Könyvkritika – Jerry Brotton: Térképcsodák (2019)
2020. április 17. írta: Fejes Valentin

Könyvkritika – Jerry Brotton: Térképcsodák (2019)

Mappae mundi, rebbelibek és portolánok

Manapság szinte mindenki használ térképeket – ha olyan helyekre szeretnénk eljutni, ahol sosem jártunk korábban, elég elindítanunk egy okoskészülékre telepített alkalmazást, bepötyögnünk néhány adatot, és máris mehetünk! Szinte teljesen hétköznapi, sőt, magától értetődő dolognak vesszük ezt, pedig igazán hosszú volt az az út, mire elértünk idáig.

jerry_brotton_terkepcsodak_borito.jpg

Jerry Brotton professzor a londoni Queen Mary Egyetem munkatársa, a kartográfia elismert szakértője. Nem először írt könyvet ebben a témában, de tudomásom szerint ez az első, ami idehaza is kiadásra került. A rövid, általánosabb jellegű bevezetőt követően előbb a korai próbálkozásokat veszi górcső alá, aztán a nagy földrajzi felfedezések alatt készültekkel folytatja, utána a XIX. században hamar népszerűvé váló, gyakran társadalmi problémákra rávilágító tematikus típusok következnek, végezetül a modern technika vívmányaival zárja gazdagon illusztrált, sokszínű munkáját. Természetesen mindig bemutatja a történeti hátteret, külön kitér az alkotókra, a felnagyított részletekhez fűzött megjegyzései pedig további érdekességeket nyújthatnak a kíváncsi olvasóknak.

ju_csi_tu_library_of_congress.jpg

Az 1136 körül befejezett Jü csi tu (kép forrása: Library of Congress)

petrus_plancius_terkepe_a_maluku-szigetekrol_altea_gallery.jpg

Petrus Plancius a Maluku-szigetekről készített térképe (kép forrása: Altea Gallery)

Egészen lenyűgöző, hogy mennyivel többek a térképek annál, mint amit sokan gondolhatnak róluk: letűnt korszakok lenyomatai, melyek hűen tükrözik az akkoriban uralkodó felfogásokat; valaha mély gyökereket eresztett, ám mára eltűnt hiedelmekről mesélnek, átadják az ismeretlenbe vezetett expedíciók feszültségét; politikai érdekekről árulkodnak, tudományos áttörésekről tanúskodnak, vagy épp máig megoldatlan rejtélyekkel szolgálnak; s végül, de nem utolsósorban szemet gyönyörködtető, művészi értékkel bíró alkotások (kiváltképp a Katalán atlasz, valamint Fra Mauro, Juan de la Cosa, Egnazio Danti, Petrus Plancius, illetve Joan Blaeu monumentális művei).

_kisebb_charles_booth_szegenyseg-terkepe_atlas_of_places.jpg

Charles Booth a londoni szegénységet leíró térképe (kép forrása: Atlas of Places)

buckminster_fuller_dymaxion_terkepe_atlas_of_places.jpg

Buckminster Fuller elsőre bizarrnak tűnő dymaxion térképe (kép forrása: Atlas of Places)

Milyen jó lett volna, ha annak idején ki tudok kölcsönözni egy ehhez hasonló kötetet a főiskola könyvtárából! Sokkal színesebb előadást tarthattam volna a térképészet történetéből mindazon friss tudás birtokában, melyekre olvasás közben tehettem szert. Szívből ajánlom ezt a remek kiadványt a kalandokra éhezőknek és a történelem szerelmesei számára egyaránt!

10/10

***

A könyvet a Kossuth Kiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr815610152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.