Könyvkritika: Anneleen Bru: Így neveld a macskádat (2020)
2020. október 06. írta: chipolino

Könyvkritika: Anneleen Bru: Így neveld a macskádat (2020)

„Az őrült macskahölgyeknek kint, a boldog macskahölgyeknek bent a helye!”

igy_neveld_a_macskadat.jpg

Jó pár macskás könyvről írtam már, amióta csatlakoztam a bloghoz; most ismét a kezembe került egy újdonság, amely igen sokat ígér, és nagyrészt be is váltja a hozzá fűzött reményeket. Elsősorban ismét a felelős állattartás fontosságára hívnám fel a könyvön keresztül a figyelmet: aki hajlandó olvasni a témában, annak ez a kézikönyv nagyon jó belépő lehet a macskák világába. Haladó macskatartóknak sem haszontalan a kiadvány, ráadásul igen olvasmányos, jó stílusban adja át a legfontosabb információkat, amelyek birtokában más szemmel tudunk nézni arra a kifürkészhetetlen természeti csodára, akivel megosztjuk az otthonunkat és az életünket.

Anneleen Bru macskaviselkedés-terapeuta, aki macskák mellett állatkerti állatokkal is foglalkozik. Érdekesség, hogy nem állatorvosként, hanem kommunikációs szakemberként kezdett a macskák iránt érdeklődni; ez a könyvből is érezhető, hiszen nem a macskák fiziológiai jellegzetességein, inkább a viselkedésükön van a hangsúly. Hat fejezeten keresztül igyekszik a macskatartó gazdiknak magyarázatokkal, tippekkel segíteni, hogy minél zökkenőmentesebb viszonyt alakíthassanak ki kedvencükkel. A kötet célja, hogy az ember jobban megértse a macskák testbeszédét, viselkedésbeli jelzéseit, és így minél harmonikusabb legyen az együttélés a két (igen eltérő igényű) faj között.

Először is, a könyv gyönyörű. A borítókép messze a legszebb, amit macskás könyveken eddig láttam, és a kötet tapintása is nagyon jó. Ha belelapozunk, szép színes, fotókkal és illusztrációkkal tűzdelt a kiadvány (bár bevallom, szerintem az illusztrációk a mélypontjai a kötetnek; sok képen úgy néznek ki a macskák, mint a mókusok…). Az egyes részek elején lévő macskás fotók nagyon jó esztétikai érzékkel vannak összeválogatva, percekig el lehet nézegetni őket. Külsőségeiben az egész kiadvány nagyon igényes. Maga a szöveg elég kevés, a laptükör kicsi, így gyorsan pörgethető a kötet, ez azonban nem jelenti, hogy felületes lenne, sőt, valójában meglepően sok információt ad át annak ellenére, hogy nem szakirodalom-jellegű, hanem inkább ismeretterjesztő kézikönyvről van szó.

A hat fejezet sok lényeges, a macskával való együttélést megkönnyítő témával foglalkozik: először megtudhatjuk, „mi is van otthon valójában”, tehát mit érdemes tudni a macska érzékeléséről, magatartásáról, motivációiról stb. Ezután a macska viselkedéséről és kommunikációjáról olvashatunk, majd arról, hogy hogyan tehetjük az otthonunkat és a macska környezetét is az igényeknek megfelelővé. Végül pedig ötleteket találunk ahhoz, hogy hogyan gazdagítsuk macskánk életét, és tökéletesítsük a vele való kapcsolatunkat.

Kiknek ajánlom a könyvet: leginkább azoknak, akik most ismerkednek a macskák világával, és egy könnyed, mégis átfogó kötetet keresnek a témában. Első macskás könyvnek ez a könyv tökéletes, főleg ha az ember kicsit ódzkodik a hosszas szakirodalmi leírásoktól, és inkább gyakorlati tanácsokat szeretne kapni, egy kis háttér-információval megtámogatva. Tapasztaltabb macskatartóknak, és főleg azoknak, akik már viszonylag olvasottak a témában, sok újdonsággal nem szolgál a kötet. Nekem, ha jól emlékszem, egyetlen teljesen új információ volt a könyvben (ami a szerző szerint is friss kutatásokon alapul), hogy a macskák valószínűleg az ultraibolya fényt is érzékelik. Sajnos ezt itthon nem tudjuk kipróbálni. Emellett viszont több dolog az olvasás után tudatosult újra bennem, például hogy a macskák nem hangosabban, hanem nagyobb tartományban hallanak, mint az ember, vagy hogy közelre nem látnak túl jól, ezért érdemes kb. 1 méter távolságban húzgálni előttük a játékot. Emiatt is érdemes az újabb macskás könyveket is mindig kézbe venni, akár „veteránoknak” is. Külön nagyon örültem neki, hogy a szerző hangsúlyozza a macskával való játék fontosságát, illetve hogy mit érdemes, és mit nem kipróbálni. Átfogó, tartalmas és könnyed kötet, jó szívvel ajánlom macskás témában.

 

9/10

A kötetet a Partvonal Könyvkiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4816225518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása