Könyvkritika – J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről (2019)
2020. június 04. írta: Fejes Valentin

Könyvkritika – J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről (2019)

Tolkien apó elveszett meséi

Hihetetlen, hogy lassan egy kerek esztendeje kalandoztam utoljára Középföldén – milyen gyorsan repül az idő! Pár napja a Magvető Könyvkiadó legutóbbi kiadványa, a Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről került sorra nálam.

j_r_r_tolkien_befejezetlen_regek_numenorrol_es_kozepfolderol_borito.jpg

A fantasy koronázatlan királya annak idején egy rendkívül szerteágazó világot teremtett meg Középfölde képében. Művei már a maguk idejében is hatalmas népszerűségnek örvendtek, ezért aztán gyakran érdeklődtek tőle bizonyos részletek felől, ki-ki a saját beállítottságának, szakmájának megfelelően. „...míg sokan, akárcsak ön, térképeket kérnek, másokat helyszínek helyett geológiai útba igazítások érdeklik; sokan a tünde nyelvtanra, fonológiára és ennek mintáira kíváncsiak; néhányan verstani és prozódiai kérdéseket tesznek fel... A muzsikusok dallamokra és a zenei lejegyzés módjaira kíváncsiak; a régészek kerámiai és fémmegmunkálási adatokra vágynak; a botanikusok pontosabb leírást szeretnének kapni a mallornról, az elanorról, a niphredilről, a mallosról meg a symbelmynëről, a történészek részleteket szeretnének megtudni Gondor társadalmi és politikai felépítéséről; a minden iránt érdeklődők pedig tájékoztatást szeretnének kapni az ekhósokról, a haradiakról, a törpök eredetéről, a Holtakról, a beornfiakról és a két hiányzó mágusról.” – vetette papírra e sorokat írónk egy 1956-ban kelt levelében. Ennyi különféle kívánságnak eleget tenni valódi kihívás, ám kedvenc szerzőnk mégis kísérletet tett mindezek teljesítésére.

tuor_voronwe_es_turin_ted_nasmith.jpg

Tuor és Voronwe találkozik a zavarodott Túrinnal (Ted Nasmith illusztrációja)

Igazi csemegeként szolgálhat ez a jókora (terjedelmét tekintve több, mint hétszáz oldalas) gyűjtemény a rajongók számára: érdekes részletek tucatjaival gazdagítják a mára klasszikussá vált történeteket, az írottakat jegyzetekkel bőven ellátva tálalják a kíváncsi olvasók elé. Újabb adalékokat kaptunk például az Óidők borongós regéihez (lásd mondjuk Tuor, valamint társa, Voronwe viszontagságos útját a Rejtett Birodalomba, vagy Túrin Turambar tragikus sorsát), illetve a galád Sauron númenori ármánykodásaihoz, ugyanakkor számos egyéb apróságra is fény derült. Egyedül a szemet gyönyörködtető illusztrációkat hiányoltam, pedig azok elég sokat tesznek hozzá e fantasztikus mesék utánozhatatlan hangulatához – ezúttal csupán néhány térkép kapott helyet a vaskos kötetben.

numenor_bukasa_ted_nasmith.jpg

Númenor bukása (Ted Nasmith illusztrációja)

Meglehetősen pocsékul indult az idei esztendő, de a J. R. R. Tolkien munkásságát kedvelőknek még inkább rosszul kezdődött: 2020. január 16-án, életének kilencvenötödik évében ugyanis elhunyt atyja gazdag hagyatékának lelkes gondozója. Nyugodj békében, Christopher!

10/10

***

A kötetet a Magvető Könyvkiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr915737726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P1sty 2020.06.05. 08:47:41

Elég zavaró, hogy a Tolkien-könyveket kb. évente más kiadó jelenteti meg, természetesen mindig új külsővel is, nehogy jól nézzen ki egymás mellett a polcon. A Középfölde története sorozatot már vagy három kiadó elkezdte. A Befejezetlen regék nekem pl. Cartaphilus-kiadásban van meg.

Edwest 2020.06.05. 09:46:48

Az is bosszantó, hogy újra és újra kiadják ugyanazokat a dolgokat más címmel, összeollózva innen-onnan. Van a Szilmarilok, A Gyűrű keresése és az Elveszett mesék könyve. Ezekből gyúrnak újabb és újabb könyveket. Persze ha tévedek, akkor én lennék a legboldogabb, mert szívesen olvasnék valami újat...