Képregénykritika: Kingsman - A titkos szolgálat (2020)
2021. február 09. írta: FilmBaráth

Képregénykritika: Kingsman - A titkos szolgálat (2020)

Szuperkém család szolgálatra jelentkezik

kingsman_a_titkos_szolgalat.jpg

Szuperkém család szolgálatra jelentkezik. Némiképpen másként, mint ahogy a filmben láttuk. Az alapsztori ugyanaz, de teljesen máshová kerültek a hangsúlyok azáltal, hogy a két főszereplőt családi kötelékek fűzik egymáshoz. És nem ez az egyetlen meglepetés, mindjárt az elején kap egy olyan csavart a történet, hogy a döbbent olvasó még pislogni sem mer, nehogy lemaradjon valamiről. És ez még csak a kezdet, mindvégig váratlan fordulatok tömkelege vár ránk, nem kevésbé meglepő szereplők tűnnek fel a színen, akiknek a gyorsan pergő történetben villanások jutnak csak, mégis emlékezetes pillanatokat tudnak szerezni. Nincs hiány látványos akcióban, frappáns egysorosokban, popkulturális utalásokban, a James Bond-találkozó sem marad el, unalom kizárt, pörögnek előttünk az izgalmas képkockák, nincs megállás, remek szórakozást tud nyújtani ez a remek képregény. Teljesen más élmény, mint a film, amelyet nagyon szerettem, a vegytiszta bunyón túl felhívta a figyelmet egy manapság fontos témára, nevezetesen arra, hová vezet, ha a telekommunikációt rosszra használják. A legnagyobb erénye a képregénynek mégis az, hogy sokkal részletesebben mutatja meg Gary felnövekedéstörténetét, mint a filmváltozat. Emberünkből ugyanis az extrém terhelés hozza ki a legjobbat, mert az utcán felnőve olyan túlélőösztöne van, ami az egész életében az elitbe tartozó társainak nincs, így tud kiemelkedni közülük, és lesz méltóvá nagybátyjához. A káromkodás szerves része a történetnek, mégsem taszító a stílus, inkább az érzelmi hőfokot emeli. Nem ez Mark Millar legjobb képregénye, de akinek bejön a film, annak kár lenne kihagynia az életéből.

Miután viharos gyorsasággal elveszítünk egy filmsztárt, megérkezünk Gary egyáltalán nem békés otthonába. A fiúra egy reménytelen élet várna, ha nem lenne egy nagybátyja, akiről hamarosan kiderül, hogy szuperkém, és lehetőséget kínál Gary-nek, hogy kövesse a pályáján. A kiképzés elkezdődik, és döbbenetes fordulatokat tartogat...

Tökéletes angol gentleman lesz az utcagyerekből, mire a kiképzés véget ér, azonban addig sokat kell még tanulnia önmagáról és újonnan fellelt szakmájáról. Nincs könnyű dolga, hiszen nagybátyja a mérce, aki a szakmája mestere, és kezdetben Gary gondolja a legkevésbé magáról, hogy a nyomdokaiba léphet. Aztán sorra kapja az elsőre megoldhatatlannak tűnő feladatokat, amelyeket jóval a várakozásokon felül teljesít, míg végül ő lesz a legjobb az újoncok között. De nincs sok idő kiélvezni ezt az állapotot, meg kell menteni a világot, melynek során egy tragikus veszteséget is el kell szenvednie. A végkifejlet természetesen nem lehet kérdéses, a kémek azonban névtelen hősök, senki sem tudja, hogy mit tettek az emberekért, főhősünk pedig az átélt megpróbáltatásoknak köszönhetően úgy jellemfejlődött, mint a parancsolat.

James Bond karikatúrának sem utolsó darab  - amelyben slusszpoénként ott és akkor tűnik fel egy 007-es, ahol senki sem várná - , amolyan Mark Millar módra, szórakoztató, mégis elgondolkodtató formában. Mert gondoljuk csak bele, mennyire befolyásolhatóak vagyunk, és mennyire fejlett a modern technológia, a kettő együtt végzetes kombináció tud lenni. De szerencsére itt vannak hős kémeink, akik szó szerint mindent megtesznek Angliáért, ahogyan az a nagykönyvben írva vagyon, így a főgonosznak esélye sincs ellenük, azonban óriási árat fizetnek érte. A két fő karakter kapcsolata jóval árnyaltabb lett a családi összefonódás által, ráadásul Gary édesanyjával való kapcsolatának bemutatására is több idő marad, ami tovább mélyíti a történetet.

Összességében egy remek képregényről van szó, amely nem csak a film rajongóinak jelenthet kikapcsolódást, hanem mindenkinek, aki egy minőségi darabra vágyik a műfajban, egy pörgős, akciódús alkotáshoz van szerencsénk. A rajzok szenzációsak, simán hozzák a film feelingjét, amelyhez további rétegeket tud hozzáadni Mark Millar, dübörögnek az érzelmek, és a James Bond életérzés. Szép nőkben, jó autókban, luxusban és eleganciában nincs hiány, ugyanakkor látjuk a nyomort is, ez a kettősség végigvonul a történeten. Érdemes adni neki egy esélyt.

8/10

A képregényt a Fumax Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4216415382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása