Könyvkritika: Kiss Judit Ágnes: Babaróka kistestvére; Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott és a 3-5-8 perces téli mesék (2020)
2020. november 17. írta: chipolino

Könyvkritika: Kiss Judit Ágnes: Babaróka kistestvére; Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott és a 3-5-8 perces téli mesék (2020)

„És hirtelen egyáltalán nem is tűnt idegennek.”

babaroka_kistestvere_borito_1000px.jpg

A Pagony Kiadótól most három, főképp az ovisokat célzó, 3–6 és 4–8 éveseknek szóló mesekönyvet olvastunk. Közeleg a karácsony, ami a friss gyerekkönyvek tematikáján is egyre jobban látszik. Érzékeny téma ez, és nagyon nehéz giccsmentesen, mégis értéket közvetítve hozzányúlni; nagyon kíváncsi leszek, hogy az idei karácsonyi könyvek közül melyiket tudom majd jó szívvel ajánlani. Kiss Judit Ágnes kötete kicsit kilóg a sorból, mert nem ünnepi témájú, de a karácsonyfa alá mégis tökéletes választás. Harcos Bálint rövidke története és a 3-5-8 perces meseválogatás pedig igyekszik újszerűen közelíteni a karácsonyhoz, és szép élményt nyújtani a gyerekolvasóknak.

Kiss Judit Ágnest én egyre jobban csodálom, és egyre inkább érzem a lelki rokonságot vele és azzal, ahogy a gyerekekhez fordul. A Babaróka kistestvére messze az egyik legjobb mesekönyv, amit idén olvastam, mind mondanivalójában, mind problémakezelésében, mind a szöveg nyelvi megformálása tekintetében. Soha nem gondoltam volna, hogy én mesekönyvön el fogok érzékenyülni, hát most megtörtént. Emellett pedig a férjemmel felváltva olvastunk fel belőle a kislányunknak, és a végén mind a ketten megállapítottuk, hogy ez mennyire nagyon jó, és hogy ha majd ovis lesz, ezt mindenképpen elő fogjuk venni.

Az előző, harmadik Babaróka-kötet (Babaróka esti meséi, kritika itt) egyfajta spin-off volt a maga gombás meséivel; ebben a negyedik részben visszatérünk a megszokott és szeretett Babaróka-történetekhez. A kis rókának nemsokára kistestvére lesz, ráadásul új házba is költöznek. Babaróka nagyon fél a sok újdonságtól, a barátai elhagyásától, ráadásul még a Kölyökőrzőből is el kell ballagnia. Apróka megszületésével pedig fenekestül felfordul az élete: a szülei már nem foglalkoznak vele annyit, fáradtak, türelmetlenek. Végül persze mindent sikerül megoldani, és szerintem ez a Babaróka-könyvek legnagyobb értéke: nem azt mutatják meg, hogy a gyerekek életében nincsenek gondok, hanem azt, hogy ezeknek a gondoknak a többsége leküzdhető. Ráadásul a legtöbbször a kompetens, odafigyelő, bizalmat ébresztő szülők segítségével.

Kiss Judit Ágnes végtelenül empatikusan és kedvesen ír a gyerekek sokszor aprónak tűnő, ám az ő életüket sokszorosan befolyásoló problémáiról. Legyen az akár a kedvenc baba elvesztése (és nincs happy end, ahogy az életben sem mindig lesz meg, amit elveszítünk), vagy hogy nem tudtunk anyától elbúcsúzni reggel, vagy akár a testvéri féltékenység a maga nagyon összetett és viharos érzelmeivel. Ezek a mesék nagyon jók. Gyönyörűen vannak felépítve, remek megoldási helyzeteket kínálnak, a nyelvi minőségük tökéletes – felolvasva is gördül a szöveg, élvezet hangosan olvasni. A kedvencem az Apróka érkezése volt, de minden mese esetében köszönöm az élményt, és remélem, hogy minél hamarabb érkezik az ötödik Babaróka-kötet.

a_medve_aki_a_karacsonyfaban_lakott_borito_1000px.jpg

Harcos Bálinttal ez a sokadik próbálkozásom (A halandzsarablókról kritika itt), és azt hiszem, lassan el fogom engedni ezt a dolgot. Valami miatt nekem az ő meséi mindig kicsit kevésnek tűnnek, még A boszorkánycica sem tetszett különösebben, amit pedig rengetegen szeretnek. A medve, aki a karácsonyfában lakott gyönyörű könyv, Agócs Írisz rajzai pedig, mint mindig, most is elképesztő cukik. Olyan könnyednek tűnnek ezek az illusztrációk, humorosak és bájosak egyszerre. A történet viszont körülbelül annyi, amit a címben olvasunk… A főszereplő kislány, Liza az édesapjával karácsonyfát vásárol, közben pedig kérdezgeti, miért nem tarthat otthon állatot. Egy hatalmas, jó nehéz fát választanak ki, amit az apukája felcipel, és fel is díszítik, miközben furcsa hangok jönnek a belsejéből… Vajon mi lehet benne?

A kérdés természetesen költői, nagy meglepetések a cím és a borítórajz után azért nem érik az embert. Több gondom is van a történettel. Eltekintve attól, hogy mégis hogyan tud egy medve egy fenyőfában lakni (mégiscsak meséről van szó), meg hogy megnézném azt az aput, aki felcipel az emeleten egy kb. 300 kilós állatot (mese, ugyebár), a történet vége mellett nem tudok szó nélkül elmenni. Úgy gondolom, hogy ha egy medve kalapot és sálat hord, és úgy köszön nekünk, hogy „– Jó estét kívánok”, akkor mi azt a medvét nem „tartjuk”. Mert akkor az a medve vendég, és nem háziállat. Arról nem is beszélve, mennyire buta kifogásai voltak az apukának az egyéb háziállatokkal szemben: „hullajtja a szőrét”, „túl hangos”, „folyton rálépnénk” (?) stb. Mert egy medvének aztán nem kicsi a hely, nem hullajtja a szőrét, és nem túl hangos… Igen, tudom, ez egy mese. De ha reálisnak tűnő kifogásokkal hajtjuk el a gyereket, akkor legyen már reális a medvéhez való viszonyunk is! Egyébként is nagyon kurtán-furcsán ér véget a sztori, egyik pillanatról a másikra természetes lesz, hogy velünk él egy medve, és megyünk is vacsorázni. Gyerekeknek lehet, hogy ezek a dolgok nem okoznak fennakadást, és a szöveg egyébként minőségi, szépen fel lehet olvasni, a képek pedig valóban csodálatosak, de nekem ez sajnos így nem annyira jött be.

3-5-8_perces_teli_mesek_borito_1000px.jpg

A 3-5-8 perces téli mesék egy meseantológia, amelyben 19 mesét találunk a téli napokra. A könyv nagy erénye a felosztása: rövid (7 db 3 perces), közepesen hosszú (7 db 5 perces) és hosszú (5 db 8 perces) meséket is találunk benne. Emellett az is remek, hogy nem kizárólag a karácsony van a mesék fókuszában, hanem maga a tél, hiszen télen azért más izgalmas dolgok is történhetnek. Hogy „A legjobb magyar szerzőktől” olvashatunk itt meséket, az azért kicsit erős, bár a névsor természetesen kellően impozáns: Marék Veronika, Berg Judit és Szabó T. Anna van kiemelve a hátsó borítón, de van mese még például Kiss Judit Ágnestől, Vadadi Adrienntől, Dániel Andrástól stb. stb., a Pagony Kiadó legnépszerűbb meseírói kétségkívül hozzátettek ehhez a kötethez.

Ahogy az több szerzős válogatások esetében lenni szokott, az írások színvonala hullámzó. Az 5 perces mesék tartják szerintem leginkább a kiegyensúlyozott jó (vagy maximum „meh”) színvonalat, bár komolyabb gondom a 3 percesekkel sem volt, mind többé-kevésbé szépen megformált, szép üzenetű, jól felolvasható történetek. A 3 percesek közül kiemelném Kiss Judit Ágnes és Berg Judit nagyon kedves és szívmelengető meséit, az 5 percesek közül pedig nekem legjobban Molnár T. Eszter, Gimesi Dóra és Kertész Edina történetei tetszettek (a vécén hagyott angyalszárny elképesztő fantáziadús, bátor és formabontó ötlet).

A 8 perces mesék előtt azonban némiképp értetlenül állok. A Képesbolt szerintem abszolút felnőttmese (aminek egyébként gyönyörű), a többinél pedig nem igazán értem, hogy miért így kellett megvalósítani, de lehet, hogy csak hozzám nem találták meg az utat. Csepregi János meséje esetében viszont tényleg nem értem, ilyen mondatokat hogyan álmodhatott valaki gyerekeknek: „(…) – suttogta másnap a patika előtt egy meglehetősen náthás kedd, aki túl sokat úszhatott a hideg, tejfehér ködben, ami éjszaka megérkezett hozzánk, de a meleg fürdőköpenyét és a törölközőjét biztosan otthon felejtette.” Hogy kicsoda mit csinált? Volt egy alanyváltás ám a második és a harmadik tagmondat között… És ez a mese tele van ilyen mondatokkal, nekem kínszenvedés volt felolvasni. A többi meseszöveg, ha nem is mindig gördülékeny, de nagyrészt könnyen felolvasható, Szimonidesz Hajnalka illusztrációi pedig meseszépek. Alapvetően úgy ajánlanám ezt a kötetet, hogy olvassuk elő, és válogassunk belőle a gyermekeinkre szabva, mert tele van nagyon értékes történetekkel, de került bele olyan is, amely (számomra legalábbis) felejthető.

 

10/10, 7/10, 8/10

A köteteket a Pagony Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2716287580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása