Könyvkritika – Elli H. Radinger: A farkasok bölcsessége (2020)
2020. június 24. írta: Fejes Valentin

Könyvkritika – Elli H. Radinger: A farkasok bölcsessége (2020)

Megátalkodott fenevadak, vagy figyelemre méltó példaképek?

Farkasok: míg egyesek hűséges barátaink, a kutyák őseit tisztelik bennük, addig mások rögtön pánikba esnek a nevük puszta hallatán. De mi lehet az igazság velük kapcsolatban? A régóta megosztó témának ezúttal Elli H. Radinger igyekezett alaposabban utánajárni.

elli_h_radinger_a_farkasok_bolcsessege_borito.jpg

Szerzőnk sokáig ügyvédként kereste a kenyérre valót, ám idővel belefásult a munkájába, így egy napon úgy határozott, hogy a továbbiakban régi szenvedélyének fogja szentelni életét – immár több, mint két évtizede tanulmányozza a vadon élő állatok viselkedését a Yellowstone Nemzeti Parkban. Tudása legjavát és eddig szerzett élményeit nemrég egy könyv formájában adta közre. Ahogy azt előre sejtettem, még mindig rengeteget kell tanulnunk a farkasokról, holott tucatnyi kutatás középpontjában álltak. Falkáik tényleges felépítéséről hosszú ideig helytelen elképzelések láttak napvilágot, hihetetlen intelligenciájuk a tapasztalt biológusok megrökönyödését váltotta ki, a hollókkal kialakított szoros kapcsolatuk példa nélküli, az ökológiában betöltött kulcsfontosságú szerepükről pedig alig rendelkeztek biztos ismeretekkel. Különösen hasznosnak találtam a kötetet záró útmutatót, melyben egyebek mellett azt részletezik, hogy pontosan mit kellene tennünk, ha valamikor szembetalálkoznánk ordas komával.

elli_h_radinger_farkas_02_elli_h_radinger.jpg

Elli H. Radinger egy farkas társaságában (fénykép forrása: a szerző honlapja)

A könyv számos tekintetben hozza a kiadótól elvárható magas színvonalat (az ismeretterjesztést ismét mítoszrombolással kötötték össze, ezenkívül a szöveg olvasmányosra sikeredett, ezért hamar a végére érhetünk), ugyanakkor akadt pár kivetnivalóm, amik felett egyszerűen képtelen voltam napirendre térni. Peter Wohlleben a hátsó borítón lelkesen ajánlja jóbarátja valóban kivételes munkáját: noha mindketten őszintén szívükön viselik a természet sorsát, Wohlleben képes olyan módon kifejezni az érzelmeit, valamint elmondani a dolgokról alkotott különféle nézeteit, hogy az senki számára ne tűnjön túlságosan csöpögősnek, illetve elfogultnak. Vele szemben Radinger gyakran esik át a ló másik oldalára – szerintem eléggé szentimentális típus, aki sokszor elhamarkodottan ítélkezik vagy általánosít, sőt, helyenként gyermetegen naiv kijelentéseket tesz, bár részigazságok kétségkívül vannak a mondandójában. A képaláírások a nagyobb fényképeknél teljesen hiányoztak... ezt kicsit furcsálltam, hiszen a hasonló jellegű kiadványoknál ilyet nem tapasztaltam korábban.

farkas_pixabay.jpg

A farkasok visszatelepítésével a változás szele is eljött a Yellowstone Nemzeti Parkba (fotó: Pixabay)

Nem árt, ha tartunk a farkasoktól (elvégre értelmes, fejlett érzékszervekkel rendelkező ragadozókról beszélünk), de ne éljen bennünk az a tévképzet sem, melyet gyermekkorunk rémtörténetei sulykolhattak belénk! Minél többet tudunk meg az életükről, annál tisztább képet alkothatunk róluk magunkban. „Csak azt óvjuk, amit szeretünk, és csak azt szeretjük, amit ismerünk.” – jegyezte meg rendkívül találóan a szerzőnő az utolsó előtti fejezetben. A farkasok bölcsessége szerencsére tökéletesen eleget tesz az ilyesféle felvilágosítás feladatának.

8/10

***

A kötetet a Park Könyvkiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9715904546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2020.06.25. 12:47:22

Ha az ilyen állati viselkedéses könyvek érdekelnek, akkor Csányi Vilmostól a "A kutyák szőrös gyerekek"-et nagyon ajánlom. Az inkább tudományosabb, de annak is jó, aki csak szórakozatót akar olvasni.

Fejes Valentin 2020.06.26. 13:10:41

@Serrin: Csányi Vilmost már sokan dicsérték az ismerőseim közül... Felírom a listára! Köszi az újabb ajánlást! (Y)