Könyvkritika: Agócs Írisz: Márkó bácsi kertje, Shona Innes: A gondolatok kertje és A rosszkedv olyan, mint egy felhő (2021)
2021. november 12. írta: chipolino

Könyvkritika: Agócs Írisz: Márkó bácsi kertje, Shona Innes: A gondolatok kertje és A rosszkedv olyan, mint egy felhő (2021)

Három könyv kicsiknek a külső és a belső harmóniáról

img_agocs_irisz_shona_innes_blog.jpg

A Pagony Kiadó újdonságai közül ezt a három rövidke kötetet Agócs Írisz személye köti össze: mind a hármat ő rajzolta, az egyiket pedig ő is írta. A Márkó bácsi kertje a Mici megmenti a világot sorozat első része, az 5–8 éves korosztálynak szól, és a klímaválság kérdéskörét mutatja be könnyen érthető, humoros formában, gyerekeknek is be- és megfogadható tanácsokkal. Shona Innes két könyve az Ölelj meg! sorozat része (a korábbi kötetekről itt írtunk), amelyben az írónő a 3–6 éves korosztálynak segít mese formájában megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek még a felnőtteknek is nehezen mennek. Mind a három kötet gyönyörű kívül-belül, érzékenyítenek, segítenek, miközben szórakoztatnak is.

marko_bacsi_kertje_borito_1000px.jpg

A Márkó bácsi kertjének főszereplője Mici, aki hallotta, hogy a Föld nagy bajban van, mert az emberek tönkretették a természetet, ő pedig nem szereti, ha nagy a baj. Ezért elhatározza, hogy megmenti a világot. Összeír rengeteg ötletet, hogy mit lehetne csinálni, ami jót tesz a természetnek, és ezek közül az első Márkó bácsi kertje. Ez a kert ugyanis eléggé különleges…

A kötet nagyon olvasmányos formában mutatja meg, milyen apró dolgokat tehet az ember, hogy kicsit hozzájáruljon a természet regenerálódásához, a fenntarthatósághoz. Én felnőttként is borzasztóan élveztem olvasni, hogyan is lehet lépésről lépésre közelebb kerülni a természeteshez, a „zöldebb” zöldségekhez. Ráadásul akinek nincsen kertje, az is kap ötletet, hogy akár az ablakban hogyan alakítson ki magának egy kis mini zöldterületet. Hatalmas köszönet, hogy a miérteket is igyekszik megmagyarázni a könyv, nem csak azt látjuk, mit kéne tenni. A rajzok csodásak, a kötet humora remek, a nyelvezet nagyon gyerekbarát. Nekem kicsit rövid volt, úgyhogy nagyon várom a következő részt.

a_rosszkedv_olyan_mint_egy_felho_borito_1000px.jpg

Shona Innes két új könyve az Ölelj meg! sorozat részeként a kicsikhez szól az élet nagy kérdéseiről. Nem véletlenül szerepel Agócs Írisz neve is a borítókon: az illusztrációk engem sokkal jobban érzékenyítenek, mint a szöveg, sőt, sajnos egyre inkább úgy érzem, hogy a rajzok nélkül ezek a könyvek messze nem olyan eredetiek. A rosszkedv olyan, mint egy felhő arról szól, hogy nem mindig vagyunk vidámak. Hogy történnek rossz dolgok, vagy egyszerűen csak bal lábbal kelünk fel, és rosszkedvűek vagyunk. A kötet talán legfontosabb gondolata, hogy szabad rosszkedvűnek lenni; hogy nem kell elrejteni az érzelmeinket, hanem meg lehet őket élni.

Szél Dávid pszichológus utószava ismét sokat hozzátesz a könyvhöz: a szülőknek ad ötleteket, hogyan segíthetnek, ha rosszkedvűek a kisgyerekek. A kötet is rengeteg megoldási lehetőséget kínál, amivel a gyerekek ki tudnak kerülni a rossz gondolatok, az aggodalmak spiráljából. Felnőttként persze tudjuk, hogy rosszkedv és rosszkedv között szakadéknyi lehet a különbség (már csak a kiváltó okokat tekintve is), mégis érdemes a gyerekek kezébe adni a könyvet, főleg a rajzok és a megbeszélhető helyzetek miatt.

a_gondolatok_kertje_borito_1000px.jpg

A gondolatok kertje egyfajta meditációs könyv kicsiknek: azt igyekszik megmutatni, mik is azok a gondolatok, és hogyan tudjuk őket tudatosan megfigyelni. Hogyan tudunk lelassítani, ellátogatni a gondolataink kertjébe, és kicsit rendbe tenni, művelni azt.

Az illusztrációk ismét csodásak, és egyediek is abban az értelemben, hogy most csak egyetlen állatot, egy kismackót követünk. Bevallom, nekem ez a megoldás sokkal jobban tetszik, mint amikor minden helyzetben másik állatot látunk, hiába értem azt a koncepciót is. Ez talán így a gyerekeknek is könnyebben befogadható. A kötet lassan és szépen épül, szerintem alkalmas arra, hogy az olvasása közben gyerek és felnőtt is relaxáljon, ellazuljon. Szél Dávid utószava ennél a kötetnél is fontos, elolvasva talán még jobban tudatosul a felnőttekben, miért is fontos néha a gyerekeknek is befelé figyelni, művelni a gondolataik kertjét.

 

9/10, 8/10, 8/10

A köteteket a Pagony Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8716748636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása