Könyvkritika: Bajzáth Mária (vál.): Gingalló és Otfried Preuβler: Torzonborz és a holdrakéta (2020)
2020. június 30. írta: chipolino

Könyvkritika: Bajzáth Mária (vál.): Gingalló és Otfried Preuβler: Torzonborz és a holdrakéta (2020)

„Gingalló, / szent ajtó, / nyílj fel magadtól!”

bajzathm_gingallo_72dpi.jpg

A Kolibri Kiadót eddig is a minőségi gyermek- és ifjúsági irodalom kiadása jellemezte; a tavaszi-nyári újdonságaik közül két mesekönyv került most a kezembe, és mind a kettő hozza a megszokott magas színvonalat. A Kiadó nagyon jó érzékkel válogat a hatalmas gyermekirodalmi termésből, ráadásul igényes és kívül-belül gyönyörű formában adja közre a kiadványait. Mind a Gingalló, mind a Torzonborz-sorozat újabb darabja tökéletes olvasmány a nyári szünetre, és nem csak gyerekeknek.

A Gingalló a Kiadó Magyar Népmesekincstár-sorozatának második kötete, alcíme Magyar népmesék óvodáskortól. Míg az első kötet a 0–3 éves korosztály számára nyújtott betekintést a népmesék világába, ez a kötet az óvodás és alsó tagozatos gyermekek számára gyűjt össze 43 magyar népmesét, tíz téma köré csoportosítva. Bajzáth Máriát valószínűleg senkinek nem kell bemutatni: a mesepedagógus neve garancia a kötetben szereplő mesék értékére. A történetek mellett egy-egy témához kapcsolva szólásokat és közmondásokat találunk, amelyek Láng Anna két képén elrejtve is megtalálhatók. Ez a keresgélős játék amellett, hogy nagyon jó ötlet, mert sikerélményt nyújt, abban is segít, hogy a gyerekek kicsit közelebb érezzék magukhoz a szólásmondásokat. A kötet végén magyarázatot is találunk rájuk.

A tíz témakör az élet legfontosabb szegleteit jeleníti meg: vannak itt mesék családokról; születésről, életről és halálról; barátokról és ellenfelekről; a tettek következményeiről; varázslatokról stb. A mesék forrásjegyzéke a kötet végén található; látszik belőle, hogy nagyon vegyes a válogatás, Bajzáth Mária sok helyről gyűjtötte össze az anyagot. Így felnőtt fejjel nekem kicsit ingadozó színvonalúak voltak a mesék, illetve némelyik nyelvezetével kevésbé voltam kibékülve, de mindenképpen nagyon színes és érdekes lett a válogatás, a tematikus elrendezés pedig sokat hozzátesz az élményhez.

Ami pedig még ennél is többet ad az olvasás és felfedezés élményéhez, azok Láng Anna elképesztő illusztrációi. Ha valaha mesekönyvet írnék, egészen biztosan őt kérném fel illusztrálni; egyszerre elgondolkodtató és bájos, élettel teli és letisztult, elegáns és gyermekien kedves az összes rajz a kötetben. Csak ámultam egy-egy kép láttán. Számomra főleg az állatábrázolásai voltak páratlanok, még egy-egy bugyutább mesét is fel tudtak dobni. A mesék közül a kedvenceim egyébként a Mesék miértekről és hogyanokról ciklusban találhatók, ezek különböző dolgok létrejöttére, alakulására adnak magyarázatot: A malom és a szekér például a fenyőfa ágainak elhelyezkedésére, A pacsirta meséje pedig a pacsirta gyönyörű hangjára.

preusslero_torzonborzesaholdraketa_72dpi.jpg

A Torzonborz és a holdrakéta Otfried Preuβler mára már klasszikusnak számító, eredetileg az 1960-as és ’70-es években megjelent Torzonborz-sorozatának (Hotzenplotz) egyfajta spin-offja. A Kolibri Klasszikusok sorozatban jelent meg, a 6–10 éves korosztálynak ajánlják, és a hátoldal szerint az „újabb gaztettek” előtt történteket olvashatjuk benne. A történet elég egyszerű: Torzonborz megszökött a börtönből, Üstöllési főtörzsőrmester tajtékzik, Jancsi és Lackó pedig elhatározzák, hogy segítenek neki kézre keríteni a rablót. Kartondobozokból holdrakétát építenek, hogy majd azzal fellőjék Torzonborzot a Holdra… hogy sikerül-e a tervük, az a könyvből kiderül, a rabló mindenesetre szeretné megkaparintani a Hold felszínét borító ezüstöt.

A cselekmény egyszerű, a szereplők népmeseien nagyon rosszak vagy nagyon jók (bár Torzonborz itt semmilyen gonoszságot nem követ el azon kívül, hogy einstandolja a gyerekek rakétáját), a rajzok pedig még erősítik is a karikaturisztikus vonásokat. Thorsten Saleina illusztrációi kifejezetten viccesek, minden képen van böngésznivaló, a rövidke és kicsit sablonos történetet nemhogy feldobják, de leginkább a rajzok teszik élvezetessé. (Az illusztrátor Hohó! Kié ez a popó? című könyvét már a címe miatt is feltétlenül el fogom olvasni.) A gyerekek vélhetően ezt is ugyanúgy szeretni fogják, mint a három klasszikus Torzonborz-kötetet, és felnőtt fejjel is szórakoztató a kötet. Mindkét kiadványt jó szívvel ajánlom.

 

9/10, 7/10

A köteteket a Kolibri Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8315972344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása