Fegyvernepper / Lord of War (2005)
2011. november 03. írta: danialves

Fegyvernepper / Lord of War (2005)

Andrew Niccol munkásságában egy egészen elképesztő kettősséget mutat. Egyrészről hatalmas klasszikusokat adott a világ íróként és rendezőként is, viszont jó pár munkája erősen a felejthető kategóriába tartozik. (Már ha a negatív élményt el tudja feledni a néző.) Azonban a Fegyvernepper szerencsére az előbbiek között szerepel életművében.

A filmről tudni kell, hogy bár egy kitalált személy, Jurij Orlov (Nicolas Cage) életét mutatja be, nagyon is valós eseményeken alapul. A történetet (egy zseniális nyitómondat és egy hasonlóan eredeti főcím után) maga Jurij meséli el. Ukrán bevándorlóként nem igazán érte utol őt az amerikai álom, így New York egyik külvárosi részén tengeti céltalan életét a családi étkezdébe besegítve. Azonban egy fegyveres leszámolás végignézve bekövetkezik a megvilágosodás, nevezetesen, hogy fegyverkereskedő lesz. Ebben testvére, Vitalij (Jared Leto) is segítségére lesz, de végül kialakuló drogproblémái miatt Jurij megszabadul tőle. A rövid felütést követően a film többé kevésbé epizodikusan meséli el a következő 20 évet, bemutatva hogyan vált a főszereplő kisstílű helyi nepperből a világ egyik legnagyobb fegyverszállítójává, a különböző háborús konfliktusokon keresztül. Egyben ezek a történetek szerkesztésüknek köszönhetően remek lehetőséget adnak arra, hogy bevezessenek a fegyverkereskedés különböző fortélyaiba. Jurijon kívül két szereplő köti össze a történetet, Ava Fontaine (Bridget Moynahan), a modell, akibe Jurij a plakátokat látva szeret bele, valamint Jack Valentine (Ethan Hawke), az Interpol ügynöke, aki rendre igyekszik megakadályozni a főszereplőt munkája elvégzésben.

Maga a történetmesélés meglehetősen szarkasztikus és cinikus, gyakorlatilag a téma ellenére inkább humoros a film, mint megrázkódtató. Tehát senki ne számítson egy nyomasztó alkotásra a háborúk szenvedéseiről, de ugyanakkor egy izgalmas thrillerre sem, ami odaszögez két órára a képernyő elé, az az érdekes téma és az egyedi stílus lesz, valamint az, hogy a megdöbbentő képek ellenére nagyon is valós dolgokról szól. A Fegyvernepper igazi súlya abban rejlik ugyanis, hogy ráébreszt, mi is pont annyira könnyelműen vesszük az egész ügyet, mint maga Jurij is teszi. 

A filmet már csak azért is érdemes megnézni, mert azon kevés jó alkotások közé tartozik, amelyek Nicolas Cage főszereplésével készültek, ráadásul itt még a színész is elfogadható alakítást nyújt. Viszont az igazán remek karakterek és szereplők a különböző kultúrkörökből előrángatott diktátorok, tábornokok és fegyverkereskedők, akik mindannyian színesítik és felejthetetlenné teszik ezt a művet. Ehhez társulnak Andrew Niccol dialógusai, amelyek szinte egytől-egyig emlékezetes idézetekké alakultak számomra, amint elhangzottak.

A film talán egyetlen hibájának azt mondanám, hogy egy-két jelenetnek indokolatlan módon egészen low-budget jellege van. Illetve ha valami hiányosságot akarok találni a forgatókönyvben, számomra nem igazán lett elmagyarázva, pontosan minek is köszönhette Jurij azt, hogy a világ egyik legnagyobb fegyverkereskedőjévé vált és az is tudott maradni.

Összességében viszont kijelenthető, hogy a Fegyvernepper egy egészen különleges és remek alkotás, és annak ellenére, hogy Anrew Niccol a konvencionális filmkészítés szabályait alapvetően nem vette figyelembe és inkább tűnik egy paródiának, mint drámának, egy komoly és gondolatébresztő alkotásról van szó.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr625258797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása