Könyvkritika – Ian Livingstone: Allansia bérgyilkosai (2020)
2020. május 05. írta: Fejes Valentin

Könyvkritika – Ian Livingstone: Allansia bérgyilkosai (2020)

Vakmerő kalandorból űzött vad

Annak idején, Az országút harcosa kapcsán már szóba került a nagysikerű Kaland, Játék, Kockázat sorozat, ám a nosztalgiabomba csak a közelmúltban robbant igazán nagyot: közel húsz évnyi kihagyás után hamvaiból éledt újjá a sokak számára ikonikus széria a legendás Ian Livingstone által írt vadonatúj játékkönyvvel. Az öcsémmel leporoltuk régi kalandfüzetünket, magunkhoz vettünk két dobókockát, tollat, ceruzát és radírt, miközben lélekben felkészültünk a lehető legrosszabbra... Lapozgatásra felkészülni – a főhős ezúttal is TE vagy!

ian_livingstone_allansia_bergyilkosai_borito.jpg

Valószínűleg egy kevésbé józan pillanatodban fogadást kötöttél Samuel Crow hajóskapitánnyal Feketehomok kikötőben: megállapodásotok úgy szólt, hogy ha egy hónapig kibírod a Kígyó-szigeten, akkor húsz csillogó aranytallér fogja ütni a markodat. A bizalomgerjesztőnek cseppet sem mondható helyről keringő rémmesékre magasról téve bátran vállalod a kihívást, így nemsokára a Kék Hold fedélzetén tartasz célod felé. Igazi túlélő alkatként korábban már szembenéztél a természet viszontagságaival, emellett a kardvívásban szintén jeleskedsz... Ugyan mi baj történhet?

tuzsarkany_balla_krisztian.jpg

Egy tüzes lehelletű sárkány (Balla Krisztián illusztrációja)

kraken_balla_krisztian.jpg

Kraken húzza le a tenger mélyére a hajót (Balla Krisztián illusztrációja)

Nos, hát... Kezdjük ott, hogy az egzotikus vadon maga a zöld pokol, ami hamar kiszűri, tényleg elég rátermettnek bizonyulsz-e a feladatra, a borzalmas szörnyszülötteken kívül trükkös csapdák tucatjai keresztezhetik utadat, ráadásul válogatott mestergyilkosok törnek az életedre – neked persze fogalmad sincs róla, miért. A fejedre kitűzött busás jutalom szinte mágnesként vonzza az aljas gonosztevőket a világ négy sarkából... Jól gondoljuk hát meg a következő lépésünket, hiszen minden bokor veszélyt rejthet! A borítón látható illusztráció a híres Karl Kopinski műve, a térkép Leo Hartas alkotása, a belső, hangulatos rajzok pedig a tehetséges hazai képregényrajzolónk, Balla Krisztián keze munkáját dicsérik.

harold_cornpepper_balla_krisztian.jpg

A jókedélyű szatócs, Harold Cornpepper – érdemes elolvasnunk a kép történetét is! (Balla Krisztián illusztrációja)

garanka_vassell_balla_krisztian.jpg

„Mint az őrült, ki letépte láncát...” (Balla Krisztián illusztrációja)

Összességében véve egy egész ötletesen megírt, elég jól összeszedett kalandkönyvről beszélhetünk, kiszámíthatatlansága miatt izgalmakból garantáltan nincs hiány. Pár baki, illetve érthetetlen dolog azért akadt benne: például ha a bérgyilkosok meglepetésszerű támadásai tőlünk vonnak le életpontokat, akkor az ellenfelektől miért nem, mikor szerencsepróbát követően sikeresen ütöttünk rajtuk? A játék bitang nehéz és kegyetlen, bár ez mondhatni a műfaj sajátossága, régi motorosokként alig lepődtünk meg rajta – az, hogy csupán egyetlen helyes út létezik, már sokkal inkább bosszantó. Kizárólag azon az ösvényen haladhatunk, máskülönben nem tudjuk majd teljesíteni küldetésünket: túl későn fogunk rádöbbenni arra, hogy néha a teljesen jelentéktelennek tűnő, sőt, egyenesen agyament lehetőségek jelentették volna a továbbjutás kulcsát.

a_lap_fiverek_balla_krisztian.jpg

Micsoda barátságos arcok! (Balla Krisztián illusztrációja)

throm_a_barbar_balla_krisztian.jpg

Barát vagy ellenség tart felénk? (Balla Krisztián illusztrációja)

A negatív felhangok ellenére félreértés ne essék, az Allansia bérgyilkosai a sorozat többi kötetéhez hasonlóan rendkívül szórakoztató (a maga szadista módján), ám a szűkösre szabott szabadság sokat levont az élvezeti értékéből – tartok tőle, hogy ez a felállás könnyen a kezdők kedvét szegheti a folytatásoktól. Én mindenesetre türelmetlenül várok a Halállabirintus újrakiadására, mivel a némileg átdolgozott klasszikus szorosan kötődik jelen bemutatónk alanyához.

7/10

Azzur nagyúr utóirata: 7/10, azt mondod? „Jó szám... De nem elég jó!” Lapozz a 25-re!

***

A könyvet a Kaméleon Komix ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1815655496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.