Könyvkritika – Andrzej Sapkowski: Vaják 4.) – A megvetés ideje (2020)
2020. július 10. írta: Fejes Valentin

Könyvkritika – Andrzej Sapkowski: Vaják 4.) – A megvetés ideje (2020)

„Háború, gyűlölet és megvetés. Mindenütt. Minden szívben.”

Feltartóztathatatlanul robog tovább nálam a Vaják-vonat. A Tündevér befejezéséből ítélve egy izgalmakban bővelkedő, fordulatokkal teli regényre számítottam folytatásként.

andrzej_sapkowski_a_megvetes_ideje_borito.jpg

Lassacskán eluralkodik a totális káosz a Négy Királyság földje felett. A nagyra törő álmokat dédelgető Emhyr var Emreis császár, Nilfgaard uralkodója a fegyverszünetre fittyet hányva, előzetes figyelmeztetés nélkül tör be hadaival Lyria és Aedirn területére, újra felszítva ezzel a háború tüzét. A sokáig lappangó indulatok robbanásszerűen törnek a felszínre – míg sorra szervezik a kegyetlen pogromokat a másfajúak ellen, addig a Scoia’tael egyre nagyobb befolyásra tesz szert. A Thanedd-szigeten, Garstang városában ugyancsak elszabadul a pokol: vajákunk (aki kedvesét kísérte el a közelgő varázslógyűlésre) emberére akad egy különösen veszélyes, minden hájjal megkent mágus személyében. A hirtelen kialakult zűrzavar közepette Ciri nyomtalanul eltűnik...

geralt_yennefer_ksenia_eserkepova.jpg

Irigykedő tekintetek kísérik a boldog párt (Ksenia Eserkepova illusztrációja)

Sapkowski bátyánk a könyv első felében kissé behúzta a féket, ugyanis a történet eléggé lassan halad előre, ám ami utána következik, az kész elmebaj... az olvasók ide-oda fogják kapkodni a fejüket, annyi minden történik rövid idő leforgása alatt! Ismét Calanthe királyné unokája körül forognak az események. A kislány, aki a brokiloni rengetegben annak idején halálra rémült a rá támadó százlábú bestiától, már nincs többé – a piactéren szinte játszi könnyedséggel vágja le a rozsdás ketrecéből kiszabadult sárkánykígyót. De vajon másfajta kihívásokkal is ilyen jól elboldogul? Ciri kis híján odavész, miközben teljesen magára hagyatva, számkivetettként rója a végtelen homoktengert, ám pechjére az igazi megpróbáltatások csak ezután kezdődnek...

ciri_a_sivatagban_karolina_ostrowska.jpg

Magányosan a sivatagban (Karolina Ostrowska illusztrációja)

Oh, mondd, mi lesz most veled, Cintrai Oroszlánfiók, az Ősi Vér Gyermeke? A nemrég megjelent Tűzkeresztség remélhetőleg választ ad majd a kérdésemre.

10/10

***

A kötetet a GABO Könyvkiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4515987778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.