Képregénykritika: Al Ewing – Lee Garbett: Loki – Asgard ügynöke 1. (2021)
2021. szeptember 24. írta: chipolino

Képregénykritika: Al Ewing – Lee Garbett: Loki – Asgard ügynöke 1. (2021)

A csínytevés istene új szerepben

img_loki_asgard_ugynoke_1_blog.jpg

A Fumax Kiadó tevékenysége a magyar képregénykiadásban csak szuperlatívuszokban emlegethető, ráadásul nem csak mennyiségben és naprakészségben, hanem minőségben is folyamatosan magas színvonalú köteteket adnak ki. Mondhatnánk, hogy ezzel a kötettel meglovagolják a sorozat által keltett rajongói hullámot, ami teljesen észszerű is, és remélhetőleg még több olvasót szerez ennek a képregénynek. Közben pedig talán a három éve kihozott Rob Rodi-féle Lokira (kritika itt) is rátalál minél több olvasó, mert ugyan az a Loki zsigerileg más, mint az ebben a kötetben ármánykodó, de épp ez a szép a Loki-mítoszban (és minden mitológiában): minden történettel alakul, folyamatosan változik. Loki nekem nagyon sokféle megközelítést elbír, a személyisége sok irányba mozdítható, végtelenül rétegelt és összetett karakter, és most ez a kötet is hozzáteszi a maga változatát.

A kiadvány a Loki: Agent of Asgard 1–5. számait tartalmazza, kemény borítós, gyönyörű papírra nyomott, a Fumaxtól megszokottan igényes kiadás. Érezni rajta, hogy szerelemprojekt volt a készítőknek, és többször is visszatértek egy-egy részre, hogy megtalálják a leginkább odaillő szót, arckifejezést, bármit. A történetben Loki a Mindenek Anyja küldetéseit teljesíti: be kell törnie a Bosszúállók Tornyába, egy monte-carlói kaszinóban el kell kapnia Loreleit, a varázslónőt, és a hős Sigurdot is elő kell kerítenie. Közben bepillantást nyerünk Asgard hőskorába is, ahol fontos szerephez jut egy legendás kard. Mialatt Loki Asgardért és önmagáért harcol, lassan ráébred, hogy nem biztos, hogy mindig ő mozgatja a szálakat.

A cselekmény nekem baromi bonyolult volt. Nagyon izgalmas a narratíva, tele van a szöveg intertextuális utalásokkal, emiatt azonban az egyszeri olvasó, aki nem feltétlenül a Marvel-univerzum felől közelít ehhez a kötethez, néhol csak kapkodja a fejét. A bonyolultság egy Loki-történetnél egyébként szinte elvárás: mindenhol csapdát és átverést gyanítunk, sejtjük, hogy semmi (és senki) nem az, aminek látszik (fránya alakváltás…), és igyekszünk Loki szemszögéből nézni a dolgokat. Ez a fajta folyamatos készültség izgalomban és feszültségben tartja az olvasót, a kötet ráadásul nem csak rengeteg szereplőt mozgat, de az idősíkok között is folyamatosan ugrál.

Felmerült bennem, hogy vajon ki lehet a célközönsége a Lee Garbett által rajzolt Lokinak – ez a kamaszfiús megjelenés nekem elsőre elég vad volt, és nagy megkönnyebbüléssel olvastam a karakter önreflexióját is a külsejére („Hát… talán – de csak talán! – át kellett tenni varázslattal a lakást egy másik épületbe, mert mindenki azt hitte, hogy én vagyok Harry Styles.”). Loki humora egyébként is remek a kötetben, a karakter egyedi, kellően pimasz, mégis szerethető.

Hatalmas örömmel olvastam a mitológiai történet újramesélését a 3. számban – aki ismeri az Eddát, tudja, mi történik, amikor Loki találkozik egy vidrával, de valahogy az én emlékeim között nem így élt a csuka legyőzése… imádtam ezt az alternatív megoldást. Nekem az 5 rész közül ez volt a kedvencem, de mindegyik kell ahhoz, hogy a végére összeálljon (ha összeáll) a kép. Ugyan a történet valamelyest lekerekedik a végére, mégis marad bőven nyitott kérdés, úgyhogy én nagyon várom a következő kötetet, és remélem, hogy még sokáig kitart a Loki-őrület (nagy köszönet érte Tom Hiddlestonnak), hogy minél többféle interpretációját olvashassunk ennek a különleges karakternek.

 

8/10

A kötetet a Fumax Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5516694568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása