Könyvkritika: Steve Berry: A varsói protokoll (2020)
2020. július 01. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Steve Berry: A varsói protokoll (2020)

Cotton Malone legújabb kalandja határozottan a sorozat jobban sikerült darabjai közé tartozik

a_varsoi_protokoll.jpg

Cotton Malone legújabb kalandja határozottan a sorozat jobban sikerült részei közé tartozik. Steve Berry könyvei ugyanis alapvetően hoznak egy jó szórakoztató szintet, azonban vannak köztük jobban és kevésbé jobban sikerült darabok. Mivel mostanában inkább az utóbbiak voltak túlsúlyban, ezért nagyon örültem neki, amikor hamar kiderült, hogy ezúttal formában van a szerző, itt bizony emlékezetes akció és izgalom fog várni ránk. Külön öröm volt számomra, hogy ezúttal olyan helyszíneken kalandoztunk, ahol volt szerencsém személyesen is járni, ezért egyáltalán nem csodálkozom rajta, hogy a nagy fináléra a wieliczkai sóbányában került sor, ugyanis az a hely valóban különleges, nem véletlen, hogy ennyire megmozgatta Steve Berry fantáziáját. Sok évvel ezelőtt jártam ott, de örök élmény maradt számomra, lenyűgöző a hangulata, az a terem pedig, ahol koncerteket szoktak tartani, tényleg döbbenetesen szép. A sóbányában vezetett túra szintén felejthetetlen, már magának a beléptetésnek is külön koreográfiája van, nehogy véletlenül előforduljon, hogy egy turista lent maradjon a bányában (ami elég zegzugos, szóval ez egyáltalán nem túlzó elővigyázatosság), ajánlatos jól felöltözni, mert elég hideg van odalent, és a legváratlanabb helyeken bukkan elénk egy újabb csodás látnivaló ebben a föld alatti világban. Szép emlékeket őrzök a helyről, ezért nem kicsit kapott el a nosztalgia, miközben a kalandot hajszoltam Cotton Malone-nal a bányában, de ez önmagában még kevés lett volna ahhoz, hogy egy szuszra elolvassam ezt a nem rövid könyvet. Ezúttal ugyanis sikerült úgy fűzni a történetet, hogy valóban érdekes legyen, a megszokott és természetesen elvárt paneleken túl - Cotton az 50-hez közeledve is egy igazi amcsi James Bond, minden problémát megold, nemcsak az agya vág, mint a borotva  vészhelyzetben, hanem az akciótól sem riad vissza, Stephanie Nelle sem marad ki a buliból, stb. - , nagyon sok lengyel történelmi érdekességet is megtudhatunk, miközben ezer veszélyt élünk át a főhőssel. Az igazi csemege azonban az, hogy a történet szerinti új amerikai elnök nem kicsit hajaz a jelenlegire, ami pont annyira teszi pikánssá a sztorit, amennyire kell.

Cotton Malone már megint rosszkor volt rossz helyen, ezért tudtán és akaratán kívül belekeveredik egy nemzetközi kémügybe, amiből elvileg nyugodtan ki is maradhatna, de mivel ezúttal Stephanie Nelle állása és a Magellán Ügyosztály megszüntetése a tét, ezért végül úgy dönt, hogy beszáll a játékba. A sok szálon futó történetben mindenki egy lengyel elnököt kompromittáló iratot keres, hogy aztán minden eldőljön a wieliczkai sóbánya mélyén...

Ismét mesés helyszíneken játszódik a történet, melyek közül Brugge és a sóbánya a legemlékezetesebb, de a krakkói várból is kapunk egy kis ízelítőt, így garantáltan megjön a kedve az olvasónak ahhoz, hogy előbb-utóbb megnézze élőben is őket. Ez nem véletlen, a szerző ugyanis úgy dolgozik, hogy mindig személyesen nézi meg a következő regényének helyszíneit, amelyek így kiváló és hiteles hátteret tudnak biztosítani az éppen aktuális sztorinak. Ami ezúttal Lengyelország, amelynek rég- és közelmúltjáról sok érdekes dolgot tudhatunk meg, szokás szerint olyan jól beleágyazva az izgalmas történetbe, hogy szinte észre sem vesszük, mennyi ismeretre teszünk szert, miközben remekül szórakozunk a könyvön. Talán ez a titka a sorozat sikerének, amelyre annak ellenére nem lehet ráunni, hogy mostanában akadnak a megszokottnál jóval gyengébb darabjai is, de aztán, amikor már az olvasó éppen elkezdené úgy érezni, hogy kezd már elfáradni a Cotton Malone-saga, jön egy jobban sikerült rész, amitől újra megjön a kedve hozzá.

A főszereplőről már nem nagyon lehet újat mondani, már mindent tudunk róla ennyi rész után, ezért a sztorit kellett a szokásosnál érdekesebbé és összetettebbé tenni, hogy az olvasó érdeklődését fenn lehessen tartani. Ezúttal ez sikerült is, hiszen egy nemzetközi kémsztori kellős közepébe csöppenünk, amely időről időre olyan fordulatokat vesz, hogy öröm olvasni. A lengyel-orosz történelmi összefüggésekre is fény derül, ahogyan a legendás Szolidaritás és Lech Walesa sem marad ki a történetből, amelybe pont annyi aktualitást sikerült becsempészni, hogy ne zavarja meg a felhőtlen szórakozást, mégsem érezzük úgy, hogy súlytalan a sztori. Csak annyira keveri bele a politikát a szerző az eseményekbe, hogy egy kis zamatot adjon a sztorinak, de ettől még megmarad történelmi kalandregénynek ez a jó kis könyv, amit egyszerűen nem lehet letenni.

Természetesen régi jó ismerősök is feltűnnek a színen, ahogyan egy régi szerelem is, mégis bele tud vinni annyi frissességet és érdekességet a sztoriba a szerző, hogy egyetlen pillanatra se unatkozzunk. Habár a happy end egyetlen pillanatra sem kérdéses - mert ugye Cotton Malone egy szuper(ex)ügynök, aki mindig mindent megold -, az utolsó pillanatig érdekfeszítő a történet, a sorozat pedig természetesen folytatódni fog, remélem, minél hamarabb, kíváncsian várom, legközelebb hol és hogyan fogja használni Cotton a fotografikus memóriáját, az öklét és a fegyverét. Történelemrajongóként óriási kedvencem ez a sorozat, mert a legkülönbözőbb történelmi korokba és helyszínekre kirándulhatunk a főhőssel, miközben garmadányi históriai ismeretre tehetünk szert az adott témában. Tökéletes kikapcsolódást nyújtó, egyáltalán nem felszínes alkotás.

9/10

A könyvet a Gabo Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1615972318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása