Bikanyak / Rundskop (2011)
2012. augusztus 15. írta: Walter White

Bikanyak / Rundskop (2011)


http://newsee.hu/sites/default/files/field/image/bikanyak.jpg     Méltatlanul kevés publicitást kapott az elmúlt évben a belga Michael R. Roskam első filmje, a Bikanyak. A film Oscar jelölést kapott A legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriájában, de a közönség eddig még nem „harapott rá”.  Ezen írás elolvasása után reményeim szerint páran kedvet kapnak a megnézéséhez.

    Jacky (Matthias Schoenaerts) gyermekkorát egy szörnyű tragédia árnyékolja be. Egy ártatlannak tűnő szituáció egész hátralevő életét megváltoztatja, tönkreteszi. Egy kislánnyal szeretne barátkozni, szerencsétlenségére összetalálkozik a lány testvérével. A fiú nemes egyszerűséggel szétveri Jacky legnemesebb szervét. A fiú felnő, apja gazdaságát viszi tovább. A marhatenyésztéssel foglalkozó család, tiltott hormonokat használ az állatok gyorsabb fejlődése érdekében. Társa, egy állatorvos összehozza a hormonmaffia belga királyával, akit egy rendőr meggyilkolásával vádolnak. Jacky érzi, hogy az üzlet nem tiszta, de enged a nyomásnak és beleegyezik az üzletbe. Ezzel nem várt kalamajkába keveri magát. Közben gyermekkora sem hagyja nyugodni, nem tud túllépni. Gyerekkori szerelme keresésébe kezd, a lányt megtalálja, de élete ezzel sem vesz pozitív fordulatot. Képtelen kapcsolatteremtésre, egyedül az állatai között érzi magát biztonságban, egyedül ott lehet önmaga. A rendőrség egyre komolyabban erőkkel nyomoz a gyilkos után, a kusza szállak egyike pedig Jacy-hez vezet.

     A Bikanyak egy sötét film. Komor, nyomasztó, a történet lassanként hömpölyög, helyenként talán túl lassan is. Valahol a dráma és a krimi között helyezkedik el. A vallon-flamand határon játszódik a cselekmény. Burkoltam néha utalva a két közösség közti feszült viszonyra. Leginkább a reménytelenség jellemzi. Egy férfi reménytelensége és tehetetlensége. Akivel a sors nagyon csúnyán elbánt, élete boldog pillanatoktól mentes. Pont azért mert a sors csak fájdalmat szánt neki, nem ismer más érzést, a közelében levő emberekkel vagy közömbös vagy agresszív. Egy ember, aki ennyi kint, szenvedést megélt az élet tartogathat valami szépet még, vagy tovább halad a lejtőn?

http://images.mds.prd.skynet.be/Entertainment/movie/XLargeLandscape/457_0_6020_28939.jpg    Egyetlen nagyobb negatívumot tudok megemlíteni, mégpedig a játékidőt. Túl sok ez a két óra, vagy ha a másik oldalról nézzük, akkor túl kevés az akció. Az elején még nem zavaró, hogy ilyen lassan fejlődik a sztori, de aztán még jobban belassul, ami már helyenként unalmassá teszi. Ezt kicsiként kompenzálja a végig uralkodó nyomasztó hangulat, de még így is vannak részek, amelyeket ha kihagytak volna, akkor sem lenne semmivel kevesebb a film, sőt.

    A film főszereplője: Jacky a bikanyakú. Mintha Matthias Schoenaerts-nek írták volna ezt a szerepet. Végig Ő a domináns a filmben, végig a karakterének az egyénisége van a középpontban. Már az első jelenet, választás elé állítja a nézőt. A hatalmas fizikumú Jacky egy öregembert pofoz fel, megfenyegeti, hogyha nem nekik adja el a teheneit, akkor csúnyán pórul jár. Látszik rajta, hogy nem viccel, de szeme mégis az sugallja, hogy legbelül egy félénk ember. Már akkor észrevehető, hogy segítségre lenne szűksége. Ahogy pörögnek az események, ahogy egyre több az agresszió ez egyre biztosabbá válik. Nagyon kettős a személyisége. Az egyik fele taszít, félhetünk tőle, de mégis úgy tekinthet rá a néző, mint egy nagy gyermekre, akinek törődésre, szeretetre van szűksége. A karakter nagyon érdekes, nagy potenciállal rendelkezik. Ahhoz, hogy kiteljesedjen szükséges Schoenaerts erőteljes játéka is. Számomra eléggé meglepő, hogy ezért az alakításért semmilyen komolyabb díjra nem jelölték.

     Miután megnézed a filmet nem fogod másként látni a dolgokat, nem értékeled át az életedet. Viszont ezt a karaktert egyhamar nem fogd elfelejteni. Azért nem, mert egyszerre vonz és taszít. A kettőség különlegessé teszi. Összegezve azt kell mondjam, hogy a tavalyi filmeket nézve mindenképp az elithez tartozik. Michael R. Roskam első próbálkozásra eléggé magasra tette a mércét, kíváncsian várom a következő filmjeit.


7/10.  

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr484712309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása