Könyvkritika - Mörk Leonóra: A herceg és a lányka (2020)
2021. november 25. írta: Luthien Lovemagic

Könyvkritika - Mörk Leonóra: A herceg és a lányka (2020)

Regény a regényben: Érzékeny, dallamos menüett

skm_c224e20082515460_0002.jpg

A kritika spoilert tartalmazhat!

Ez volt az első könyvem Mörk Leonórától, ezért egyáltalán nem tudtam, mit is várhatok. Azonban a fülszöveg felkeltette az érdeklődésemet, így nagy érdeklődéssel vágtam bele. A történet egy érzelmekkel teli, egyedi utazás a történelem, a zene és az emberi sorsok útvesztőjében. A szerző egzotikus tájakra, előkelő szalonokba kalauzolja el az olvasót, amiket körülleng egyfajta különleges miliő.

2019, ​Budapest. Nóri, a fiatal gitárművész különös ajándékot kap a tizennyolcadik születésnapjára az édesanyjától: egy régi flopilemezt, amit meg sem tud nyitni. A lány mindent elkövet, hogy megtudja, mit rejt a lemez, mert ez az egyetlen lehetősége arra, hogy rátaláljon az apjára, akivel soha életében nem találkozott, és akiről jóformán semmit nem tud. Hamarosan kiderül, hogy az adathordozón egy regény kézirata található, egy Beethoven korabeli szerelem története, amelynek két szereplőjét a muzsikus zenéje hozta össze. Nóri merész elhatározásra jut, de ahhoz, hogy a tervei megvalósulhassanak, Berlinbe kell utaznia.
1800, Poroszország. Frieda, a jómódú berlini hugenotta család lánya vidéken nyaralva ismeri meg a szomszédos kastélyban vendégeskedő porosz királyi herceget, aki egyszerre hadvezér, zeneszerző és zongoraművész. Frieda életét szintén a zene határozza meg, ám hiába rendkívül tehetséges, lány lévén még csak nem is álmodhat arról, hogy zongoraművész legyen. Amikor rádöbben, hogy a javíthatatlan szoknyavadász hírében álló herceg, aki olyan elérhetetlennek látszott számára, mintha a holdon élne, viszonozza az érdeklődését, hiába tudja, hogy nem lehet helye a férfi életében, igent mond erre a logikátlan, jövőtlen, de annál szenvedélyesebb szerelemre. Kettejük nevét mindössze egy Beethoven-darab köti össze, és a titok, amelyet a herceg magával visz, amikor a porosz seregek élén harcba indul Napóleon ellen.

A történet két idősíkon, a múltban – 1800-as évek eleje, Poroszország hanyatlásának idején – és a jelenben – 2000-ben és 2019-ben – játszódik. Két fiatal nő, a múltban Frieda, a jelenben Nóri a történet főszereplői, köréjük épül a regény, egy fő vázat adva a szövegnek. Erre alapozva rajzolódik ki és ékelődik közbe Nóri anyjának, Erikának a története, ami Nóri életére is nagy befolyással van. Mindezen idősíkokat pedig Beethoven zenéje, úgy általánosságban a komolyzene iránti rajongás és a lapokon megelevenedő dallamok kötik össze. Az események előrehaladtával pedig mindhármukat megismerhetjük, megérhetjük motivációikat, nehézségeiket, és életük fontosabb fordulópontjait.

A történetfolyam kigombolyítása Nórival indul, aki a 18. születésnapjára egy flopit kap az anyjától, ami a soha nem látott apjához rejt nyomot. Ahogy elkezdi olvasni az adathordozó tartalmát, egy letűnt korba, Poroszország végnapjaiba csöppenünk, és megismerhetjük Frieda történetét. Miközben Nóri az 1800-as évekbeli lány történetét olvassa, a jelenben Erika és az ő története kerül előtérbe, így váltva a lányát főszereplőként. Ebből a szempontból nagyon ügyes a fülszöveg, mert Erikáról nem tesz említést, márpedig ez az egyik csavar a történetben. A másik, hogy a kötet regény a regényben, mert Frieda fejezeteit Nóri olvassa az apja által írt regényben, ezzel indítva el a múltbeli cselekményszálat, és a regény végén ő zárja a jelen történéseit, mintegy keretbe foglalva az eseményeket.

Az idősíkokkal kapcsolatos csavar mellet a kötet időkezelése sem szokványos, hiszen először a végkifejletet tudjuk meg, és csak utána a hogyant. Ez a fordított időkezelés nagyon jól áll a regénynek, mert a lyukak kitömése és a szereplők végső sorsa végig fenntartja az érdeklődést. Viszont akármilyen jó is ez a megoldás, van egy nagy hátulütője, mégpedig az, hogy egy idő után kiszámíthatóvá válik a cselekmény, és onnantól az olvasó lelkesedése is csökken a miértek és a hogyanok iránt.

Ám nem annyira, hogy unalomba fulladjon a regény, mert Mörk Leonóra a részletes kutatómunkájának köszönhetően képes végig fenntartani a figyelmet egy helyszínnek, ételnek, zenedarabnak vagy tájnak a leírásával Sőt, a leírásai olyan részletgazdagok, hogy szinte „megelevenednek” és „lelépnek” a papírról. A szépirodalmi igényességű, lírai megfogalmazás csak hab a tortán, tökéletesen illeszkedik az egész szöveget átszövő zenéhez, melynek dallama végiglüktet a sorok közt. Ez annyira könnyeddé teszi a szöveget, hogy csak úgy suhannak a sorok.

Azonban a szereplők életének minden fontos állomását bemutató, de soha meg nem torpanó pihekönnyű, szárnyaló ritmusú történetvezetés miatt felszínessé válik a szöveg. A szereplők közötti kapcsolatok kidolgozottsága látja kárát, legyen az férfi-nő, anyja-lánya. A köztük lévő viszonyok eléggé kidolgozatlanok. Az érzelmek kifejezése is lehetne erősebb, mert ahhoz képest, miket kell átélniük a szereplőknek, nem elég erősek, és ez a végére kissé zavaróvá válik. Bár nem annyira, hogy ne lehessen élvezni a könyvet, sőt a nyitott vég nekem kifejezetten tetszett, mert a szerző nem foglal állást, hanem az olvasó fantáziájára bízza a továbbiakat, és ez illik a regény hangulatához.

A herceg és a lányka egy összetett regény. Nem csak azért, mert több idősíkjával, néhol kaotikus időkezelésével nagy odafigyelést igényel, hanem azért is, mert több olyan komoly témát is boncolgat, mint pl.: az egyedülálló szülők helyzete vagy a környezetvédelem, amik önmagukban is kitennének egy-egy könyvet. Mindezt pedig egy könnyed szerelmi történetbe ágyazva, amit Beethoven zenéje köt össze és egységesít. Mindezek mögött pedig rengeteg zenetörténeti, történelmi és földrajzi kutatómunka áll, amivel a szerző elevenné varázsolja a történetét, ekképp válik érzékeny, dallamos menüetté.

8/10

Az e-könyvet a Jaffa Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8316762452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása