Sorozat: Luther (2010)
2013. július 22. írta: Walter White

Sorozat: Luther (2010)

luther_1630806c.jpgEddig csak pozitív élményeim voltak az angol sorozatokkal kapcsolatban. Először jött a gyerekkori kedvenc, a Csengetett Mylord, majd a Dowton Abbey, a Sherlock és most a Luther.  Mindegyikre jellemző egyfajta angol fanyarság és precizitás. Plusz a jó értelemben vett európaiság, ami sokszor lélekápoló a sok amerikai sorozat után. De nézzük Idris Elba Lutherje miért is az egyik legjobb jelenleg futó nem tengerentúli sorozat.

John Luther (Idris Elba) angol detektívfelügyelő. Egy ösztönös zseni, szakmájában a legjobb. Viszont az ösztönösség egyben áldás és átok is. Sokszor képtelen uralkodni önmagán, ez pedig kihat a hivatására és a magánéletére is. Nem az a tipikus példás rendőr. Kockáztat, sok szabályt megszeg, de a történések általában őt igazolják. Ahogy mondtam egy zseni. Viszont a zseniknek sok mindent el kell néha nézni, ez nincs másként Luther esetében sem. Társai szeretik, tisztelik, de sokszor hozza őket nehéz helyzetbe. Nem szándékosan, csak néha egyszerűen túl sokat akar.

Aki egy szokványos bűnügyi sorozatot lát a Lutherben az téved. Ennél sok több van benne. Óhatatlanul is összehasonlítjuk a hasonló stílusú amerikai sorozatokkal. Azt nem tudom, hogy melyik a jobb, talán nem is számít, azt viszont igen, hogy a Luther miben más. Sokkal nagyobb hangsúlyt kap egy-egy párbeszéd, vagy a karakterek mindennapi élete. Olyan dolgok, amelyekből kiderül, hogy ők is emberek, ugyanolyanok, mint én, vagy mint Te, aki ezt az írást olvasod. Ezáltal pedig az egész realisztikusabb lesz. Viszont sokkal kevésbé “profibb” a Luther, mint a tengerentúli társai. Nincs ötvenhat szakértő, nincsenek okos kütyük, amelyekről azt sem tudod, hogy mire szolgál. Persze sok olyan elem van, amely a nyomozás elengedhetetlen kelléke, de ezek valóságosnak tűnnek. Ez pedig ismét oda vezet, hogy sokkal inkább tudja a néző magáénak tudni a sorozatot, ezáltal valamilyen érzelem is kialakul a filmmel kapcsolatban. Sarkítva, de úgy érzi, hogy a szereplők helyében ő is lehetne.

MV5BMTgyMDU2OTYxMF5BMl5BanBnXkFtZTcwODIwNzA0Ng@@._V1._SX640_SY427_.jpgA klasszikus “zsarus” sorozatok legtöbbjére jellemző, hogy minden epizódban jön egy új ügy, egy új gyilkos. Ezáltal nagyon hamar kiszámíthatóak és sablonosak lesznek. Luther esetében ezzel is ügyesen játszanak. Nincs szabályszerűség, hogy egy adott ügy hány részig tart. Vannak szálak, amelyek csak egy rész erejéig vannak előtérben, de vannak olyanok is, amelyek egy, vagy több évadon keresztül is játszódnak.

A hétről-hétre egy-egy részt megnéző sorozatfanoknak jelen esetben könnyebb a dolguk, mint azoknak, akik szeretnek akár egyszerre több évadot is ledarálni. Ugyanis a jelenleg uralkodó angol trendnek felel meg Neil Cross sorozata is. Vagyis sok idő telik el az adott évadok leforgatása között, s az évadok négy-hat részből állnak. Így történhet meg, hogy a Luther már a harmadik évadnál tart, de még csak 14 egyenként 60 perces része van.

Már ejtettem néhány szót a központi karakterről John Lutherről, de van ő annyira karizmatikus, hogy bővebben is írjak róla. Eddig még olyant nem hallottam/olvastam, hogy valaki ne bírta volna John Luthert. Ez a karakter egészen egyszerűen szerethető. Kicsit olyan Idris Elba, mint egy nagy medve. Aki csupa jó szándék, csupa ösztön. Egy olyan valaki, akitől joggal lehet félni, de egyúttal félteni is kell. Egy géniusz, aki néha már-már vakmerő, de valahogy mindig kikászálódni a zűrös helyzetektől. Közben folyamatosan küzd önmagával, néha elveszettnek érzi magát, nem találja a helyét, néha úgy érzi, hogy a vesztébe rohan, de mégis van ereje a folytatáshoz, mindig.  Idris Elba zseniális játéka mellett nincs könnyű dolga a többi színésznek, akiknek nyilván a karakterük sem olyan fontos. Azonban az Alice Morgan-t alakító Ruth Wilsonnak sikerül kitűnnie. Alice szó szerint egy flúgos csaj, de sikerül egészen különleges kapcsolatot kialakítania Lutherrel, többek között annak köszönhetően, hogy ő sem az a szürke hétköznapi típus (ahogy Luther sem). Sajnos igazán fontos szerepe csak az első évadban volt.

article-1272998751696-096DEE6B000005DC-560275_636x381.jpgEgyetlen dolog nyugtalanít csak. Eddig az első évad volt a legerősebb. A második, ha hajszállal is, de gyengébbre sikerült, a harmadik első része pedig még egy szintet esett. Remélhetőleg ez a tendencia megfordul. Természetesen nem nagy színvonalcsökkenésre kell gondolni, de aki megnézte az első évadot, és tetszett neki, az nem szívesen fogadja ezt az irányvonalat.

Mindent összevetve elmondható, hogy a Luther az egyik legjobb nem amerikai sorozat. Kategóriáján belül is felveszi a versenyt – sőt a legtöbbjüket veri is – az összes hasonló tematikájú szériával. Unni nem igen lehet, maximum lesznek olyanok, akik számára nem olyan erőteljes élményt nyújt. Viszont nagy összegben mernék fogadni, hogy a nézők nagy többsége pozitív véleménnyel van a Lutherről, és az évadok közötti hosszú időszak kivárása érzékenyen érint sok mindenkit.

8.5/10

A Luther teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr155405992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.22. 08:22:11

zseniális sorozat, ahogy a bűnözők is meg a rendőrök is oxfordinglist beszélnek már csak jó lehet!! :)

Pozitívuma, hogy egy évad olyan hosszú amilyen a történet szerint lennie kell, nem a történet olyan hosszú amilyennek egy évadnak lennie kell, mint az amcsi sorozatoknál.

Az első évad tényleg nagyon magasra tette a lécet, de azért a második illetve a harmadik évadnál se beszélnék esésről, csupán ami az elsőben sokkolóan friss volt az most már "alap" a sorozatban.

nigara 2013.07.22. 10:54:16

És hol lehet nézni a második és harmadik évadot?

benoke77 2013.07.22. 11:40:30

Imádom! A legjobb. És hatalmas +pont nálam a britisinglis:-)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.07.22. 11:56:15

Na erről a sorozatról nem is hallottam még, pedig Idris Elba hatalmas kedvencem :D. Úgy érzem pótolnom kell, jó kritika lett ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.22. 18:23:12

@FroG: tényleg nem hallottál még róla?!
Pótold gyorsan!

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.07.22. 18:58:26

@Walter White: angol sorozatok, kapásból eszembejut két kihagyhatatlan, hibátlan, stb.. , sorozat:
#Monty Python's Flying Circus, ez ugye überklasszikus.....
#Skins - az utóbbi évek legőszintébb, legrealistább, és egyúttal leg-tökösebb/bevállalósabb sorozata fiatalokról, 17-18 évesekről
(az amcsi verzió/rimék már több szempontból herélt/polírozott/pécésített... szóval az amcsi verz. sucks)

Walter White 2013.07.22. 21:54:40

@szorokin:
Köszi.
Skins-szel már szemezgettem, lehet, hogy a pliot már meg is volt, de valamiért nem folytattam. Talán majd kap egy esélyt. De most elég sok sorozat van betervezve, plusz a régiek közül is jön néhánynak a folytatása.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.22. 22:05:59

whitechapel nah azt próba még be. szintén london, szintén nyomoznak.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.07.23. 00:37:31

@Walter White: skins, első évad 8-as rész (úgy is elég függetlenek a részek egymástól), ezt nézettem meg vagy 3 emberrel, és hívőket/függőket csináltam belőlük.
Szóval ezt nézd meg elsőre, nyugodtan!

(hozzátenném, h szerintem a 2. generáció = III.+IV. évad még jó de..
3. generáció (V.+VI. évad) - na ezt már nem volt kedvem megnézni
VII. évad - nem lehet véletlen az, hogy visszakanyarodtak az ősforráshoz, a gyökerekhez, az első generáció szereplőit követik újra - na ezt meg fogom nézni :) ..)
süti beállítások módosítása