Könyvkritika – Horváth Balázs: A beteg bolygó (2019)
2020. augusztus 07. írta: Luthien Lovemagic

Könyvkritika – Horváth Balázs: A beteg bolygó (2019)

A fenntarthatatlanság és a betegség kultúrtörténete

5691621_5.jpg

A fenntarthatóság és fenntarthatatlanság fogalmaival először az egyetemi tanulmányaim során találkoztam (a Szegedi Tudományegyetem Környezettudományi szakára jártam), és már akkor foglalkoztatott az a társadalmi jelenség, amit ez a két fogalom takar. A tanulmányaim befejezése után azonban kissé elsikkadt ez az érdeklődés, más felé fordult a figyelmem, így háttérbe szorult nálam a téma. Viszont most Horváth Balázs könyve, A beteg bolygó, egy három kötetes mű első része, globális viszonylatban foglalkozik korunk környezeti, energetikai és demográfiai problémáival. További részei: Erkölcs és civilizáció és A fenntarthatatlanság pszichológiája. A szerző előszavából idézve a három kötet célja nem más, mint kísérlet egy olyan környezetvédelmi szempontból releváns mémkészlet összeállítására, amely szemléletformáló hatással bír, és amely a globális problémákat új megvilágításba helyezheti.

Egy háromkötetes mű első részét tartja a kezében az olvasó. Az enciklopédikus munka globális látlelete szívderítőnek cseppet sem mondható képet tár elénk korunk környezeti, energetikai és demográfiai problémáinak bemutatásával. A mezőgazdálkodásra való áttérés, valamint a tudományos és technikai forradalom váratlan következményekkel szembesítette az emberiséget: a napjaink korszelleméből fakadó, mindnyájunk által evidensnek gondolt vélekedéssel szemben az egyéni életminőség valójában nem javult, hanem romlott.

A szerzőnek sok mondanivalója van, és ennek megfelelően a könyv is elég heterogén. Több tudományág ismereteit, forrásait gyűjtötte össze és elemzi a saját, egyedi látásmódjával. A könyv a világegyetem, majd az ember létrejöttével kezdődik, foglalkozik a mezőgazdálkodás és az első civilizációk kialakulásával, majd annak magyarázatában mélyed el, hogy hogyan és miként romlott meg az ember testi és lelki egészsége. Ezek nem könnyű témák, sok tudományterületet érintenek, és kell hozzá némi háttértudás, viszont semmi olyan, amit a középiskolában ne tanítottak volna. De ha valakinek meg is koptak volna ezen ismeretei, az sem probléma, mert a szerző közvetlen, érthető stílusban magyaráz. Az egész könyv olyan volt, mint egy interaktív előadás, mintha olvasás közben egy teremben ültem volna, és élőben fogadtam volna be az információkat. Emiatt annak ellenére, hogy a grafikonok mellett matematikai, csillagászati, fizikai, biológiai, stb. fogalmakat is tartalmaz, könnyen befogadható. Bár azt hozzá kell tennem, hogy más volt öt év szakirányú egyetemi végzettséggel a hátam mögött olvasni. A kötet számomra rendszerező jellegű volt, az eddigi ismereteimet tette tematikai rendbe, és sok mindennel ki is egészítette azokat. Továbbá egyrészt ráébresztett arra, hogy hiába hangoztatták a tanulmányaim során is, hogy a „fenntartható fejlődés” a megoldás, amiről már akkor is éreztem, hogy terelés, másrészt pedig arra, hogy akárhány klímakonferenciát tarthatnak, ha nincs tényleges változtatási szándék mögötte, akkor az egész fabatkát sem ér. Ezt bizonyítja ez a könyv is, ami a végzésem óta (2010) eltelt idő új fejleményeit is magában foglalja, és a helyzet ez alapján nem lett jobb, csak rosszabb.

A könyv által is vázolt probléma az, hogy sokan még a klímaváltozás tényét sem ismerik el, nemhogy azt, hogy globális szintű a probléma, pedig elég csak két példát megnézni: az erdőpusztulást és a fajkihalást. Az előbbit jól szemlélteti egy az elsődleges erdők pusztulásáról szóló cikk. Az utóbbival kapcsolatos intő jel lehet a jeges medvék kihalás-előrejelzéséről szóló értekezés.  Azért hoztam ezeket a példákat, hogy közelebb hozzam a problémát a cikk olvasójához, mert a könyv is ehhez hasonlatos problémákról beszél, csak sokkal távolabbról kezdi, ezért nem biztos, hogy mindenki rögtön befogadja a lényeget, bár a kötet előrehaladtával ez változik, ahogy közeledünk a jelenünkhöz.

Azonban a kötet a vége felé kissé túlpörög, lelkesen hozza a statisztikai adatokat, téziseket, amiket megmagyaráz ugyan, viszont néhol nekem már túl sok volt a számadat. Értem én, hogy ezeket alátámasztási szándékkal tette bele a szerző, de néhol már majdhogynem unalomba fulladt a próbálkozás. Szerencsére van, ami ezt feledteti, mert minden ilyen részre jut legalább tíz érdekes tény, felfedezés, ami túllendíti az olvasót.

A két fenti cikkhez hasonló példák felhozásával az olvasó önkéntelenül is elgondolkodik, hogy változtatni kell, ehhez viszont szemléletváltásra lenne szükség, és sok-sok lemondásra, hogy legyen élhető jövő. Ehhez azonban mindenkinek először önmagába kell néznie és egyénenként változnia, mert ez indukálhatja a nagyobb változást. Ennek felismeréséhez ajánlom olvasásra A beteg bolygót, mert kifejezetten tanulságos és döbbenetes olvasmány, amit ha lehetőségem nyílna rá, minden felnőttel megismertetnék, mert tényleg fontos témákat feszeget.

Mindent összevetve a könyv példaértékű olvasmány az emberi tevékenység bolygónkra gyakorolt hatásairól, amit a szerző olvasmányos, már-már könnyed stílusban tár az olvasó elé. Teszi ezt úgy, hogy saját bevallása szerint tankönyvnek szánja a kötetet szakirányú képzésben részesülőknek. Azonban nagy fegyvertény, hogy közérthetősége miatt bárki kézbe veheti, aki érdeklődik a téma iránt.

9/10

A könyvet a Typotex kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2616104908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása