Velencei Filmfesztiválon bezsebelt díja nagyszerű produkciót sejtetett. Összességében azonban mégis kicsit csalódottan álltam fel a film után, na nem azért mert a Killer Joe rossz volt, csak teljesen más megközelítést vártam.

Chris (Emile Hirsch) lecsúszott család züllöt gyereke, aki a fogadásoknak és a piálásnak él. Azonban elkövet egy óriási hibát, ujjat húz a helyi kemény legényekkel, és óriási, 6000 dolláros pénztartozást halmoz fel. Nincs mese, a fiatal fiúnak valahonnan pénzt kell keresnie, különben hamarosan alulról szagolja az ibolyát. Ő és féleszű apja (Thomas Haden Church) látszólag egyszerű tervet eszelnek ki: felbérlik Killer Joe-t (Matthew McConaughey) , a pszichopata zsaru-bérgyilkost, hogy végezzen Chris anyjával, hogy a család ezzel hozzájusson a nő biztosítási pénzéhez. Egy dologgal azonban egyikük sem számolt: a nő jelenlegi férje a kedvezményezett.

Mint a felvezetésben említettem, teljesen másféle filmre számítottam, mint amelyet végül elém tárt Williem Friedkin. A Killer Joe ugyanis első látásra sokkal inkább tűnt egy mocskos akció-thrillernek, mint karakterdrámának. De ez tulajdonképpen nem is olyan nagy gond, Friedkin ugyanis ügyesen zsonglőrködik a mocskos környezet- és a züllöt család által adott eszközökkel, szépen vázolja fel a texasi környék sínylődött sorsait. Az idős rendező ehhez igencsak klasszikus filmnyelvet használ, elvet mindenféle hatásvadászatot, csak és kizárólag a forgatókönyv csípős párbeszédeivel próbál operálni, ez pedig nagyon jól áll a filmnek.

http://collider.com/wp-content/uploads/Emile-Hirsch-Matthew-McConaughey-Killer-Joe-image.jpgA rendezés másik sarkalatosabb pontja a teátrális eseményábrázolás. Minden jelentről üvölt a tény, hogy a film egy színpadi mű átirata. Félreértés ne essék, ez az esszencia rendkívül jól járja át a művet, a szélsőséges karakterábrázolások, és a színészek néholi túlzott , vagy épp minimális mimikája pedig különös ízt ad a képen láthatóaknak. Ha már említettem a szereplőket, egy valakit mindenképp ki kell emelni. Az eddig többnyire romantikus-vígjátékokban teljesítő Matthew McConaughey ugyanis az év egyik legjobb színészi játékát produkálja a rémisztően sztoikus bérgyilkos szerepében, és garantálom hogy a csirkecombbal történő megalázását még sokszor, sokhelyen emlegetik majd.

Mást kaptam tehát, mint előzetesen vártam, hiszen a film csak mértékelten brutális, és legfőképp a párbeszédekre épít. Ennek ellenére nem lehettem teljesen csalódott, hisz a régivágású történetmesélés, a McConaughey színészi játéka, és az utolsó 20 perc morbid vigyort csalt az arcomra.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr434913346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.19. 17:09:36

rövid időn belül másodjára olvasok erről a filmről, akkor ezt is felveszem a listára.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.11.24. 12:24:24

Minden szempontból kiváló groteszk. Egyetértek a pontozással, masszív 7.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2012.11.25. 12:31:58

Nálam erős 8-as. Először nem tudtam hova tenni, érnie kell annak az agymenésnek ami itt folyik, de ahogy egyre többet gondolok vissza rá, egyre jobban tetszik. Az öreg Friedkin egy állat.

kenubita 2013.03.12. 17:36:59

WILLIAM FRIEDKIN AZ AMERIKAI FILMTÖRTÉNET EGYIK LEGJOBB RENDEZŐJE ( FRANCIA KAPCSOLAT; AZ ÖRDÖGŰZŐ; A MÁGUS; ÉLNI ÉS MEGHALNI LOS ANGELESBEN; THE BUG) ÚJRA MEGMUTATTA, HOGY A TEHETSÉG NEM FELTÉTLENÜL KOPIK A KORRAL. BRAVÓ! AKI MÁR MEGCSÖMÖRLÖTT A SOK KOMMERSZ IPAROSMUNKÁTÓL, ANNAK MELEGEN AJÁNLOM EZT A BÁTOR FILMET. FRIEDKIN KÖZEL NYOLCVAN ÉVESEN TUD FIATALOS MARADNI ÉS EZ NAGYON RITKA DOLOG MANAPSÁG. PRŰDEKNEK NEM AJÁNLOM. WILLIAM FRIEDKIN TOVÁBBRA SEM ALKUSZIK. ÉLJEN SOKÁ A MESTER!
süti beállítások módosítása