Könyvkritika: Rachel Trethewey: A Churchill lányok (2022)
2022. május 20. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Rachel Trethewey: A Churchill lányok (2022)

A politikus feleség, a színésznő és a családanya

a_churchill_lanyok.jpg

A politikus feleség, a színésznő és a családanya. Két tragikus és egy kiteljesedett élet. Winston Churchill három lánya nagyon különböző volt, a sorsuk is nagyon másként alakult, de sohasem veszítették el egymást, nagyon erős volt a családi kötelék közöttük. A Churchill família egy nagyon sajátos rend szerint működött,  az édesapa volt a központ, mindenki alávetette magát annak, hogy minél fényesebb karriert tudjon befutni, ez azonban nem jelentette azt, hogy ne élte volna mindenki a saját életét, de el kellett fogadniuk, hogy Winston mellett mindenki csak másodhegedűs lehet. Az édesapa imádta a lányait, az édesanya, Clementine viszonya ennél sokkal bonyolultabb volt a gyermekeivel, hiszen neki mindig is a férje volt az első, a lányok, és egyetlen fiuk, Randolph csak utánuk következett a sorban. A Churchill testvérek kiváltságos életet éltek, azonban ennek ellenére Maryn kívül mindannyian tragikus véget értek, nem tudták befutni azt a karriert, amelyre minden szempontból képesek lettek volna, hiszen mindannyian kiváló képességekkel és tehetséggel rendelkeztek. Azonban túl erős volt rajtuk a mentális teher, megküzdöttek a démonjaikkal és bár sokszor talpra álltak, végül mégis elbuktak. Szomorú végigkísérni, ahogyan ezek a minden szempontból kiváló emberek mennyire elrontották az életüket. Azonban egyáltalán nem csak komor epizódokból áll a könyv, hiszen a lányoknak megvolt a lehetőségük arra, hogy apjuk mellett történelmi pillanatokat éljenek meg, életre szóló élményeket szerezve ezáltal. A kötet nagyon jól szerkesztett, a gyerekkortól egészen életük végéig mutatja be a lányok és a Churchill család életét, teljes képet kaphatunk róluk és a korszakról. Párhuzamosan halad előre a szemünk láttára a lányok élete, láthatjuk, hogyan zár össze a család, amikor baj van, és hogyan örülnek tiszta szívvel a másik boldogságának. Összességében nem egy szívderítő olvasmányról van szó, hiszen valóban drámai sorsfordulatok zajlanak a szemünk előtt, de mindenképpen érdemes megismerkedni a Diana, Sarah és Mary Churchill életével.

1908-ban vette feleségül Winston Churchill Clementine Hoziert. 1909-ban született meg Diana, 1911-ben Randolph, 1914-ben Sarah, 1918-ban Marigold (aki 1921-ben betegségben elhunyt), 1922-ben Mary. Winstonnak nem sok ideje maradt egyre gyarapodó családára, hiszen a karrierje egyre feljebb ívelt, hogy aztán újra kegyvesztett legyen, majd újra felemelkedett, és ez a hullámvasút egész életében végigkísérte...

A Churchill család kiváltságos életet élt, ami azonban nem járt mindig gondtalan fényűzéssel, igen gyakran előfordultak anyagi problémák, amelyeket Clementine kiválóan tudott kezelni. Amikor fényesen ragyogott Winston csillaga, akkor nem voltak gondjaik, de akadtak nagyon nehéz időszakok az életükben, amelyeket azonban mindig meg tudtak oldani. A fordulópont a család életében a chartwell-i ház megvásárlása volt, ahol annyi zaklatott év után végre végre igazi otthonra leltek. Miközben a nagyobb gyerekek szépen cseperedtek, Mary, a legkisebb gyermek kicsit magányos volt, de ettől még nagyon boldogan élt a család többi tagjával együtt ebben a békés és nyugodt környezetben. A lányok beleszülettek a politikába, el sem tudták volna képzelni az életüket nélküle, és bár mindenki Randolph-tól várta az igazi politikai karriert, valójában ők sokkal tehetségesebbek voltak nála. Saját jogon ugyan sohasem politizáltak, inkább segítőként találták meg az életfeladatukat, azonban mégsem lehetett elvitatni tőlük a karizmát.

Diana fiatalon férjhez ment egy politikushoz, hamar megszülettek a gyerekei, ez azonban nem jelenti azt, hogy "csak" családanya volt, megvolt a saját véleménye, okosan támogatta a férjét és természetesen az édesapját is. Sarah színésznő lett, sohasem született gyermeke, viharos életet élt, rengeteg szerelme volt, de csak nagyon rövid időt tölthetett azzal férfival, aki mellett békékre lelt volna, így hiába volt meg az a képessége, hogy mindig talpra álljon, és futott be fényes hollywoodi karriert, végül legyőzték a démonjai. Mary kedves, vonzó fiatal nővé érett, rengetegen udvaroltak neki, végül ő is egy politikust választott, aki mellett élete végéig kitartott, a családjának élt, mindvégig kiváló társ tudott maradni, majd miután felnőttek a gyerekei, szép közéleti karriert futott be.

A család életében a második világháború hozta a legnagyobb fordulatot, ekkor voltak a csúcson, mindannyian Winstont támogatták, vigyáztak rá és gondoskodtak róla, miközben óriási kalandokat éltek át mellette. Kivették a részüket a háborús feladatokból is, főként Mary, de Diana sem tétlenkedett, Sarah is felfüggesztette a karrierjét a világégés időszakára. Miután véget ért a háború, a három lány közül Mary élt igazán kiegyensúlyozott életet, Diana végül elvált, mentális problémái támadtak, amelyet családi segítséggel többször is megoldott, de végül öngyilkos lett. Sarah karrierje végül megtört a megbízhatatlansága miatt, betegségben hunyt el. Mary 2005-ben lett a Térdszalagrend Társaság tagja, amelyet saját jogon érdemelt ki. Tragédia és boldogság, végtelen lehetőségek és derékba tört életek, politika, színház, film és család, ebben a családban csak egyvalaki járt az arany középúton, Mary. Tanulságos volt megismerni a Churchill lányok életét.

8/10

A könyvet a Corvina kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7917833929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása