Könyvkritika: Pásztohy Panka: Jó éjszakát, Pitypang! és Rutkai Bori: Zsebtenger (2020)
2020. július 09. írta: chipolino

Könyvkritika: Pásztohy Panka: Jó éjszakát, Pitypang! és Rutkai Bori: Zsebtenger (2020)

„(…) el sem kell utazni, mindig velem lehet a zsebemben.”

6275210_5.jpg

A Pagony Kiadó könyveit én mindig örömmel és a felfedezés izgalmával forgatom; az újdonságok közül most két könyv került a kezembe, ráadásul mindkettő felülmúlta a várakozásaimat. A Kiadó neve egyet jelent a minőségi gyermekirodalommal, a kínálatukban minden korosztály talál a számára megfelelő olvasnivalót. Pásztohy Panka aranyos kis könyve a kisebbeknek, Rutkai Bori multimédiás, sok műfajt összefogó kötete pedig az óvodás-kisiskolás gyerekeknek nyújthat szép élményt.

Pásztohy Panka Jó éjszakát, Pitypang! című könyvének becsukása után egyetlen kérdésem volt: miért nem ismertem én ezt a sorozatot korábban?!? A kötet a Pitypang és Lili-sorozat nyolcadik darabja, és egészen biztos vagyok benne, hogy az előző hetet is be fogom szerezni, és a kislányomnak is fel fogom őket olvasni, aztán remélhetőleg majd ő is örömmel forgatja őket, ha már tud olvasni. A történet egyszerű, de a megvalósítása remek: Lili nem szeret egyedül aludni a szobájában, mert furcsa hangokat, zajokat hall éjszaka a kertből. Lehet, hogy egy szörny az, mert Pitypang mindig hangosan ugat, amikor kinyitják az ablakot. Hogy Lili megnyugodjon, az édesapja fürdés után kiviszi a kertbe egy zseblámpával, Lili pedig felfedezi az éjszakai kert lakóit.

Elképesztő bájos az egész könyvecske, abszolút a kicsik a célközönsége (2–5 éveseknek ajánlják), mégis felnőttként is élmény volt olvasni. Pásztohy Panka rajzai kedvesek és szívmelengetőek, a történetvezetés pedig tökéletesen megtalálja az egyensúlyt a gyerekeknek való egyszerűsítettebb beszédmód és a stilisztikai igényesség között. Fél pillanatig nem bugyuta, nem érzi azt az olvasó, hogy a gyerekek hülyének vannak nézve. Azt hiszem, így kell a legkisebbeknek gyerekkönyvet írni; ez a kis történet köröket ver a hasonló sorozatok darabjaira. Egyik este felolvastam a kislányomnak, és a férjem, aki szintén hallotta, ugyanezt állapította meg: ez a könyv nagyon-nagyon értelmesen, informatívan és remek üzenettel beszél a gyerekekhez.

6257028_5.jpg

Rutkai Bori Zsebtenger című könyvére azért voltam kíváncsi, mert a szerzőt alapvetően előadóművészként ismertem – azóta megállapítottam, hogy igazi polihisztor, aki egyaránt otthonosan mozog a zene, a mesék, a versek és a vizuális művészet világában. Ráadásul nagyon ért a gyerekek nyelvén, ezt a könyvét a 4–10 éves korosztálynak ajánlják. Bevallom őszintén, a könyv rajzai nekem nem tetszenek, így kicsit előítéletesen vettem a kezembe a kötetet, és hatalmas meglepetés ért, nagyon pozitívan csalódtam. A könyv meséi közül az egyik annyira tetszett, hogy babakocsi-tologatás közben még a férjemnek is elmeséltem, aztán este felolvastam a kislányomnak is.

A Zsebtenger felépítése a következő: egyoldalnyi rajz, aztán vers, mese, majd valamilyen kézműves alkotás elkészítésének leírása ugyanabban a témában (és ennek fényképe). A versek (amelyek valójában dalszövegek) engem különösebben nem fogtak meg, a mesék viszont kedvesek, könnyen befogadhatóak. Rutkai Bori minden bizonnyal nagyon jó óvó néni lenne: tele van ötletekkel, és szépen egyszerűsít a gyerekek számára. A kötet kreatív feladataihoz kapunk egy használati utasítást is, amelynek lényege, hogy maga az alkotás a fontos, az együtt töltött idő, nem a tökéletes produktum. Vannak itt fonalból készíthető állatok, salátarecept, zsebküklopsz és pingpongpók, úgy gondolom, hogy a gyerekek nagyon örülnek az ilyen közösen készített dolgoknak.

A kötet meséi táplálkoznak a népmesékből (pl. Hosszúfejű királyfi), de egyes pontokon egyfajta saját mitológiát is teremt (a kedvenceim, a Csigatempó és a Küklopsz például ilyenek), tele van kreativitással, és kellően modern is. A Pagony Kiadónak ezek a kiadványai is megerősítettek abban, hogy mindig érdemes belelapozni a könyveikbe, ezt a két könyvet pedig nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek, nem csak az említett korosztálynak, hanem érdeklődő felnőtteknek is.

 

10/10, 9/10

A köteteket a Pagony Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4615985188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása