Könyvkritika: Bíró Szabolcs: Anjouk 7. rész - A birodalom ura (2021)
2022. január 17. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Bíró Szabolcs: Anjouk 7. rész - A birodalom ura (2021)

Eljött a lovagkirály kora

biro_szabolcs_3.jpg

Eljött a lovagkirály kora. Nagy Lajos uralkodásának kezdeti éveibe nyerhetünk betekintést Bíró Szabolcs segítségével, az írótól megszokott magas színvonalon. Anjou Károly biztos alapokon nyugvó birodalmat hagyott a fiára, azonban még túl fiatal volt ahhoz, hogy egyedül uralkodjon, ezért a valódi hatalom édesanyja, Piast Erzsébet kezébe került egyelőre. Történelemrajongóként nagyon örültem, hogy jobban megismerhettem az anyakirálynét, aki erős és okos asszony volt, tudta, hogy mit akar, és meg is tett mindent annak érdekében, hogy elérje. És mivel azt akarta, hogy kisebbik fia is király legyen, nemes egyszerűséggel megkérdezte a pápától, hogy mennyit kell ezért fizetnie, és kifizettette idősebb fiával az összeget. Mindeközben Lajos meglepő határozottsággal fogott bele az uralkodásba, és szorgalmasan készült élete első csatájára, amelyet már nagyon várt, hiszen az ő élete a katonáskodás. Fiatalos hévvel gyakorolt és szerzett tapasztalatokat a kisebb összecsapásokban - Lackfi atyai segítségével és óvó tekintetével kísérve természetesen - , hogy aztán eljöjjön az ideje az első fontos csatának is. Lajos mellett öccse, András életét is megismerhetjük a messzi Nápolyban, ahol pontosan tisztában van azzal, hogy mennyire késélen táncol, hiába ő a férje a királynőnek, közel sem biztos, hogy koronához fog jutni. Édesanyja minden segítséget megad neki, még azt is felajánlja, hogy hazatérhet vele, ő azonban bátran szembenéz a sorsával, nem a könnyebb utat választja. Sok szálon fut a cselekmény, filmszerűen peregnek az oldalak, a karakterek mélyülnek, a történet szépen pereg, öröm látni, hogyan fejlődik az író könyvről könyvre, a  hetedik részre már maximálisan kihoz mindent a sztoriból. Bátor Szilárddal is újra találkozhatunk természetesen, szinte remetei magányából újra visszatér a csatákhoz, ugyanakkor a családalapítás még mindig távolinak tűnik, nem tudja elfelejteni Zách Klárát. Romantika, akció, ármány és szerelem, politika kicsiben és nagyban, család, barátok, mindez kiválóan megírva. Tökéletes szórakozás, amelynek során rengeteg információra tehetünk szert a korszakról, úgy jó, ahogy van.

Anjou Károly temetésére Bátor Szilárdnak vissza kell térnie az udvarba, amelyet már régen odahagyott azért, hogy birtokán gazdálkodjon várispánként. Apja halála után Lajosra száll a korona, aki édesanyja hathatós segítségével neki is lát az uralkodói teendőknek. Főhősünknek újra hadba kell vonulnia, amelynek során újra találkozik régi barátaival...

Egyetlen baj van ezzel a könyvvel. Túl rövid. Napestig tudtam volna még olvasni a történtet, epedve várom a folytatást, ami remélem, minél előbb megérkezik. A szerző nagyon sok eseményszálat és karaktert mozgat, a nagypolitikába is betekintést nyerhetünk, miközben megismerhetjük a lovagok és a köznép életét is. A főszereplő még mindig Bátor Szilárd, aki felett ha lassan, is de múlnak az évek, és még mindig nem alapított családot, olyannyira ottmaradt a szíve a tragikus sorsú Zách Kláránál. Pedig egy nagyon csinos fehérnép jelenik meg az életében, egy bizonyos Éva, akivel se veled, se nélküled "kapcsolatban" él, és akinek kiadja az útját, mielőtt hadba indul. Az események ezzel kapcsolatban nem várt fordulatokat vesznek, ahogyan a hadiszerencse is forgandó, így bizony a fiatal királynak is szembe kell néznie élete első kudarcos csatájával. A lovagkirályt nem kell azonban félteni, már süldő korában is látszik rajta, hogy nagy dolgokat fog véghez vinni a csatamezőkön.

Piast Erzsébetnek esze ágában sem volt zárdába vonulni férje halála után, ő inkább maradt a hatalomban, és idősebb fiának segítésén túl eldöntötte, hogy megveszi a királyságot kisebbik fiának. Nagyon komoly összeget költött arra, hogy Nápolyban minél több fontos embert a fia mellé állítson, azonban rá kellett jönnie, hogy a végső szó a pápáé, ő pedig megkérte ennek az árát. Meg is kapta, de hogy valóban király lesz-e Andrásból, az majd a következő részben fog kiderülni. A szerző nagyszerűen mutatja be az édesanya karakterét, aki legszívesebben hazavinné kisebbik fiát, hogy biztonságban legyen, azonban ugyanakkor tudja, hogy ez sem lenne megoldás, Andrásnak Nápolyban kell szembenéznie a végzetével.

Az uralkodócsalád cseppet sem unalmas és egyhangú életén, valamint a nagypolitikai összefüggéseken túl kedvenc hősünket, Bátor Szilárdot sem tévesztjük szem elől. Emberünk visszatérvén ifjúkora helyszínére, szembesül azzal, hogy már szinte senki és semmi sem köti az udvarhoz, és éppen arra készül, hogy végleg a birtokán élje le az életét, amikor közbejön egy hadjárat, ami mindent megváltoztat. Közben megismerkedhetünk Toldi Miklóssal, akinek félelmetes ereje van, de még sokat kell tanulnia ahhoz, hogy igazi katona legyen belőle, ráadásul a múltja is mindig utoléri. Összességében ez egy nagyon jól sikerült könyv, méltó a sorozathoz, amely szerintem üvölt azért, hogy tévésorozat készüljön belőle. Nagyon tetszett.

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8616813438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sz0ty1 2022.05.10. 07:01:55

Remélem nem lesz belőle tévésorozat...
süti beállítások módosítása