Könyvkritika: Martyn Rady: A Habsburgok (2022)
2022. június 20. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Martyn Rady: A Habsburgok (2022)

Még mindig lehet újat mondani a dinasztiáról

a_habsburgok.jpg

Még mindig lehet újat mondani a dinasztiáról. Ebben annak ellenére semmi meglepő sincs, hogy eddig is nagyon sokat tudtunk a Habsburgokról, mert nagyjából ezer évre tekint vissza a történetük, ebből van mit mazsolázgatni. A szerző nem szimplán a családfát mutatta be nekünk, hanem megpróbált nagyobb kitekintést adni a politikán túl a művészetre, a kultúrára és a társadalomra vonatkozóan, ezért igencsak nagy lélegzetű alkotás született. Néhol el is lehet veszíteni a fonalat, olyan sok az információ, összességében azonban egy olvasóbarát mű született, rengeteg érdekességet tudhatunk meg még olyan közismert személyiségekről is, mint Sissi, Ferenc Ferdinánd vagy akár Ferenc József.  Érdekes végigkövetni, hogyan emelkedett fel a dinasztia, miként jutottak el odáig, hogy előbb királyok, majd császárok lettek, a csúcspont V. Károly uralma volt, mivel az ő birodalmában sohasem nyugodott le a nap, aztán szépen lassan elkezdtek hanyatlani, hogy az első világháború után teljesen elveszítsék a hatalmukat. Fordulatos évezredet kísérhetünk figyelemmel a könyv olvasása közben, a dinasztia uralkodói között voltak jók, rosszak és közepesek, akadtak nagy és szürke egyéniségek egyaránt, mindannyiukról sok érdekességet tudunk meg. A dinasztia hölgy tagjaira is kiemelt figyelem jut, hiszen jóval többek voltak, mint biodíszletek, voltak köztük olyanok, akik férfiakat megszégyenítő módon harcoltak az uralmuk alá tartozó területekért, voltak, akik kiválóan kormányozták országukat az uralkodó távollétében, és akadtak, akik a tudományban jeleskedtek. És természetesen ne feledkezzünk el Mária Teréziáról, aki kiváló uralkodó volt, annak ellenére, hogy édesapja nem igazán készítette fel az uralkodásra, ami meglepő annak fényében, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy trónra segítse a lányát. És ez csak néhány az előttünk sorjázó érdekességek közül, tényleg tudott nekünk újat mondani a szerző a témában.

A Habsburgok története a múlt ködébe vész, nem könnyű kihámozni a főként általuk gyártott legendák között a valóságot.  A sok feltörekvő nemesi család közül a politikai képességeikkel emelkedtek ki, nagyon értettek ahhoz, hogyan növeljék a hatalmukat, és legyenek egyre befolyásosabbak, majd végül koronához is jutottak. És ez még csak a kezdet volt...

Nagyon olvasmányos a leírás, egyáltalán nem unalmas történelmi tablót kapunk, de mégsem válik felszínessé a könyv, a szerző jól egyensúlyoz a tudomány és a bulvár között. Mindezzel együtt nem lehet együltő  helyünkben végigolvasni ezt a könyvet, egyszerűen túl sok az információ, óriási időintervallumot tekintünk át. Nem tudja elkerülni az író, hogy időnként ne váljon túlságosan szárazzá a leírás, de ennél nagyobb bajunk ne legyen, összességében így is egy érdekes és értékes alkotásról van szó. A közelmúlt számunkra közismertebb uralkodóin túl megismerhetjük a régmúlt koronás főit is, illetve azt is, hogy kiknek köszönhető, hogy a dinasztia ki tudott emelkedni a többi dinasztia közül. A személyiségeken túl megismerhetjük a korszakot is, amelyben éltek, széles spektrumban kapunk leírást róla, mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő információkat. Talán kicsit túl tömény a leírás, néhol kevesebb több lett volna, de mindezzel együtt egy érdekfeszítő alkotásról beszélhetünk. Kronológiai sorrendben haladunk, így folyamatában tudjuk nyomon követni az eseményeket, amelyeket teljes körűen ismerhetünk meg, elsősorban nem politikai, hanem kulturális és társadalmi vonatkozásaiban.

A mindenki által ismert Sissiről nem sok szó esik, és nem is fest róla hízelgő képet a szerző, ahogyan másokról sem, igyekszik reálisan megmutatni a személyiségüket és kiegyensúlyozott leírást adni arról az egyes uralkodókról, részrehajlás nélkül. Ez néha illúzióromboló tud lenni, porba hullik néhány legenda, hogy újak szülessenek a már régen feledésbe merült uralkodókról. Igazságtalan az utókor, másként ítél meg egy királyt/császárt, mint a saját kora, és ne felejtsük el, hogy a politikai érdek felülír mindent, a koronának ára van, amit mindenkinek meg kell fizetnie így vagy úgy. Sorstragédiákat is megismerhetünk, ahogyan boldog emberek is ültek a trónon, és a szerző azt sem hallgatja el, hogy egy idő után mekkora problémákat okozott, hogy a dinasztia tagjai egymás között házasodtak, az eredmény mentális és testi betegségek sora lett.

Képtelenség felsorolni, mennyi érdekességet rejt ez a nem éppen rövid könyv, az áttekintett időszakaszra gondolva valójában döbbenet, hogy "csak" több, mint 300 oldal. Nyilván vannak olyan korszakok, amelyekről csak röviden beszél a szerző, és van, amelyeket jobban kifejt. Az én személyes kedvencem nem is egy uralkodó, hanem Metternich, a sok érdekesség közül is kiemelkedik az a fejezet, amely az ő munkásságáról szól. Ferenc József koráról is szerezhetünk sok új információt, ahogyan azt is figyelemmel kísérhetjük, mely okok vezettek az első világháborúig, és hogyan bomlott fel a Habsburg birodalom. A könyv végén kapunk egy rövid összefoglalót a napjainkig tartó eseményekről a dinasztiáról és az utódállamokról. Elsősorban a történelem szerelmeseinek ajánlom ezt a könyvet, de mindenkinek, akit érdekelnek a Habsburgok viselt dolgai.

8/10

A könyvet a Helikon kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4017858101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása