Az évszázad ajánlata: Írd te az Indexet ingyen!
2020. augusztus 09. írta: danialves

Az évszázad ajánlata: Írd te az Indexet ingyen!

Igen, ez most nem egy kulturális jellegű poszt lesz, de mivel arról a felületről van szó, amin ez az oldal is működik lassacskán 10 éve, mindenképpen releváns itt erről beszélni. Szóval pénteken jelent meg ez a felhívás az Inda Gépház (leánykori nevén Blog.hu Gépház) blogján, miszerint a bloggerek végre "valóban" megjelenhetnek az Indexen. Vagyis magyarra fordítva: miután köztudott, hogy a felmondott újságírók helyére (akik egyelőre szeptemberig üzemeltetik takaréklángon az oldalt) egyelőre nem találtak senkit, a bloggereket próbálják bepalizni azzal, hogy megírhatják ingyen az Indexet.27903613_5172be81819e3bc4f35028e5ab03bccb_wm.jpg

Ez egy héttel követ egy másik közleményt, amelyben azért könyörögtek a blogtulajdonosoknak, hogy az Index kinyírása miatt nehogy otthagyják a felületet - már az a tény, hogy ennek egyáltalán meg kellett születnie, mutatja, hogy mekkora a baj a blog.hu tájékán, és nem mi fogunk jól járni azzal, hogy tovább írhatjuk az Indexet az újságírók helyett.

Aztán pedig ugorjunk vissza 2013-2014 környékére. Ekkoriban még a blogketrec az Index-címoldal jobb oldalán, nagyjából a Mindeközben mostani helyén, de még attól is sokkal feljebb volt megtalálható (ld. a fenti képen), ami azt jelentette, hogy ha szerencsés voltál, akkor gyakorlatilag az Index legfőbb hírei mellett kaptak kiemelést a posztjaid. A probléma az volt, hogy ehhez tényleg szerencsésnek kellett lenni, ugyanis kb. egy tucat cikk fért oda ki, az is kiemelés nélkül, úgyhogy mindenki üdvözölte 2013-ban az Index2 bevezetését, ahol ugyan messze nem volt annyi látogató, viszont annyian odafértek, hogy bérelt helyed lehetett egy még mindig elég impozáns elérést generáló felületen. Ekkoriban a Facebook-algoritmus sem egy hirdetésvásárlásra kényszerítő zsarolóprogram volt, szóval az is rendszeresen előfordult, hogy egy posztod organikusan nagyobb elérést produkált, mint ahány kedvelőd volt (ma már örül az ember, ha mondjuk a kedvelői negyedéhez eljut, amit kitesz), azaz rövid idő alatt egészen brutális méretű közönséget tudtál építeni, és ehhez semmi mást nem kellett tenned, csak írni.

Persze naiv és beképzelt dolog volt ezt magától értetődőnek venni, csak azt a viszonyítási alapot próbálom érzékeltetni, amihez a legtöbben valószínűleg a mai napig mérjük, hogy mit kapunk ettől a felülettől. És a szomorú igazság az, hogy nem sokat. 2014-ben jött a címlap-újradizájn, a blogketrec lement az Index aljára, ami azt jelentette, hogy a nagyképre tett egyetlen cikk tudott nagyjából hasonló számokat produkálni, mint a korábbi 10-15 blogketreces tartalom. Ezzel az I2-ről is elkezdtek fogyatkozni az olvasók, és ezzel párhuzamosan egyre többször fordult elő, hogy "Heti best of" vagy "Örökzöld" címkékkel régebbi posztokat futtattak a szerkesztők (ami természetesen jó kör volt, ha bekerültél, de a felületen pörgetett tartalmak körét alapvetően szűkítette). A szerkesztők pedig nagyjából annyira törődtek a posztokkal, hogy egy időben majdhogynem napi szinten küldtem nekik a leveleket, hogy ugyan már javítsák ki az elütéseket a kiemelésekben (amiket ráadásul már akkor is mi írtunk meg nekik - természetesen ezen elütések nélkül), vagy éppen ne egy másik blog neve alatt szerepeltessék a mi cikkünket. Fun fact: a "Könyvkritikák" azért vannak nálunk így felcímkézve, mert a szerkesztők olyan szinten nem olvasták el a posztokat, hogy még az sem derült ki számukra, hogy nem filmes írásról van szó - és egyébként még akkor is rendszeresen "Film" megjelöléssel lehetett őket megtalálni I2-n, amikor már minden címbe következetesen beleírtuk, hogy "Könyvkritika".

index2.jpg

(De mint látjátok, volt fordítva is, hogy egy filmkritikát sikerült "Könyv" taggel a címlapon szerepeltetni. Élesebb szemű nyelvtannácik a két mondat között hiányzó szóközt is kiszúrhatják.)

Ha pedig jellemzően a címig sem sikerült eljutni, sejthetitek, hogy mekkora kurátori munka folyhatott részükről, és ennek eredményeképpen idővel egyre többször lehetett tapasztalni, hogy a mellettünk (esetleg helyettünk) kiemelt cikkek szakmailag és írástechnika tekintetében is kriminális színvonalat ütnek meg. Kétbekezdésnyi közhelyből álló pszichológus-reklámblogok, máshonnan fordított-lopott turisztikai képösszeállítások és kommentek szintjén mozgó politikai eszmefuttatások uralták el a blogketrecet és az I2-t. De a csúcs az volt, amikor olyan írások futottak címlapon 10-20 ezres nézettséggel, amelyek többek között az én máshová írt filmhíreimet plagizálták (mennyire kell nyomorultnak lenni ahhoz, hogy valakinek egy hírt is szóról szóra másolnia kelljen?) - az illető szerencséjére kellően sok nyelvtani hibával és egyéb minimális módosítással, így nem tudtuk jogi útra vinni a dolgot.

Eközben pedig a velünk egyszerre "felnőtt" generáció sorra költözött más felületre vagy hagyta abba. Persze ez nem feltétlenül a blog.hu hibája, természetes dolog, hogy idővel elfogy az idő, kedv, vagy más kerül a fókuszba, a következő nemzedék pedig már egyből a YouTube-on startolt. De úgy gondolom, ha nem azt láttuk volna, hogy feleannyi olvasónak, a blog.hu részéről totális beleszarás mellett csináljuk ugyanazt 3-4 éve, legalább egy kicsivel tovább húztuk volna.

Mindenesetre a problémát láthatóan fent is érzékelték, mert 2018 tájékára bevett szokássá vált, hogy az Index-blogokat (kevesen tudják, de pl. a Kívül tágasabb vagy a Gazdagisztán is ilyen), valamint az Index-újságírók hobbiblogjait teszik fő helyre, nem sokkal utána pedig rájöttek, hogy a dologból akár pénzt is kereshetnének, ha branded contenttel túrják ki a "valódi" blogokat. Technikai fejlesztések kapcsán ebből az időszakból csak a https-átállást tudom visszaidézni (de itt magatok is visszakövethetitek, hogy 2016 óta gyakorlatilag nem történt érdemi változtatás), és az is csak azért maradt meg, mert az automatikusan átalakuló linkek miatt kb. egy évre kinyírta a Google-találatokból érkező forgalmat. De például az a mai napig zavar, hogy az itt szereplő képeknek is csak akkor tudtam volna valódi képaláírást írni, ha galériaként szúrtam volna be őket.

d6zlebrxkaakqxb.jpg

(Pillanatkép valamikor 2019 májusából: az 5 kiemelt képes helyből egyet SzabóZé blogja - örökzöldként, tehát nem friss tartalomként van fő helyen -, egyet Sixx blogja, egy pedig egy Index-blog visz.)

Szóval így jutottunk el oda, hogy amikor az egyébként már két éve oligarcha-kézen lévő Inda konkrétan erre a tényre hivatkozva ígérte, hogy nem lesz politikai befolyásolás (emlékszünk, amikor csak az Index-újságírók kiállása akadályozta meg, hogy megszüntessék a közéleti blogok kiemelését?), és több eléréssel próbálta maradásra bírni a maroknyi aktív bloggert, már csak kínomban röhögtem egyet. Azt viszont mélységesen felháborítónak tartom, hogy az évszázad üzleteként próbálják belebegtetni, hogy a kirúgott újságírók helyett megcsinálhatjuk ugyanazt az oldalt kvázi ingyen. (UPDATE: Miközben ők pénzt kuncsorognak az olvasóktól.)

Az "ingyen" részhez megint kicsit vissza kell ugornunk, és elmagyarázni, hogy hogyan működik a blog.hu üzleti szempontból. Két modell közül választhatsz: lehet hirdetésmentes a blogod, de akkor nem kerülhetsz címlapra, a megosztott hirdetéses modellben pedig két dobozba te magad tehetsz reklámot, amelyek felváltva futnak a blog.hu saját hirdetéseivel. Ezen kívül még van (volt?) egy Premium Selection nevű exkluzív klub, amibe mi is bekerültünk (a mi kezdeményezésünkre, tehát ezzel sem igazán üldözték a szerintük arra érdemes blogokat), aminek az a lényege, hogy ekkor már kampányok is futhatnak az oldalon (vagy pl. írathatnak veled PR-cikkeket is), ami után igen szép pénzt kaphatsz. A "kampányOK" azért túlzás, ugyanis számos ígéret mellett nálunk konkrétan egy kampány futott még 2014-ben, annak a második körébe sem kerültünk már be.

Persze megintcsak naivitás és beképzeltség, hogy egy random blog számottevő bevételt termelhetne ki, de a Premium Selection elvileg éppen arról szólt volna, hogy csomagban adnak minket, meg eleve Index-címlapra kiemelve, tehát igazából akkora problémát nem kellett volna okozzon, hogy labdába sem rúghatunk pl. a Comment:com mellett, ahol a szóban forgó kampány többek között még futott. De ezt a kanyart itt zárjuk is le, hiszen a lényeg az, hogy a halandó bloggerek számára a bevételszerzésre is az az egyetlen lehetőség, hogy kitehetnek két (egyébként 2020-ban már meglehetősne kicsinek számító) dobozt valami ócska reklámszolgáltatásból, miközben az Inda a saját, prémium hirdetéseit nyomja mellettük. Ennél még az is jobb lenne, ha a klasszikus mintára oldalletöltésenként vagy átkattintásonként járna pár fillér, aztán nézzük meg, hogy ki az, aki tud olyan számokat produkálni, hogy pénzt is keressen.

Most ez az eszmefuttatás nagyon úgy tűnhet, mintha csak az olvasottság és a pénz lenne a szempont egy blognál - mi sem állhatna tőlem távolabb, mindig is hangoztattam, hogy akkor is írnék, ha senki nem olvasná, és talán még lelkesebben is írtam, amikor kezdetben tényleg 50-60 napi látogatónk volt. De ha már ez az Inda felhívásának a lényege, hogy most akkor milyen elérésünk lesz, pofátlanságnak tartom, hogy miután a felület részéről évek óta semmi támogatást, semmi megbecsülést nem kaptunk, még egy plusz rókabőrt is le akarnak húzni rólunk azzal, hogy írjuk tovább mi az Indexet ingyen, és ez még nekünk lesz kiemelkedő lehetőség, hiszen visszakaphatjuk azokat az olvasókat, akiktől szisztematikus munkával megfosztottak az évek során. 

Hát még mit nem, de tessék, ezt a cikket még megkapjátok ingyen, tegyétek Index-címlapra!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1216118784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2020.08.09. 09:47:37

Megértem a felháborodásotokat. Évek óta olvasótok vagyok. Sem én, s nyilván a többi látogató sem tudja, tudhatta, mi folyik a színfalak mögött.

Az i2 1-2 éve már gyakorlatilag olvashatatlan. Csak a bennfentesek blogjai, ugyan az a 10-15 blog jelenik meg, jellemzően érdektelen, vagy lopott, másolt, minimális munkával összefércelt tartalmakkal - amiket Te is leírtál.

(az, hogy a +18-as dolgok kikerültek.... külön szomorú)

Nem tudom, milyen formában fogtok tovább működni, de én nagyon sok sikert és kitartást kívánok!

OFF:
Amúgy ezt a SzabóZét nem véletlenül törölték képen a KFC-ben.

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2020.08.09. 10:17:35

Minden szavával egyetértek. Én is agyalok a váltáson, de nem tudom hova lehetne költözni. Nyilván WordPress alapon saját domain stb. lenne a legjobb megoldás, de attól félek, hogy az Index és a Blog.hu nélkül alig lenne olvasottság.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2020.08.09. 10:31:37

@Feiertag Erik:
A váltás valóban jó kérdés, amivel direkt nem foglalkoztam, részint itt nem túl aktív publikálóként ez már egyáltalán nem az én döntésem (ha úgy tetszik, én már a magam módján váltottam), részint annyiban látok rációt az Inda logikájában, hogy ha két évvel ezelőtt nem dobbantott senki (vagy amikor nekimentek a közéleti posztoknak), akkor most már igazán ki lehet várni, hogy tényleg szétverik-e ezt is. Meg ha politikától függetlenül nézzük, akkor tulajdonképpen még egy ócska blog.huval is sokkal jobban jársz, mint bármelyik másik alternatívával. Csak azért na, baleknak ne nézzenek már.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2020.08.09. 11:59:40

Megmondom őszintén, én bizony 2018 szeptembere (!) óta kezdtem el átmenteni az írásaimat blogspot.com-ra, amolyan biztonsági másolatként..

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.08.11. 10:33:19

az index nem a marvel az tuti.
;)
:P
.
Egyébként nagyon szomorú leírás, de csak igazolni tudom én is. Azok közé tartozom aki a "veletek együtt nőtt fel", emlékszem, olvastam, mikor még nem volt i2, mikor még az i2 ért valamit, mikor még @danialves: itt írt "kizárólagosan" (exklúzívan, na). Látni, hogy szépen, lassan haldoklik a blog.hu, de maga a blogolás is.
#régenmindenjobbvolt

polgarz . 2020.08.24. 16:43:04

Hello!

Király poszt lett, sajnálom, hogy eddig nem láttam.
Kicsit szeretném viszont árnyalni a képet:
- Anno 2014-15 körül még 7 állandó dolgozója volt a bloghunak, most már csak 2 (és fél)
- A támogatói oldal azért jött volna létre, hogy felvegyünk plusz egy embert a pénzből, és csináljunk egy rakat menő projektet (podcast, page speed, új blogmotor, stb..), ezt az oldalt jóval a indexes balhé előtt csináltuk, csak késett a szövegezés, és ezért nem ment ki, aztán jött az indexes balhé, úgyhogy el is kaszáltuk az egészet (csak kint maradt az a hülye oldal - mea culpa). Persze aggódni nem kell, ezek a fejlesztések meglesznek, csak lassabban haladnak, mert kevesen vagyunk.
- Politikai befolyás sosem volt a blog.hu-n, sosem kellett egy blogot sem eltűntetnünk azért, mert nem tetszett bárkinek (ha bárki ilyet csinálna, azonnal felmondanék). A cimlap.blog.hu-ról sem azért tűntek el a közéleti posztok, mert Orbán letelefonált :)

És csak hogy valami személyeset is belevigyek: én épp 2016-ban léptem le, mert a PORT.hu-hoz kellett vezető fejlesztő, előtte úgy gondolom elég sok mindent csináltunk együtt az akkori vezető fejlesztővel, viszont utána hirtelen elég nagy lett a fluktuáció, és ez meglátszott a fejlesztéseken is. Tavaly visszatértem, most már én vagyok a vezető fejlesztő, és baromi sok fejlesztési ötletem van, amiket szeretnék végig vinni. Most pl épp azért nyitottam meg a blogod, mert ezzel tesztelem a 2-3 mp-es oldal gyorsítást.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2020.08.25. 10:52:32

@polgarz .: Én alapvetően nem hiszem el, hogy Magyarország top10 leglátogatottabb domainjének egyike nem, hogy a tartalomért nem tud egy átkattintás alapú filléres összeget fizetni, hanem 3 embert sem tud eltartani, és alamizsnából tudja csak kigazdálkodni a fejlesztéseket. (És most, hogy el lett kaszálva a program, nem lesz plusz egy ember meg fejlesztések?) Nekem ezen a képen kéne árnyalni, hogy az Inda ezek szerint évekig lenyelte 4,5 ember bérét (ami havi szinten is többmilliós tétel), a fejlesztésekre az olvasóktól kuncsorgott volna pénzt, és most még ingyenmunkával akarja feltölteni a csökkentett módban üzemelő Indexet, mert ebből számomra minden jel arra mutat, hogy akiknek éppen könyörögtök, hogy ne hagyják itt a felületet, csak baleknak kellenek, hogy a blog.hu továbbra is Vaszilyék fejősteheneként működhessen.

Én abszolút elhiszem azt is, hogy ilyen meg olyan tervek vannak (és hogy ezek meg fognak valósulni), csak itt a probléma az, hogy a fentiekben taglalt bizalomdeficit ezzel nem jön helyre. Az oldalgyorsítást meg a blogmotort a hajunkra kenhetjük, ha egyébként feleakkora lesz az Index látogatottsága (de ha nem, akkor is max e-péniszméregetésre lesz jó, hogy 20k kattintásom volt 10k helyett), a tartalom meg ugyanolyan színvonaltalan, a közeg pedig ugyanolyan hálátlan marad. Nemcsak technikailag, hanem tartalmilag is egy prémium felületet kéne létrehozni, ez pedig egyrészt pénzbe kerül (akár eleinte veszteségesen is az Inda számára), másrészt olyan körülményeket kéne teremteni, hogy azok után, hogy ez a felület/közösség/akármi nagy ívben és egyre jobban le volt szarva az elmúlt 5 évben (pedig azt továbbra is nehezen tudom elképzelni, hogy a reklámbevétel 2,5 ember bérét termelte ki...), újra elhiggyék az emberek, hogy itt érdemes publikálni. Kegyetlen leszek, de tök jó, hogy vannak terveid, viszont senki nem azért blogol itt, mert imádja, hogy egyik vagy másik technikai funkció milyen jó.

A politikai befolyás kapcsán én továbbra is annyit írtam, hogy a közéleti blogok az Index fellépésének hála kerültek vissza a blogketrecbe, és ezért gondolom sokakkal együtt én is azt, hogy számít, milyen Index alatt van a blogketrec, minden más irreleváns (de persze magyarázkodhattok, hogy Viktor nem telefonált le, csak hát az elmúlt 10 évben nem egy példát láttunk arra, hogy lelkes csinovnyikok megpróbáltak önszorgalomból a felsőbb szintek kedvére tenni).

polgarz . 2020.08.25. 11:45:37

@danialves: Én most úgy látom, hogy az Index ki fog ebből a gödörből mászni, veszik fel az új embereket, és jelenleg semmi nem indokolja azt, hogy bárki lelépjen a platformról. Ha megjelennek a Magyarország jobban teljesít hirdetések az indexen, tökre megértek mindent, én sem szeretnék olyan helyen dolgozni, ahol propaganda lapo(ka)t üzemeltetnek. Jelenleg viszont nem úgy néz ki, hogy ebbe az irányba megy az index.

A blog.hu sajnos régóta nem top10-es inkább valahol a 20 környékén van, ennek nagyjából az az oka, amit írtál fentebb: megváltoztak a tartalomfogyasztási szokások. Már nem olvasgatnak emberek blogokat annyira sűrűn (esetleg állandóan), csak akkor, ha tényleg hiánypótló a tartalom. A pénztárca nem nálam van, így sajnos nem tudom elmondani, hogy mennyi a hirdetésekből befolyó bevétel, de nekem a fenti miatt nem tűnik elképzelhetetlennek.

A fejlesztési tervek között vannak olyanok is, amik a prémium irányba mennek, de ezekről értelemszerűen nem akarok beszélni :)

Belátom, hogy nem lehet minden embert meggyőzni, nem is célom, igazából csak szomorú vagyok, hogy mindenki temeti a bloghut, meg azt tervezgeti hogy lelép, de a miértre még nem találtam választ.. Korábban Oltyán volt a fele tulaj, aki KDNP-s volt, előtte meg Spéder (és ő 100%-os tulajdonos volt) aki szintén eléggé kormányközeli volt. Jelenleg a mi "bástyánk" Ziegler, akiben én is, és a kollégáim is megbízunk.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2020.08.26. 11:03:44

@polgarz .: Hát nézd, az eddig rebesgetett ex-Mandiner meg ex-HírTV névsor számomra nem éppen arra mutat, hogy nem lesz politikai irányváltás, de a lényeg számomra továbbra is az, hogy ezt az óriási lehetőséget pont akkor sikerült bedobni, amikor hirtelen akut kontenthiány állt elő az Indexen, így meg azért elgondolkodtat, hogy pontosan ki is járna jól ezzel és miről is szól ez az egész.

Most azon is szőrszálhasogathatunk, hogy 10. vagy 20., a legtöbb Inda-kiadvány (Port, Totalcar) számaival vetekedő olvasottságról beszélünk, azok 10-15 fős szerkesztőségek, a blog.hu meg papíron 3 embert sem tud eltartani. Azért nem kell ahhoz rutinos lapigazgatónak lenni, hogy lássa az ember, hogy nem jön ki a matek... A pénztárcára sem kell ráláss, elég, ha csak válaszolsz arra a nagyon egyszerű kérdésre, hogy most, hogy bukta az adománygyűjtés, akkor nem lesz +1 ember meg fejlesztések? :)

Nem akarok és nem is tudok senki nevében beszélni, hogy miért hagyja itt ezt a felületet, de engem nem annyira az érdekel, hogy lesz-e kézivezérlés meg mekkora bástya Ziegler, mint az, hogy a hivatalos kommunikáció meg a te válaszaid sem oszlatták el azt a benyomásomat, hogy a blog.hu-nál a konkrét tartalom előállítói évek óta le vannak húzva, és amikor kicsit fordulnak az erőviszonyok, akkor még inkább le akartok húzni minket. (Mert hogy a te válaszaid is gondosan kikerülik ezt a témát, és csak arról szólnak, hogy te mennyire hiszel abban, hogy nem lesz politikai irányváltás.) És ahogyan a kommentekből feletted látod, ezzel a benyomásommal nem vagyok egyedül, viszont ha ez így jön le, gondolhatod, hogy mennyire fogunk hinni politikai vonatkozásban a kommunikációnak.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2020.12.05. 21:07:20

Jobb későn, mint soha. Tök véletlen futottam bele az írásodba, mi akár az én történetem is lehetne. Ugyanez bizonytalanított engem is el és terelte a kreatív energiáimat más irányba, mi hasonlóan nonprofit, de legalább szekunder szégyenérzet nélkül. Nem költözök, nem törlök semmit, de azt se mondom, vége. Kicsit most megfigyelek.
süti beállítások módosítása