Könyvkritika: Pásztohy Panka: Pitypang és a hókutya és Kiss Judit Ágnes: Ki brummog a barlangban? (2020)
2021. január 08. írta: chipolino

Könyvkritika: Pásztohy Panka: Pitypang és a hókutya és Kiss Judit Ágnes: Ki brummog a barlangban? (2020)

„– Építsünk egy hókutyát is!”

pitypang_es_a_hokutya_borito_1000px.jpg

A Pagony Kiadó hatalmas választékából most két, kisebbeknek való könyvet olvastunk-nézegettünk. Pásztohy Panka Pitypang és Lili-sorozata nekem a tavalyi év nagy felfedezése, és Kiss Judit Ágnes gyerekkönyveihez is tavaly kerültem igazán közel. Mind a két kötet egyszerű és könnyen befogadható, valóban a kicsikhez szól, közben pedig igényes és tartalmas.

A Pitypang és a hókutya a Pitypang és Lili-sorozat kilencedik darabja (az előzőről kritika itt), amely egy hamisítatlan téli történetet mesél el. Egyfolytában esik az eső, Lili és Pitypang pedig már minden benti játékot kipróbáltak, és nagyon unatkoznak. Anya régi képeket rendezget, Lili pedig az egyiken hatalmas hóban fedezi fel anyát. Lili is szeretne hóembert építeni, anyának pedig jó ötlete támad. Amikorra pedig apa hazaér, már a hó is esni kezd.

A történet a szokott módon egyszerű és bájos, könnyen olvasható, szép nagy illusztrációk vannak a nagybetűs szöveg mellett. A kiadó a könyvet a 2–5 éves korosztálynak ajánlja, de a képeket akár korábban is el lehet nézegetni, Pásztohy Panka rajzai kedvesek és vidámak. A benti hóemberépítés nagyon kreatív ötlet, sajnálom, hogy a mi ezüstszürke hűtőnkből nem annyira kivitelezhető. Ahogy elkezd esni a hó, a téli hangulat is megérkezik a kötetbe, és így benti és kinti programot is ajánl a gyerekeknek a téli napokra. A szöveg nyelvi minősége továbbra is remek, jó felolvasni, a mondatok gyerekbarát módon épülnek, még sincsenek lebutítva, ami az egyik nagy vonzereje számomra ennek a sorozatnak. A téli időszakra tökéletes esti mese lehet, másnap pedig lehet menni hókutyát építeni (ha lesz hó).

ki_brummog_a_barlangban_borito_1000px.jpg

Kiss Judit Ágnes Ki brummog a barlangban? című kötete egy lapozó, amelyben a kettévágott oldalak tetején egy vers, alján pedig egy kép található, összekeverve. Mindegyik vers egy találós kérdés, és a feladat, hogy megtaláljuk a vershez tartozó képet. A kötet hátoldalán szerepel, hogy „A szülők pedig szórakozásképp kiélvezhetik, hogy a versek különböző klasszikus versformákban íródtak: van itt szapphói strófa, felező tizenkettes és limerick is.” Na most ez egy elég erős mondat; én például meg nem tudnám mondani, melyik vers milyen versformában íródott, és szerintem a szülők nagy része ugyanígy van vele (kivéve aki verstannal foglalkozik). A versek valóban nagyon változatos formájúak, ami a felolvasásukat is kicsit megnehezíti, de legalábbis oda kell figyelni, mert vannak egészen szokatlanok is köztük.

Ez a szokatlanság az egész lapozót jellemzi, a kettévágott oldalaktól elkezdve az illusztrációkig. Az anyaga egyébként tökéletes, nyál- és eltépésbiztos, szerintem szétrágni is nehezen lehetne (nem próbáltam). Két bajom van a kötettel: egyrészt a találós kérdéses versek megfejtése egyből ott van a versek alatt. Nem tudom, hogyan lehetett volna ezt jobban megoldani; esetleg egyáltalán nem kellett volna a megoldást beírni a kötetbe, hiszen annyira azért nem nehezek ezek a rejtvények. Így viszont az, aki olvassa a verset, meg van fosztva a kitalálás izgalmától. Le se lehet takarni a megfejtést, mert ahhoz is oda kell pillantani. Csak olyannal érdemes tehát játszani a könyvet, aki nem tud olvasni.

A másik gondom az illusztrációk: Kismarty-Lechner Zita rajzai nagyon egyediek, ez az egyediség azonban szerintem a pontosság rovására megy. Nekem némelyik képnél nagyon nehéz volt kitalálni, hogy akkor most mi is rajta a lényeg. A tulipánt leszámítva ugyanis minden egyes képen van vagy egy ember, vagy egy állat, a 23 vers közül azonban csak 6-nak a megfejtése állat (és egyiké sem ember). Értem én a koncepciót, hogy így tovább lehet böngészni a képeket, hogy vajon melyiken találunk például kéményt (a Mikulás mögött…), de az ilyen piciknek, akiknek ez a könyv elvileg szól, szerintem az előtér-háttér megkülönböztetésből inkább az előtérbe kellene helyezni a lényeges dolgot. Így ez szerintem nagyon megnehezíti, és egy idő után el is veheti az ember kedvét a keresgéléstől. De ki kell próbálni; én egyelőre csak felnőtt fejjel tudom a könyvet véleményezni, lehet, hogy a gyerekeknek tetszik. Mindenesetre egy nagyon egyedi, nagyon különleges kiadványról van szó.

 

10/10, 8/10

A köteteket a Pagony Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4516372682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása