Könyvkritika – Köbli Norbert: Félvilág és más forgatókönyvek és Örök tél és más forgatókönyvek (2021)
2022. július 22. írta: Luthien Lovemagic

Könyvkritika – Köbli Norbert: Félvilág és más forgatókönyvek és Örök tél és más forgatókönyvek (2021)

Betekintés egy forgatókönyvíró elméjébe

kn.jpg

A Szürke senkik című film miatt jegyeztem meg Köbli Norbert nevét. Nagy hatással volt rám a film, ezért amikor megláttam, hogy az Agave Könyvek két kötetben kiadja a forgatókönyv író munkáit, azonnal felkeltette az érdeklődésemet.

Köbli Norbert iskolateremtő, sokszorosan kitüntetett forgatókönyvei most először jelennek meg nyomtatásban, ráadásul teljes terjedelemben, csonkítatlanul, sok kimaradt jelenettel. Nemcsak a forgatókönyvírás iránt érdeklődő szakembereknek és a filmrajongóknak, hanem a mélyen emberi, izgalmas és fordulatos történetek kedvelőinek is jó szívvel ajánljuk ezt a kötetet.

Mindkét kötet négy-négy forgatókönyvet tartalmaz. A könyvek elején magyarázatok segítik az olvasást. A Félvilág és más forgatókönyvekben a Mi is az a forgatókönyv?, az Örök tél és más forgatókönyvekben pedig a Hogyan olvassunk forgatókönyvet? útmutató szerepel. Ezek az információk ténylegesen hasznosak, és sokat tesznek hozzá az élvezhetőséghez is. A bevezetők után mindkettő a címben szereplő forgatókönyvvel kezd, majd másik három következik. Az összes forgatókönyv teljes terjedelmében, a kivágott jelenetekkel együtt olvasható.

Megvallom, olvastam már több forgatókönyvet is, de azokból kihagyták a bővítéseket, így az élmény megrekedt a film felmondásánál, semmi különös nem volt bennük, viszont Köbli Norbertnél a legapróbb részlet is benne maradt, így színesebb lett a filmleirat. Az adalékok élőbbé és élvezhetőbbé teték a szövegeket, amik egyszerűen sodortak magukkal, és egy-kettő kivételével (Félvilág, Apró mesék, Árulók) végig lekötöttek. Egyáltalán nem zavaró a forgatókönyv formátum, mert Köbli Norbert kiváló karakterekalkotásának, helyzetteremtésének és cselekményvezetésének hála végig izgulhatunk a szereplőiért. Némelyik történetét olvasva azon kaptam magam, hogy alig várom a történet végkifejletét, és csak úgy faltam a lapokat (Örök tél, A berni követ, Szabadság különjárat, Trezor).

A szerző kiváló atmoszférát teremt, beszippantja az olvasót/nézőt, és a végéig fogva tartja, így feledhetetlen élményekkel gazdagodva szállhat le a hullámvasútról. Jó érzékkel adagolja az információkat és a feszültséget is, így az érzelmi ráhatás, az izgalom a szereplőkért garantált. Méghozzá annak révén, hogy kedvelhetővé teszi karaktereit, akikért szoríthatunk, vagy éppen átérezhetjük a sorsukat, mert élő, lélegző, hús-vér emberek, akik akár mi is lehetnénk.

A Félvilág és más forgatókönyvek és az Örök tél és más forgatókönyvek összességében üdítő élmény volt a hosszabb művek után. Gyorsan olvashatók, mégis tartalmas szórakozást nyújtanak tanulságos, egyben szívmelengető és emberi történeteik által. Mindegyik egy-egy különleges utazás a múltunk egy elfeledett, de fontos szegletébe.

8/10

A könyveket az Agave Könyvek jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4417884859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása